Leesvoer: weg met shared dining

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.

Voor wie graag zoveel mogelijk gerechten wil proberen, schreven we een paar weken geleden, is het fijn als je in een restaurant eten kunt bestellen dat bedoeld is om te delen. Maar ja, dan moet je dus wel een compromis sluiten met je tafelgenoten over wat te bestellen. En als je pech hebt worden de lekkerste hapjes voor je neus weggekaapt. Journalist Alex Williams heeft in elk geval een uitgesproken hekel aan ‘shared dining’ en zet in de New York Times uiteen waarom die trend in de horeca wat hem betreft zo snel mogelijk mag verdwijnen. En hij is niet de enige, blijkt: hij kreeg zoveel bijval van lezers dat de reacties stof genoeg opleverde voor nog een artikel.

Voedingsfeiten
Bloggers die hun halfgevormde ideeën over gezond eten spuien, zelfbenoemde dieetexperts die met dubieuze informatie strooien: geen wonder dat je als leek geen idee meer hebt wat nou wel en niet waar is als het over voeding gaat. Culinair journalist Mark Bittman zette daarom samen met een voedingswetenschapper maar eens alle feiten op een rijtje. Wat is een paleo-dieet nou eigenlijk echt, is een detox-kuur nuttig en is het oké om elke dag hetzelfde te eten?

Kweekvlees
Het mag dan slecht zijn voor het milieu en gepaard gaan met dierenleed, voor veel mensen is het ondenkbaar dat ze hun dagelijkse stukje vlees opgeven. Dus werken wetenschap en voedingsindustrie druk aan een alternatief: kweekvlees. En die ontwikkeling gaat behoorlijk hard, schrijft Mac van Dinther in de Volkskrant: mogelijk ligt de eerste foie gras waar geen gans voor gestorven is nog dit jaar in de supermarkt.

Fastfood
Een bezoekje aan de Mac of de KFC, ’s avonds na het eten een zak chips, drankjes vol suiker: we weten dat het slecht voor ons is en toch kunnen we er niet vanaf blijven. Dus moet de overheid ons beschermen tegen de verlokkingen van fastfood, betogen wetenschappers Jutka Halberstadt en Jaap Seidell in het Parool. Het is een interessante kwestie: is de vrije keus van het individu belangrijker dan het belang van de maatschappij? En in hoeverre is wat we eten eigenlijk ons eigen besluit?

Bubbels
Drink je graag Spa Rood? Dan ben je zomaar opeens übertrendy geworden: water met bubbels is namelijk het nieuwste hippe drankje, ontdekte The Guardian. Dus kun je nu Instagram-waardige blikjes van het spul kopen en duiken er watersommeliers op die het juiste soort koolzuurhoudend bronwater bij je eten uitzoeken. De reden? Frisdrank heeft geen cool imago meer – want ongezond – en water met prik heeft hetzelfde mondgevoel zonder de toegevoegde suikers en zoetstoffen.