De andere supermarkt: Vjatka

Je fietst er regelmatig langs, maar ga je er wel eens naar binnen? De smaak van Stad bezoekt de toko’s en buitenlandse delicatessenwinkels in Groningen om uit te zoeken wat je er allemaal kunt krijgen. Deze keer: Vjatka.

Russische specialiteitenwinkel Vjatka, eigendom van Olga Chamova, heeft in zijn veertienjarige bestaan al op heel wat locaties in Groningen gezeten. Na het Boterdiep, de Grote Markt en de Paterswoldseweg zit de zaak sinds augustus aan de Nieuweweg.

Wie komen er?

Russen natuurlijk, maar het hele Oostblok wordt vertegenwoordigd, van Wit-Rusland tot Bosnië en Bulgarije. Ook Esten en Letten weten de winkel te vinden, en Nederlanders natuurlijk.

Wat kun je er kopen?

Ingemaakte groenten, allerlei soorten boekweit en andere tarwe, vleeswaren, gedroogde vis – ook in miniverpakking, wordt gegeten bij bier – vanilleijs in retro-sandwichblokvorm, aubergine in saus, duindoornbessen (en ander fruit) uit de diepvries, zonnebloempitten, bier en wijn. Non-food wordt er ook verkocht, zoals Russische sjaals, aardewerk en matroesjkapoppen.

Wat moet je zeker eens proberen?

Pelmeni, een soort Russische ravioli. Vjatka verkoopt veel verschillende soorten: met rundvleesvulling, kip, kersen, kwark of spinazie, bijvoorbeeld. Ook interessant: berkensap, dat een reinigende werking schijnt te hebben. En een zoete Russische specialiteit: peperkoekjes met of zonder chocola.

Bijzonderheid

Je kunt een deel van het assortiment ook via de webwinkel bestellen. Woon je in de stad, dan worden je boodschappen per fietskoerier bezorgd. Vjatka regelt daarnaast ook een Russisch toeristenvisum voor je.