De beste restaurants waar we in 2017 aten

Het hele jaar door lopen we restaurants af en delen cijfers aan ze uit. Maar welke horecazaken staan ons maanden later nog steeds levendig bij? Over welk eten dromen we nog steeds en waar maakte de bediening een beklijvende indruk? Dit zijn de beste restaurants waar we in 2017 aten.

De beste prijs-kwaliteitverhouding

Paviljoen Sterrebos

Paviljoen Sterrebos staat niet voor niets met een 9 gemiddeld bovenaan in onze nieuwe restaurantgids. Fraaie inrichting, uitstekende bediening en een heerlijk vijfgangenmenu voor net geen 30 euro: vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan. Dat deden wij al twee keer in de afgelopen maanden en in het nieuwe jaar zijn we er vast nog vaker te vinden.

De beste bediening

De Zevende Hemel

De Zevende Hemel is een prima eetcafé, maar daar heb je er meer van in Groningen. Wat onze avond hier memorabel maakte was de bediening, die ver boven onze verwachtingen uitsteeg. Hier wordt je jas nog aangenomen, heeft het personeel verstand van zaken en spelen ze nog een leuk deuntje piano ook: reden genoeg om vaker langs te gaan.

De beste lunch

Bellami’s Bar à manger

Ach, die croque Bellami. Dikke sneden brood gevuld met kaasbechamelsaus, stoofvlees en truffelkaas: we dromen er nog steeds van ’s nachts. Combineer dat met een goede sommelier die je de perfecte wijn bij je eten kan adviseren en je hebt het recept voor een memorabele lunch. Je kunt overigens ook voor een avondmaal terecht bij deze Franse bar à manger: dat gaan we in het nieuwe jaar eens doen.

Het beste budgetrestaurant

Buurman & Buurman

We hebben al Buurman & Buurman al vaker genoemd in onze lijstjes dit jaar, dus is het niet zo vreemd dat de pizzeria – eetwinkel, zeggen ze zelf – ook in dit lijstje weer voorkomt. Knapperige bodems, originele keuzes voor de toppings en voldoende keus voor de vega’s en vegans, en dat allemaal voor rond de 12 euro. De toetjes (5 euro) zijn ook niet te versmaden, trouwens.

De beste foodpairings

Beer&

Een wijnarrangement bij je eten bestellen is doodnormaal, maar bijpassende biertjes, daar was in Groningen tot dit jaar nog niet veel aandacht voor. De mannen van Beer& hebben het tot hun missie gemaakt om daar verandering in te brengen en adviseren de lekkerste speciaalbieren bij hun eten. Kies voor een selectie hapjes of een compleet driegangenmenu – zoals wij deden – en geniet. Aan wijn doen ze overigens ook gewoon, als dat je voorkeur heeft.

De mooiste locatie

De Oude Gasfabriek

Het wordt steeds levendiger in het Ebbingekwartier en dat kan alleen maar goed nieuws zijn voor De Oude Gasfabriek, het restaurant dat gevestigd is in – jawel – de oude gasfabriek. Eten en bediening waren eerder dit jaar nog voor verbetering vatbaar, maar over het pand waren (en zijn) we erg te spreken: het 19e-eeuwse industriële interieur met zijn hoge plafonds en grote ramen is op fraaie wijze aangepast voor de 21ste eeuw. Borrelen kan fijn in de loungehoek bij de kachel, dineren doe je op de eerste verdieping.

Het beste comfort food

Konbu

Sommige mensen zweren bij kippensoep als ze zich wat minnetjes voelen, maar doe ons maar een flinke dampende kom pho of ramen van Konbu. Hartig en vullend zonder dat het zwaar op de maag ligt en nog betaalbaar ook, dus je kunt zonder schuldgevoel desnoods wekelijks aanschuiven in dit kleine zaakje in de Oosterstraat. Voor een iets uitgebreider maal bestel je er een paar kleine gerechtjes bij, zoals de Korean Fried Chicken, een kommetje kimchi of een stoombroodje met gesmoord varkenvlees. Ook al zulk fijn comfort food.

Benieuwd naar de favorieten van vorig jaar? Die vind je hier.