Leesvoer: school je voor de kerst nog snel om tot wijnsnob

Zelfs tijdens de kerstdagen kun je niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.

Als het goed is heb je het kerstdiner al lang gepland en de boodschappen in huis. Toch mag je het Volkskrant-artikel van Sylvia Witteman over hoe je met weinig inspanning een kerstmaal op tafel zet niet missen: het is enorm vermakelijk. Niet te moeilijk doen en vooral geen typisch kerstige dingen als een hele kalkoen of hazenpeper op tafel willen zetten, is haar advies. ,,Kijk, als feestgerechten écht lekker waren, zou iedereen ze ook wel buiten de feestdagen eten, nietwaar?”

Fake wijnsnobisme
Nog meer nuttig advies voor de feestdagen: de ‘geniepige gids om je voor te doen als wijnkenner’ van Munchies. Inclusief handige smaaknotities die in hun vaagheid altijd goed zijn: de witte wijn zit ‘goed in z’n zuren’, rood heeft ’tannines die precies genoeg body geven’. Het beste dat je over een glas wijn kunt zeggen is dat ie ‘prima in z’n soort’ is, want de echte wijnsnob is immers nooit tevreden.

Minder zout
Heb je het goede voornemen om in 2019 gezonder te gaan eten? Dat word je iets makkelijker gemaakt door de voedselindustrie, schrijft Het Parool: in salades wordt vanaf komend jaar 5 procent minder zout en suiker verwerkt en in ketchup 10 procent minder suiker. De industrie gaat daarnaast met de supermarkten en horeca nieuwe afspraken maken om pizza, chips, zuiveldranken, kant-en-klaarmaaltijden en andere bewerkte producten iets minder ongezond te maken.

Foie royale
Zou je graag foie gras op tafel zetten tijdens het kerstdiner, maar zit het dierenleed je dwars? Als het meezit, kan het volgend jaar weer: een Nederlandse pluimveehandelaar heeft een manier gevonden om de befaamde vette ganzenlever na te maken zonder dat de ganzen daarvoor gedwangvoederd hoeven te worden. Mac van Dinther legt in de Volkskrant uit hoe het spul, foie royale, gemaakt wordt en laat het testen door sterrenchefs: proeven zij verschil?

Lang lezen
Slaat de verveling toe in de kerstvakantie? Sla er dan de website Longreads.com eens op na: die verzamelde de beste lange journalistieke verhalen over eten uit 2018. Van een artikel over hoe eten wordt gebruikt om de laagste Indiase kaste te onderdrukken tot het verhaal van een man die worstelt om af te vallen en de herinneringen van een Koreaans-Amerikaanse vrouw aan het eten van haar jeugd: er zit vast iets voor je tussen.