Leesvoer: het geheim van Black&Bloom

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

De beste koffie van de stad drink je bij Black&Bloom in de Oude Kijk in ’t Jatstraat, daar zijn de meeste liefhebbers het wel over eens. Maar wat is toch het geheim van eigenaar Gerben Engelkes? Dagblad van het Noorden keek mee over zijn schouder terwijl hij koffiebonen brandde in zijn eigen laboratorium. Over de groeiende concurrentie zegt hij: ,,Ik heb wel eens gevreesd: wordt het niet te veel bij ons in de straat. Daarom heb ik onvoorwaardelijk voor kwaliteit gekozen.”

Souping
Een nieuwe week, een nieuwe gezondheidshype: in New York zijn sapjes uit om mee te detoxen en eten ze nu soep. Alleen sapjes drinken valt veel mensen te zwaar – de fruitsuikers zorgen voor hoge pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel – en als je soep eet heb je tenminste iets om op te kauwen. De New York Times belicht de trend. Of ‘souping’ ook overwaait naar Groningen is nog afwachten, maar De Soepwinkel en Soup Dogg hebben in elk geval iets om naar uit te kijken.

Bullipedia
De Spaanse topkok Ferran Adrià, grondlegger van het moleculair koken, is er de man niet naar om op zijn lauweren te rusten. Hij sloot zijn wereldberoemde restaurant El Bulli in 2011 en ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vond hij: Adrià wil de ultieme gastronomische databank creëren onder de naam Bullipedia. Zo’n zestig wetenschappers, designers, journalisten, kunstenaars en medewerkers van zijn voormalige restaurant werken aan het project. De Volkskrant sprak hem over zijn missie.

Kruiden bewaren
Voor wie geen eigen kruidentuin heeft is koken met verse kruiden een oefening in verspilling. Van zo’n bosje kruiden uit de supermarkt houd je altijd over, en zelfs als je ze in een potje met aarde koopt overleven ze het vaak niet langer dan een week. Dus wat te doen als je de kruiden niet snel weer nodig hebt? Serious Eats zocht uit wat de beste methode is om kruiden in te vriezen. Het korte antwoord: hak ze fijn en overgiet ze met olie. Maar lees ook vooral het uitgebreide testverslag, dat ook toelicht waarom die methode het beste werkt.

Thee en wijn
Wijn en kaas, dat is al eeuwenlang een logische combinatie. Maar kaasexpert Betty Koster schenkt liever iets anders bij haar kazen: thee. De tannines in wijn breken het vettige laagje af dat kaas achterlaat in je mond, waardoor je smaakpapillen weer ‘vrijgemaakt’ worden voor een nieuw hapje. In thee zitten die tannines ook, maar het drankje heeft nog iets voor op wijn: thee warmt je mond op, waardoor de smaken van de kaas sneller vrijkomen. Joël Broekaert van Vrij Nederland liet zich kaas-theecombinaties voorschotelen door Koster.