Recensie: Buurman & Buurman

Samengevat
Sfeer
8
Eten
9
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
8
8

Over pizzeria Buurman & Buurman hoorden we niets dan juichverhalen. Dat moesten we met eigen ogen… uh… proeven, dus op naar de Rodeweg.

Sfeer

De hipsterlook is al lang en breed mainstream geworden: dat zie je aan de toenemende geliktheid van de hippe horeca-interieurs, met hun gloednieuwe ‘industriële’ lampen en speciaal gebouwde tegeltjesbar. Maar bij Buurman & Buurman hebben ze de inrichting nog gewoon zelf bij elkaar geraapt en dat heeft een charmant effect. Je zit hier op ouderwetse barkrukken aan werkbanken, de vloer is van geverfd beton en boven je hoofd hangt een discobal. Vanaf je zitplaats kun je toekijken hoe achter de bar je pizza bereid wordt en in de houtoven – een fraai exemplaar, overigens – in een paar minuten tot perfectie wordt gegaard. Wij zitten vanavond buiten op het terras van biertafels en ook daar is het fijn toeven.

Eten

Buurman & Buurman is een pizzeria, maar dan ook echt: iets anders dan pizza kun je hier niet krijgen als hoofdgerecht. Prima zet, lijkt ons: je kunt je maar beter ergens in specialiseren als horeca-ondernemer. Een paar voor- of bijgerechten staan wel op de kaart – antipasti, twee salades en wat borrelhapjes – maar wij houden het deze keer strikt bij pizza.  De ‘Pittig’ met chorizo en rode peper, de Halal met merguezgehakt en kastanjechampignons, de Parma met parmaham en truffeltapenade en de Ruben, een ‘witte’ pizza zonder tomatensaus maar met gorgonzola, feta en chorizo.

Ik sluit niet uit dat tijdens het eten de woorden ‘Goeie shit, dit’ mijn mond hebben verlaten. Tafelgenoten kijken me wat vreemd aan: dat is niet echt mijn standaard taalgebruik. Maar ze zijn het wel met me eens dat dit uitstekende pizza’s zijn. Dunne, knapperige bodem met dat fijne typerende smaakje van de houtoven, verse kwaliteitsingrediënten erop: heerlijk. De pizza’s zijn voorgesneden en dun genoeg belegd dat je de punten zo met de hand op kunt eten. De tafelgenoot die de pizza Parma bestelde had hem liever iets minder pittig gezien, maar de andere drie eters vinden dat juist een plus. Maar net waar je van houdt, dus.

Bij andere pizzeria’s kost het nog wel eens moeite om zo’n hele schijf naar binnen te werken door de dikkere bodem en de grote hoeveelheid beleg. Hier zijn de pizza’s bescheidener en dat is wat ons betreft een goede zaak, want zo hebben we tenminste nog een gaatje over voor een toetje. ‘Dessert’ klinkt wat te chic voor de rustieke nagerechten die Buurman & Buurman in jampotjes serveert. Maakt niks uit, want de wittechocolade-cheesecake die we eten is heerlijk: grof verkruimelde koek en stukjes chocola op de bodem, daarboven een dikke laag zoete roomkaas met echte vanille en tot slot een laagje rodevruchten- of mangopuree naar keuze. Iets te vullend voor één tafelgenoot maar zo lekker dat ze het restant in een bekertje lepelt voor thuis.

Bediening

Gastvrouw Anouk verzorgt de bediening en doet dat vriendelijk, vrolijk en ongedwongen. Maar ze doet het ook grotendeels in haar eentje, en dat zorgt op deze drukke zomeravond voor het nodige oponthoud. We moeten vrij lang wachten tot we onze bestelling kunnen plaatsen en de drankjes komen vervolgens pas nadat we onze pizza’s hebben gekregen. Eén tafelgenoot wil graag bestek – niet standaard bijgeleverd – en besluit dat maar zelf binnen te gaan halen: wachten tot het gebracht wordt betekent koude pizza. Daarna is het terras leger en gaat het met de nagerechten weer gewoon vlot. Bij het afrekenen geven ze bij Buurman & Buurman gelukkig ruiterlijk toe dat ze de benodigde personeelsbezetting onderschat hebben: de zon en de lange rijen op het foodtruckfestival in het belendende Noorderplantsoen zorgden voor meer drukte dan verwacht op een doorgaans rustige zondagavond. En dan is het lovenswaardig als je je werk met een oprechte glimlach blijft doen.

Kans op een tweede bezoek

Zelf stellen ze bij Buurman & Buurman dat ze de beste pizza’s van de stad maken. En smaken verschillen natuurlijk, maar wij kunnen ze daar in elk geval geen ongelijk in geven. Tel daarbij op een gezellig sfeertje, prima prijzen en een goeie locatie net buiten het Noorderplantsoen en je hebt een combinatie waar wij nog wel vaker van willen genieten.

 

PRAKTISCHE INFO

Rodeweg 6
www.buurman-groningen.nl
Prijs pizza’s €8,50 – €13,50