bananen in de supermarkt, gezond fruit

Leesvoer: weg met voedingshypes

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

Voedingswetenschapper Martijn Katan is met emeritaat, maar dat weerhield hem er niet van een nieuw boek uit te brengen dat afrekent met tal van mythes over voeding. Van E-nummers krijg je geen kanker, fruit is ‘een kleurrijke zak suiker’ en bleekselderij eten kost niet meer calorieën dan er in zit. De Volkskrant interviewde hem over hoe betrouwbaar de voedingswetenschap eigenlijk is, Het Parool legde hem een rijtje voedingsmythes voor.

Podcast
Hoe zijn restaurants – en restaurantcritici – de afgelopen veertig jaar veranderd? Grub Street maakte een boeiende podcast over die vraag, vol leuke anekdotes van drie New Yorkse critici die vertellen hoe ze een restaurant beoordelen: altijd op de drukste avond van de week gaan, wanneer er het meeste mis kan gaan en expres later arriveren dan je tafelgenoten om te zien hoe zij behandeld worden.

Peru verovert de wereld
Als je de trends in restaurantland een beetje bijhoudt zal het je niet ontgaan zijn: de Peruaanse keuken is nu helemaal hip. De Volkskrant maakte een prachtige multimediale productie over Lima, wereldstad van de smaak in 2021. Waar kansarme jongeren elders dromen van een toekomst als voetballer, willen ze hier kok worden. Gastronomie is er de motor voor sociale verandering geworden.

Goed gastheerschap
Het is een onderschat onderdeel van de ervaring in een restaurant: de bediening. Al te vaak bestaat die uit niets anders dan het opnemen van de bestelling en het brengen en weer ophalen van de borden. Maar een goede gastheer- of vrouw maakt er een memorabele avond van voor de gasten. The Guardian laat vier van hen aan het woord over hun werk. ,,Het doet er niet toe wat er mis gaat, wat belangrijk is, is hoe je het oplost.”

Eten op reis
De vakantieperiode komt er weer aan en voor een beetje foodie betekent dat: je tegoed doen aan het lokale eten. Bon Appetit vertelt je hoe je het meeste uit je reis kunt halen. Wissel dure restaurants af met goedkoop straatvoedsel, hang aan de bar van dure hotels voor drankjes, laat de avondmarkten links liggen, maar zie vooral de food courts niet over het hoofd.