Leesvoer: waar ontbijt Groningen?

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

We schijnen in Nederland steeds vaker buiten de deur te ontbijten. Dagblad van het Noorden ging na of dat in Groningen ook het geval is en bezocht vijf ontbijtlocaties in de stad, van Ikea tot Bakkerij Blanche. De conclusie: het valt hier nog wel een beetje mee met de drukte, maar je kunt dan ook bijna nergens voor 9 uur terecht. Lees de test hier. Trek gekregen? Bekijk dan ook nog even ons lijstje met fijne ontbijttentjes.

Dodelijke mode
Heel wat mensen houden zich tegenwoordig aan allerlei ingewikkelde diëten omdat ze ervan overtuigd zijn dat bepaalde voedingsstoffen slecht voor ze zijn: ze willen geen gluten, geen zuivel, geen suiker. Een persoonlijke voorkeur, maar gaan ze uit eten, dan noemen ze het vaak een allergie. En dat heeft grote gevolgen voor restaurants, ontdekte journalist Neil Swidey. Het personeel moet er vanuit gaan dat het een levensbedreigende aandoening is en dient kruisbesmetting te voorkomen. Keukengerei moet dan bijvoorbeeld ontsmet worden en de totale voedselbereiding moet apart worden gedaan. Dat levert een onwerkbare situatie op als meerdere gasten op een avond een allergie claimen. Dus gaan keukens smokkelen, en dat is weer gevaarlijk voor de mensen die werkelijk een allergie hebben. Lees een goede Nederlandstalige samenvatting van het stuk bij Foodlog, of ga voor het complete artikel naar de Boston Globe.

Nederquinoa
Superfoods, dat is zó 2015. Er zijn al lang weer nieuwe ontwikkelingen gaande op voedselgebied. La Place wil er graag op tijd bij zijn en vroeg trendwatcher Marjan Ippel om haar visie. Zij ziet vijf nieuwe foodtrends ontstaan. Eén daarvan: lokaal meets globaal. Eten uit de regio is duurzamer, maar mensen willen nu eenmaal ook graag exotische smaken proberen. Dus worden zoete aardappels, quinoa en pepers nu ook in Nederland gekweekt. Er zou zelfs gewerkt worden aan Nederlandse vanille. Lees over de andere vier trends bij Foodlog.

Foto: Henry Hargreaves en Caitlin Levin
Foto: Henry Hargreaves en Caitlin Levin

Groentekalender
Dat groente ook kunst kan zijn, bewijzen fotograaf Henry Hargreaves en foodstylist Caitlin Levin. Zij kochten twaalf maanden lang elke maand groenten die op dat moment volop te koop waren, sneden ze in stukken en arrangeerden ze op zo’n manier dat het abstracte kaleidoscopische kunstwerkjes opleverde. Bekijk alle foto’s bij Slate.

Eten bij een hobbykok
Het is bepaald geen nieuw fenomeen, het huiskamerrestaurant. Een hobbykok geeft thuis een etentje voor vreemden, die hem daarvoor een schappelijk bedrag betalen. Het had altijd een spannend underground-gevoel, maar de nieuwe Nederlandse website AirDnD pakt het groots aan: particulieren maken een profiel aan op de site –  wie zijn ze en wat staat er op het menu – en nieuwsgierige eters boeken een tafeltje bij een thuiskok naar keuze. De Volkskrant ging langs bij een van de ruim 500 aangemelde hobbykoks en sprak ook met de horecabond, die niet erg blij is.