Recensie: Paviljoen Sterrebos

Samengevat
Sfeer
9
Eten
9
Bediening
9
Prijs-kwaliteit
9
9

Chef-kok Thomas Beekhuis van Paviljoen Sterrebos staat volgende maand in de finale van een prestigieuze kookwedstrijd, dus met hoge verwachtingen gingen we naar zijn restaurant. We werden niet teleurgesteld.

Sfeer

Voor Paviljoen Sterrebos moet je een beetje moeite doen. Wie vanuit de stad via de Helperzoom aan komt fietsen zoekt vergeefs (wij tenminste wel) naar een oprit naar het heuveltje waar het gebouw op staat. Die blijkt een stukje verderop te zitten, ter hoogte van het tankstation. Dan is het weer zoeken naar de ingang (aan de Helperzoom-kant) en als je eenmaal binnen in de hal staat moet je ook even speuren naar de juiste deur, want voor je het weet sta je per ongeluk in de sportschool. Maar dan word je ook beloond door het lichte en eigentijdse interieur van het restaurant. Veel hout, natuursteen en groene planten, plus – dankzij de halfronde glazen pui – een leuk uitzicht op het omringende parkje. Duo’s kunnen een van de kleine tafeltjes scoren die naast elkaar in het gelid staan, iets grotere gezelschappen nemen plaats aan de ronde tafels die ieder van een ander soort hout gemaakt zijn. Wij zitten aan een linde, leert de inscriptie op de rand van de tafel ons.

Eten

Wij hadden Paviljoen Sterrebos nog als een wat duurder restaurant in ons hoofd zitten, maar dat blijkt niet meer het geval te zijn. Voorgerechten zijn rond de 9 euro, hoofdgerechten variëren van 14,50 tot 18 euro. Ze hebben het over een andere boeg gegooid, vertelt een van de jongens van de bediening wanneer ik er tijdens het afrekenen naar vraag: er wordt gewerkt met relatief eenvoudige ingrediënten, maar dan wel op hoog niveau bereid.

Je kunt gewoon à la carte bestellen, maar mijn drie tafelgenoten en ik besluiten tot het vijfgangenmenu van de chef, dat met 29,50 euro heel vriendelijk geprijsd is. We vragen om twee varianten: eentje zonder vlees, maar met vis, en een geheel vegetarisch menu.

De avond begint al meteen veelbelovend met twee amuses: een flinterdun, bijna ouwel-achtig krokantje van aardappel en andijvie, opgediend met aioli die een fris accent van citroenolie heeft. De saus is heerlijk, maar overheerst het subtiele krokantje wel, dus we doen er maar zuinig mee. Daarna volgt nog een borrelglaasje doperwtensoep met parmezaanschuim: ook geen straf om te eten.

De eerste gang is een combinatie van Opperdoezer Ronde-aardappeltjes in de schil, gerookte zalm en haringkaviaar met bindsla en crème fraîche. Wat ik later van de bediening bevestigd krijg, zien we in dit gerecht meteen al terug: de ingrediënten zijn niet heel duur of ingewikkeld, maar door de combinatie van goedgekozen smaken en texturen en aantrekkelijke presentatie wordt het toch een bijzonder gerecht. Dat mag je ook wel verwachten trouwens, want chef-kok Thomas Beekhuis staat in september in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or, de Champions League van het koken. Dan moet je wel wat kunnen. Voor de vega’s is de vis vervangen door kort gepocheerde Pink Lady-appel en dat pakt goed uit: we missen niks.

We herkennen in de gerechten van Beekhuis de kookstijl die ook wel ‘de nieuwe Nederlandse keuken’ wordt genoemd: veel groenten, met een ondersteunende rol voor vis en vlees, en de keuze voor duurzame ingrediënten. Zo gaat ons maal verder met harder, een ‘goede vis’, die gezelschap krijgt van courgette, kropsla en aardappelpuree met bieslook, plus een beurre blanc-saus. Sommige ingrediënten komen gewoon uit eigen tuin, ontdekken we wanneer we iemand van de bediening buiten een schaaltje groen zien plukken. Er volgen nog twee fijne gerechten: eerst risotto met groene asperge, gepocheerd ei en een krokantje van Beemster-kaas en daarna – mijn persoonlijke favoriet van de avond – gebakken paddenstoelen met een bladerdeegstengel, crème van eekhoorntjesbrood en een crème van postelein.

We sluiten af met een bijzonder nagerecht: pruimen met pruimenijs, een chocoladecrème en kogel van pure chocolade met roomvulling, plus een whiskysaus. Voor wie een dessert al gauw te zoet is, is dit een aanrader. Een volwassen nagerecht, met die bittere tonen van chocola en het rokerige van de whisky.

Het kopje thee waar we de avond mee afsluiten wordt vergezeld van een extra dessert. We krijgen er bonbons op een stokje in drie smaken bij: wit met citrus-roomvulling, puur met gezouten karamel en melk met hazelnootcrème. Een van de tafelgenoten moest eerder vertrekken, waardoor we van elke smaak een bonbon over hebben. Dat leidt tot het volgende gesprek: ,,Welke willen jullie? Ik vind ze allemaal even lekker.” ,,Ik ook.” ,,Ja, ik ook.” Maar vrees niet, ze zijn opgekomen.

De wijn die we bij Paviljoen Sterrebos drinken is goed, maar als we vanavond dan toch een puntje van kritiek moeten verzinnen: het is jammer dat er slechts twee huiswijnen per kleur zijn om uit te kiezen en dat de usual suspects zijn. Als we liever iets kruidigers, zoeters of frissers willen valt er wel wat te regelen, zegt onze ober, maar zo’n vage opmerking nodigt niet enorm uit. Dan hebben we liever een wijnkaart voor onze neus of gewoon een arrangement.

Bediening

De ‘zwarte brigade’ heeft op een prettig nonchalante manier alles uitstekend in de vingers. De jongens zorgen voor goede uitleg bij de gerechten, vervangen de gratis karaf water regelmatig, ruimen vlot af wanneer we onze borden leeg hebben en doen dat allemaal met een vrolijke flair. Je merkt aan alles dat deze bediening goed opgeleid is. ,,Fijn, eens een keer niet studenten die het er maar een beetje bij doen”, vindt een tafelgenoot.

Kans op een tweede bezoek

Wij willen hier zeker vaker terugkomen. Paviljoen Sterrebos is door zijn locatie buiten het centrum weliswaar een restaurant waar je minder snel spontaan binnenvalt, maar het is het fietstochtje meer dan waard. De locatie tussen het groen is mooi, het prettige interieur geschikt voor zowel zakelijke afspraken als privébezoek, de bediening uitstekend en het eten erg smakelijk. En dat voor een een bedrag dat je bij een doorsnee eetcafé ook kwijt bent: inclusief twee glazen wijn en een kop thee betalen we nog geen 40 euro per persoon. Koopje!

 

PRAKTISCHE INFO
Helperzoom 3b
www.paviljoensterrebos.nl
Prijs driegangenmenu: €28-€37; vijfgangenmenu van de chef €29,50