Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.
Veganisten hebben het best goed in Groningen: Anat zorgt voor ontbijt en lunch, bij De Herbivoor ga je langs voor soep en salade. En nu komt er ook nog een veganistische supermarkt bij voor de dagelijkse boodschappen. Stadjers Benny en Johnny Lobo haalden binnen de kortste keren het benodigde geld voor de supermarkt op met een succesvolle crowdfundingsactie en dus opent de Vegansuper dit najaar in de Nieuwe Ebbingestraat. Dagblad van het Noorden sprak met het duo over hun plannen.
Net echt nepvlees
Het mag dan beter voor het milieu zijn om geen vlees te eten, de meeste mensen willen toch niet zonder hun dagelijkse gehaktbal, karbonade of bieflapje. Dus wat doe je dan, als wetenschapper die het beste met de aarde voor heeft? Je ontwikkelt nepvlees dat niet van echt te onderscheiden is. Het bedrijf Impossible Foods ontwikkelde zo’n hamburger, die sinds afgelopen week te eten is in een New Yorks restaurant. De textuur kan nog beter, oordeelden recensenten, maar de smaak is perfect. De Volkskrant legt uit hoe de burger tot stand kwam.
Niets eten is de beste keus
Vlees en andere dierlijke producten zijn overigens niet de enige supermarktwaren die een naar bijsmaakje hebben: nadat je The Neurotic Eater’s Grocery List van Grub Street hebt gelezen besluit je waarschijnlijk om maar helemaal op te houden met eten. Want werkelijk alles wat je in je mond stopt is op de een of andere manier moreel dubieus: Thaise garnalen worden door slaven geoogst, het kweken van avocado’s kost gigantische hoeveelheden water en als je hummus koopt steun je indirect het Israëlische leger. Gelukkig vertelt Grub Street je ook wat het beste alternatief is, al heb je daar niet altijd veel aan. Kool heeft door wanneer het gegeten wordt, blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek. De oplossing? ,,Just try to forget that fact.”
Fruit van vroeger
Iets vrolijkers dan, ook van Grub Street: soms levert het best mooie dingen op als de mens zich met de natuur gaat bemoeien. Fruit zag er bijvoorbeeld totaal anders uit voordat de mens het domesticeerde. Kleiner en onsmakelijker, in het algemeen. Bananen waren klein en groen, met een taaie binnenkant en harde pitten. Mais leek meer op tarwe-aren. Wortels kon je met recht wortels noemen. Bekijk de video en verbaas je.
Eten uit boeken
Vraag je je altijd af hoe een gerecht smaakt dat in een boek staat beschreven? Dat hadden ze bij The Guardian nou ook en dat resulteerde in de serie Food in Books, waarin elke week een gerecht uit een bekende roman wordt nagemaakt. De blauwe soep uit Bridget Jones’s Diary bijvoorbeeld, aardbei-pindakaasijs uit Harry Potter and the Chamber of Secrets, en gefrituurde kip uit To Kill a Mockingbird.