Leesvoer: Zijn die dure bekers ijs hun geld waard?

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.

Prijzig ijsje
Kon je tot voor kort kiezen uit Ben&Jerry’s of Haägen-Dasz als je luxe ijs wilde kopen, inmiddels zijn er talloze ijsmerken die zich op het dure segment hebben gestort. Maar is het spul zijn geld echt waard? Zijn de ingredienten zoveel duurder en de kwaliteit beter? Of betaal je vooral voor het verhaal en de verpakking? Eater zoekt het uit.

Exit maaltijdbox
Eater voorziet ook de dood van de maaltijdbox, in Nederland bekend van Hello Fresh en inmiddels ook aangeboden door Albert Heijn en anderen. Het leek een tijdje de toekomst van het koken, maar inmiddels is de nieuwigheid eraf en zijn veel mensen afgehaakt. Want tja, zo’n box is toch wel duur en boodschappen laten thuisbezorgen is niet erg milieuvriendelijk. Hoe proberen de maaltijdbox-bedrijven het tij te keren?

Kaasschaamte
Denk je goed bezig te zijn omdat je minder of zelfs helemaal geen vlees meer eet, dan heeft De Volkskrant slecht nieuws voor je: kaas is net zo slecht voor planeet en dier. Een melkkoe produceert immers methaan – een broeikasgas – net als een vleeskoe. En om melk te blijven geven moet een koe regelmatig kalveren, en wat gebeurt er met de stiertjes? Juist. Journalist en kaasliefhebber Tonie Mudde zoekt uit of er zoiets is als een ‘nul-emissie-koe’ en of je kaas kunt maken zonder melk.

Curry is een misverstand
Ook zo’n fan van Indiaas eten? Dan is de nieuwste aflevering van culi-podcast Gastropod, waarin de geschiedenis van curry aan bod komt, een aanrader. Wij plaatsen alle sauzige gerechten uit de Indiase keuken in de categorie ‘curry’, maar de Indiërs zelf kenden die categorie aanvankelijk helemaal niet. Het ontstaan ervan is waarschijnlijk het gevolg van een misverstand bij de Portugese en Britse kolonisten, die het woord voor een bepaalde kruidenmix als algemene aanduiding gingen gebruiken. Gastropod behandelt verder de herkomst van gerechten als biryani en vindaloo en zoekt uit hoe curry’s de wereld veroverden.

Over datum
De wereld is in te delen in twee soorten mensen: zij die eten weggooien wanneer het over datum is en zij die alles wat niet verzuurd of verschimmeld is nog als eetbaar beschouwen. De Amerikaan Scott Nash behoort duidelijk tot die laatste categorie: hij at een jaar lang eten dat ruim over datum was – ook dingen als vlees en zuivel – en hield op zijn blog bij wat er gebeurde: niets. Kloppen die houdbaarheidsdatums eigenlijk wel, vraagt The Guardian zich af, en hoe worden ze eigenlijk bepaald?