De andere supermarkt: Vegansuper

Je fietst er regelmatig langs, maar ga je er wel eens naar binnen? De Smaak van Stad bezoekt de toko’s, delicatessenzaken en natuurwinkels in Groningen om uit te zoeken wat je er allemaal kunt krijgen. Deze keer: Vegansuper.

Sinds een paar weken heeft Groningen een veganistische supermarkt met de praktische naam Vegansuper. Eigenaars Johnny en Benny Lobo, zelf nog niet zo heel lang veganist, merkten dat het best lastig was om in het Noorden aan veganistische producten te komen en besloten zelf voor een oplossing te zorgen.

Wie komen er?

Hardcore veganisten in Peruaanse poncho doen hier hun boodschappen gebroederlijk zij aan zij met hippe fitgirls die vlees en zuivel mijden uit vermeende gezondheidsoverwegingen. En we zien opvallend veel Duitsers, op de zaterdag van ons bezoek. Hoe komen die opeens in de Nieuwe Ebbingestraat terecht?

Wat kun je er kopen?

Op het eerste gezicht verschilt het assortiment niet enorm van dat van een doorsnee natuurwinkel: in de schappen staan biologische producten als thee en koffie, pindakaas en jam, verse groente, frisdrank, snacks en brood, maar ook ecologische schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Waar Vegansuper in afwijkt is het aanbod aan veganistische ‘kaas’ – van geitenkaas tot plakken Goudse – en ‘boter’, hartig broodbeleg en producten als ei-loze mayonaise. Ook kun je hier seitan krijgen, een vleesvervanger gemaakt van tarwegluten die ook wel ‘boeddhistisch vlees’ genoemd wordt.

Wat moet je zeker eens proberen?

De gerookte tofu is een aanrader voor wie alleen de smakeloze witte sponsvariant kent en wie indruk wil maken op hippe vrienden moet zeker een paar flesjes fris van Fritz Kola in de koelkast hebben staan.

Bijzonderheid

Achterin de supermarkt is een ontbijt- en lunchbar met zitgedeelte waar je smoothies, broodjes en zoetigheid kunt bestellen.