Leesvoer: de nieuwste eettrend is taart als ontbijt

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.

De meeste Amerikaanse voedseltrends komen uiteindelijk ook naar Nederland en deze kan wat ons betreft niet snel genoeg overgenomen worden: de dag beginnen met taart. In de VS duiken de laatste tijd steeds meer ontbijttentjes op die pie verkopen, een deegkorst met zoete of hartige vulling. Klinkt misschien niet zo gezond, maar volgens de taartenbakkers die Eater interviewde valt dat erg mee.

Nutrigenomics
Toch te veel taart gegeten? Diverse bedrijven in de voedingsindustrie werken aan manieren om je het perfecte dieet aan te kunnen bieden op basis van je dna. ‘Nutrigenomics’, noemen ze het. Je kunt daar zo je bedenkingen over hebben – is het verstandig om een commercieel bedrijf jouw dna-gegevens te verstrekken? – maar boeiend is het wel. Grub Street belicht deze ontwikkeling en klopte aan bij experts: verschilt een gezond voedingspatroon echt van persoon tot persoon?

Elke dag uit eten
Het lijkt wel of er wekelijks een nieuwe horecazaak open gaat in Groningen en in andere steden is het niet anders. De reden dat er desondanks opvallend weinig over de kop gaan: millennials eten een stuk vaker buiten de deur dan voorgaande generaties, noteert de NRC. De krant voert ter illustratie drie van die ‘horecaverslaafden’ op waar het nodige op valt af te dingen – twee zijn foodblogger en eentje is helemaal geen millennial – maar het stuk is desondanks de moeite van het lezen waard. Hoe zijn onze eetgewoonten aan het veranderen en hoe zie je dat terug in de horeca?

Modern veganisme
Nog zo’n veranderende eetgewoonte: steeds meer mensen eten veganistisch. Het zijn er inmiddels zoveel dat zelfs gewone supermarkten een groeiend aanbod plantaardige producten in hun schappen neerzetten. De Volkskrant zocht uit hoe veganisme hip werd en wat de moderne veganist bezielt.

Eetbare etensresten
We gooien zonder nadenken veel etensresten weg: klokhuizen, fruitschillen, de harde stronk van broccoli en bloemkool. Maar zou je die dingen niet ook gewoon kunnen opeten? Munchies vroeg het na bij een voedselwetenschapper. Goed nieuws voor wie kiwi’s met huid en haar opeet: je krijgt tot 1 gram meer vezels binnen dan de mensen die alleen het vruchtvlees oplepelen.