Leesvoer: Wat eet een astronaut?

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.

De term ‘astronautenvoer’ roept weinig positieve associaties op: droog, smakeloos, luchtdicht verpakt. En in de beginjaren van de NASA was dat ook precies wat astronauten konden verwachten tijdens ruimtemissies. Maar tijden veranderen, beschrijft NPR in een artikel over de ontwikkeling van eten in de ruimte. Konden astronauten vroeger kiezen uit 70 items, inclusief sausen en dranken, nu zijn het er meer dan 200. Een van de favoriete opties: tortilla’s, want zo’n wrap eet makkelijk en kruimelt niet zoals brood. Frisdrank is na 50 jaar nog steeds geen optie: het koolzuur heeft in de ruimte een negatief effect op het spijsverteringskanaal.

Friet van vroeger
Je hebt het vast meegekregen: het was afgelopen week 150 jaar geleden dat het eerste patatje werd verkocht in Nederland. Een mooie aanleiding om te luisteren naar de podcast van Gastropod over de geschiedenis van de gefrituurde aardappel. Waren het nou de Belgen of de Fransen die het frietje uitvonden? Andere belangrijke kwesties die aan bod komen: hoe bak je het perfecte exemplaar en wat past daar dan het beste bij, ketchup of mayonaise?

Weldadigheid
Jacques Hermus trekt voor de videoserie Hermus proeft het Noorden door Groningen, Friesland en Drenthe om voedselproducenten te bezoeken. In de meest recente aflevering was hij in Veenhuizen bij de Tuinen van Weldadigheid, waar ze gespecialiseerd zijn in bijzondere groenten, peulvruchten en kruiden.

All you can eat
Eet je wel eens bij een all you can eat-restaurant en vraag je je dan af hoe dat uit kan, onbeperkt eten en drinken voor een vaste prijs? De Morgen ontdekte dat alles in zo’n zaak erop ingericht is om mensen zich vol te laten stoppen met het goedkoopste eten. Zo zitten duurdere producten in kleinere bakjes en moet je voor luxere vleessoorten in de rij staan, allemaal psychologische trucjes die ervoor zorgen dat je sneller naar het gemaksvoedsel grijpt. En hoop je zoveel te eten dat je de 30 euro die je neertelt eruit haalt? Vergeet het maar: zelfs de grootste eter werkt voor maximaal een euro of 13 naar binnen.

Kooklessen
Voor wie nog wel wat aan zijn kookkunsten wil verbeteren is de serie ‘Change the way you cook‘ van Food52 een aanrader. Hoe maak je uitgebalanceerde nagerechten die niet alleen maar overweldigend zoet zijn? Hoe maak je groenten net zo lekker als vlees? Hoe geef je saaie soepen net dat beetje extra schwung? En welke smaakmakers kun je nog meer gebruiken als je uitgekeken bent op zwarte peper?