Hermus neemt je mee op een culinaire tour door het Noorden

Als liefhebber van lekker eten kun je deze zomer natuurlijk afreizen naar Italië, Frankrijk of Thailand, om maar eens wat landen met een goede culinaire reputatie te noemen. Of je koopt voor 20 euro de streekgids Het Heerlijke Noorden en je reist door Groningen, Friesland en Drenthe op zoek naar de lekkerste adresjes.

Dat is in elk geval waar culinair journalist Jacques Hermus op hoopt. De restaurantrecensent van Dagblad van het Noorden en auteur van kookboek Het Wilde Eten noteerde in Het Heerlijke Noorden zijn favoriete restaurants, kaasboeren, bierbrouwers, banketbakkers en wat dies meer zij in de drie noordelijke provincies. Want het Noorden doet op culinair gebied bepaald niet onder voor de rest van het land en dat mag best wel eens bekend worden, vindt hij.

De adresjes in Groningen-stad zullen bij de meeste Stadjers wel bekend zijn: restaurants als Vive La Vie, Pernikkel en Hanasato staan er in, wijnbar Barrel en smakelijke winkels als kaashandel Van der Leij, Ariola, De Wilde Slager en bakkerij Crébas. Maar buiten de stad valt er nog veel nieuws te ontdekken: Waters of the World bijvoorbeeld, het restaurant dat bij kuuroord Fontana in Bad Nieuweschans hoort. Daar koken ze uitstekend, volgens Hermus, maar je kunt er ook spannende drankjes proberen zoals een Speyside Glenlivet. Klinkt als whisky, maar is water. Breng een bezoek aan De Bijzaak in Yde, waar imker Klaas Sluiman koolzaadhoning verkoopt, maar ook honing-chocopasta en honingsaus met gember en rode peper. Of ga het water van het Pikmeer op met palingvisser Ale de Jager en haal je eigen maaltje uit de fuiken.

De streekgids is ingedeeld per provincie, maar op de de eilanden is zoveel lekkers te vinden dat ze hun eigen hoofdstuk hebben gekregen. Wie deze zomer naar Vlieland gaat wordt aangeraden even een bezoek te brengen aan ‘Gerrit de Oesterman’, die zijn versgeraapte Waddenoesters verkoopt vanuit een kraam bij het Kerkplein. Op Terschelling volg je een kookworkshop bij Flang Cupido, die je meeneemt op culinaire struintocht over het eiland. Op Ameland haal je een potje mosterd bij mosterdmolen De Verwachting en op Schiermonnikoog mag je restaurant Ambrosijn niet missen – al kun je het eventueel ook bij het zelfgemaakte ijs van eigenaar annex chef-kok Co Huijbrechts houden.

Geen enkele reden meer om het vliegtuig te pakken voor een culinaire reis, dus. En vakantie vieren in je eigen provincie is nog duurzaam ook.

Het Heerlijke Noorden van Jacques Hermus is voor €19,95 te koop bij boekhandels in Groningen en ook online verkrijgbaar