De andere supermarkt: Le Souk

Je fietst er regelmatig langs, maar ga je er wel eens naar binnen? De Smaak van Stad bezoekt de toko’s en buitenlandse delicatessenwinkels in Groningen om uit te zoeken wat je er allemaal kunt krijgen. Deze keer: Le Souk.

Er zullen maar weinig Groningers zijn die Le Souk niet kennen. De winkel van M’hamed Kemmoun neemt al ruim dertig jaar een prominente plek in de Folkingestraat in.

Wie komen er?

Wie niet? De winkel zit aan de fiets- en wandelroute van het station naar het centrum en daardoor stap je er makkelijk even naar binnen voor een paar boodschappen. Je kunt rustig stellen dat Le Souk de Stadjers heeft geleerd dat je ook andere dingen kunt koken voor je avondeten dan aardappelen, groente en vlees.

Wat kun je er kopen?

Noord-Afrikaanse en Turkse voedingswaar. Verse en gedroogde specerijen, Turks brood, zoete deegwaren, noten, allerlei soorten rijst, couscous, pasta en meel, gedroogde dadels, vijgen en rozijnen, verse groente en fruit, olie, soja- en chilisauzen, ingemaakte pepers.

Wat moet je zeker eens proberen?

De achterste helft van de winkel is gereserveerd voor kant-en-klare lekkernijen die je zelf in bakjes kunt scheppen: couscoussalades, geroosterde groenten, tapenades, gemarineerde olijven, verse schapenkaas, mozzarella. Ook aanraders: het gerookte paprikapoeder en de diverse soorten ras-el-hanout, een kruidenmengsel voor onder meer couscous en stoofschotels dat per land verschilt.

Bijzonderheid

Le Souk doet ook catering. En heb je geen zin in de afwas, dan kun je ook de straat oversteken naar restaurant Mechoui, want dat is van dezelfde eigenaar.