Leesvoer: leer opnieuw eten

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

Het is januari en dus zijn we met z’n alleen weer massaal aan het diëten geslagen. Niet aan beginnen, schrijft Bee Wilson in The Guardian, want als je gezond eten als een soort straf beschouwt ga je geheid binnen een paar weken de mist in. In plaats daarvan moeten we onszelf opnieuw leren eten, betoogt ze. Onze eetgewoonten zijn aangeleerd: snoep kreeg je bijvoorbeeld als beloning of troost en dus hebben we positieve associaties met zoet eten. Maar als je je hiervan bewust bent kun jezelf prima herprogrammeren, zegt Wilson. Het is een lang artikel, maar wel boeiend.

Eetmeter
Voedingscentrum wil je ook helpen om gezonder te eten en lanceerde daarom de Eetmeter. Je houdt op de app bij wat je allemaal eet en drinkt en krijgt dan feedback op je eetpatroon. Twee journalisten van Dagblad van het Noorden namen de proef op de som.

Steenkool
Kijk niet vreemd op als je opeens gerechten met steenkool op de menukaart van restaurants ziet staan: da’s namelijk de nieuwste trend in ‘superfoods’. Actieve kool wordt natuurlijk gebruikt in Norit-tabletten om giftige stoffen uit het lichaam te absorberen en in filters om drinkwater te reinigen. Nu is dus het idee ontstaan onder detoxers dat kool in je eten positieve effecten heeft op je lichaam. Diverse restaurants in New York verwerken het spul al in drankjes. Lees het hele verhaal bij Grub Street.

Eetverslagen
NOMA in Kopenhagen, uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, gaat sluiten. Culinair journalist Joël Broekaert van Vrij Nederland ging er nog een keer eten en zette zijn ervaringen op papier voor iedereen die niet zo gelukkig is om een tafeltje te bemachtigen – het restaurant is een half jaar van tevoren volgeboekt. Het andere uiterste, maar minstens net zo leuk om te lezen, vind je bij Munchies: een verslag van een bezoek aan all-you-can-eat wereldrestaurant Puur in Emmen.

Thuisbezorgd
Soms heb je geen zin om te koken en ook niet om uit eten te gaan, maar wil je wel iets lekkerders dan een pizza. Food-startup Foodora springt in op die wens en bezorgt sinds kort maaltijden van de betere restaurants bij mensen thuis. Hoe het werkt, lees je bij de Volkskrant. Helaas voorlopig alleen nog in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, maar wie weet komt de dienst binnenkort ook naar Groningen?