Leesvoer: waarom we verslaafd zijn aan foodvideo’s

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

Je ziet ze vast wel eens voorbij komen op Facebook, die filmpjes waarin in een mum van tijd een uitermate ongezond, maar oh zo smakelijk ogend gerecht bereid wordt. Kaasfondue in een uitgehold brood, vlechtbrood met chocoladevulling. Waarom vinden we zulke filmpjes zo leuk om te zien? De Volkskrant legt het uit in woord en hieronder ook in beeld.

Lunch
De meeste Nederlanders nemen nog altijd hun eigen boterhammetjes mee van huis. Maar elke dag bruinbrood met kaas, ham of pindakaas gaat ook vervelen. Dus zijn de tips voor een betere lunch die vier Amerikaanse chef-koks aan Grub Street doorgaven erg welkom. Niet alle ingrediënten die ze noemen zijn even makkelijk bij ons te krijgen, maar het gaat om de inspiratie. Probeer eens puree van zoete aardappel op brood, maak heel eenvoudig je eigen ingelegde uien of leg eens wat sardientjes op die boterham met pindakaas.

Knoflook
Knoflookpuree uit een potje is een uitkomst voor wie geen zin heeft om zelf teentjes te pellen – dat gepruts met die velletjes maakt niet vrolijk. Maar het voelt toch altijd een beetje als valsspelen. Gelukkig zocht BuzzFeed uit wat de makkelijkste methode is om knoflook te pellen. De teentjes schudden in een metalen kom? Eerst even blancheren? Of toch gewoon pletten met een plat mes?

Sterke verhalen
Elkaar uitdagen om smerige dingen te eten, in een dronken bui dure spullen slopen, sterke drank van de vloer drinken met een rietje. Nee, dat is geen beschrijving van nieuwe schandalen bij Vindicat, maar van wat er zoal gebeurt in restaurantkeukens nadat de laatste gast is vertrokken. Een aantal chefkoks van toprestaurants in Nederland en België vertelt aan Munchies wat de gekste dingen zijn die ze meegemaakt hebben tijdens de ‘nazit’. Als je nog moet eten, sla het eerste verhaal dan maar over.

Bierkaart
Ook bij Munchies, maar dan wat serieuzer: een pleidooi voor de betere bierkaart. Restaurants hebben een sommelier in dienst die bij elk gerecht de perfecte wijn uitzoekt, maar bij veel gerechten kun je net zo goed of beter nog een glas bier drinken. Dus waarom is er dan zo weinig aandacht voor bier-spijscombinaties in restaurants? De Librije heeft nu bijvoorbeeld een kaart met tien bieren naast het standaardassortiment, schrijft Sanne Slijper, maar dat zijn allemaal nogal saaie keuzes.