Het terras van de Drie Gezusters. Foto: Marketing Groningen

De Grote Groninger Terrassentest

De zon schijnt, de temperatuur blijft maar oplopen: dan wil je nog maar één ding en dat is met een koel drankje op een terras neerploffen. Daar heeft Groningen er nogal veel van, dus dat komt goed uit. Maar op welk terras zit je nou echt lekker, waar is de bediening top en wie heeft de beste hapjes? Tijd voor de Grote Groninger Terrassentest!

Het is zwaar werk, maar iemand moet het doen. Dus gingen wij van De Smaak van Stad de afgelopen tijd gewapend met pen, papier en een kritische blik de terrassen in Groningen af. Ze allemaal testen was niet te doen, dus kozen we er 21 uit op basis van de volgende criteria:

    • Een terras moet minimaal 5 tafels hebben
    • De zaak moet minimaal 5 dagen per week open zijn vanaf 12 uur of eerder. Je wilt tenslotte ook in de vroege middag al op het terras kunnen zitten
    • Alleen terrassen in de stad doen mee. Kaap Hoorn viel dus af, want die ligt officieel in Haren
    • Waar er meerdere terrassen op een rijtje zitten kozen we er 1 uit

Daardoor vielen er terrassen af die wellicht ook best een plekje in de test hadden verdiend: Mout aan het Zuiderdiep, Het Zwarte Schaap aan het Schuitendiep, het dakterras van Block & Barrels of het terras aan het Reitdiep van Bax Bier, bijvoorbeeld.  Maar keuzes waren onvermijdelijk, wilden we de test uitvoerbaar houden. Voor twee terrassen maakten we desondanks een uitzondering. Het Ludina-terras van De Toeter is pas vanaf 15 of 16 uur open, maar we vonden dat we de winnaar van de publieksverkiezing voor beste terras van Nederland niet konden overslaan. De Klikspaan opent ook pas later in de middag, maar werd veelvuldig geroemd naar aanleiding van onze lezersoproep.

De 21 terrassen verdeelden we onder drie teams van twee mensen. We beoordeelden op zes punten, die we 1 tot 5 zonnetjes gaven. Kun je er goed mensen kijken? Hoe is de locatie, raast het verkeer langs je heen of zit je er rustig en idyllisch? Hoe is de bediening? Kun je er een beetje comfortabel zitten? Hoe is de verhouding tussen zon en schaduw? En hoe zit het met de borrelhapjes: staat er meer op de kaart dan alleen de standaard kaas, worst en bitterballen? We beoordeelden alleen het aanbod, niet de kwaliteit van de hapjes. Verder noteerden we de prijzen van een glas cola, een vaasje bier en de huiswijn.

De resultaten

Genoeg uitgelegd, door naar  de resultaten! Welk terras je favoriet is, hangt natuurlijk erg af van wat jij zelf belangrijk vindt. Houd je van reuring of wil je liever in de natuur zitten? Ben je een zonaanbidder of zoek je liefst een plekje in de schaduw? Let je op de centen of wil je graag luxe hapjes bij je borrel? Toch hebben we de terrassentest gesorteerd op het totaal aantal uitgedeelde zonnetjes. Want een terras dat op alle punten scoort, daar zit je sowieso goed.

De eerste plaats? Die gaat met 24 zonnetjes – verrassend! – naar het News Cafe, dat van alle markten thuis blijkt te zijn. Je kunt er aan de voorzijde geweldig mensen kijken, maar als je meer van rust houdt ga je op het terras aan de achterkant zitten. De stoelen en loungebankjes zitten goed, de hapjeskaart is uitgebreid en de bediening was tijdens ons bezoek snel en efficiënt. De tweede plaats, met 23 zonnetjes, wordt gedeeld door drie cafés: Mr. Mofongo, het Harbour Cafe en het Ludina-terras van De Toeter.

News Cafe

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €2,70; wijn vanaf €3,60 TOTAAL: 24 zonnetjes

Bij het News Cafe kun je kiezen uit twee terrassen. Dat aan de voorkant is het meest geschikt om mensen te kijken, want er wandelt veel volk voorbij. Wie liever wat rustiger zit neemt plek aan de achterkant, op het rustige pleintje met uitzicht op het Goudkantoor. Dankzij die twee terrassen kun je kiezen tussen zon of schaduw, en er zijn ook de nodige parasols. De rieten stoelen zitten prima, en aan de achterkant kun je ook op gemakkelijke loungebankjes plaatsnemen. De bediening was snel en efficiënt, al vinden we het qua gastvrijheid een minpuntje om meteen af te moeten rekenen. Wie iets te knabbelen wil bij z’n drankje heeft hier ruime keuze: ons vallen de auberginerolletjes van de speciale lentekaart op, de gevulde wraps en de bruschetta. 

Harbour Cafe

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €2,80; wijn vanaf €4,00 TOTAAL: 23 zonnetjes

Het terras van het Harbour Cafe is een verborgen pareltje: je moet weten dat het er zit want het zit niet echt in de loop. Dat is minder gunstig voor het mensen kijken, maar geweldig voor de idylle: als je hier zit heb je niet het idee dat je in de binnenstad zit. En in plaats van mensen kun je bootjes spotten, minstens zo leuk. De bediening deed het goed tijdens ons bezoek, we konden kiezen tussen loungebank of comfortabele terrasstoel en het hapjesaanbod is hier helemaal niet verkeerd, met onder meer twee grote borrelplanken. Flink wat zon ook, met de mogelijkheid om weg te duiken onder een parasol. En omdat het terras over drie plekken verdeeld is, kun je altijd wel ergens zon of schaduw vinden.

Ludina/De Toeter

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €2,60; wijn vanaf €3,60 TOTAAL: 23 zonnetjes

Het Ludina-terras bij De Toeter won twee jaar geleden de publieksprijs voor beste terras van Nederland en daar kunnen we ons iets bij voorstellen. Als je hier lekker met je voeten in het gras op een bank op het gazon aan het relaxen bent, is het net alsof je in je eigen achtertuin zit. Er rijdt weliswaar veel verkeer voorbij, maar daar merk je verrassend weinig van door het omringende gras, water en bomen. Je kunt kiezen tussen een plekje op de wal of op het bootdek, zodat er altijd wel zon of schaduw te vinden is. De bediening doet het leuk – al moeten we even wachten voor een aanbod van een tweede drankje – en het hapjesaanbod is uitgebreid. En voor speciaalbierliefhebbers is De Toeter natuurlijk the place to be.

Mr. Mofongo

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €2,70; wijn vanaf €4,20 TOTAAL: 23 zonnetjes

Goed getimed van Mr. Mofongo: het terras werd kort voor ons bezoek helemaal vernieuwd. De nieuwe plastic stoelen krijgen onze goedkeuring: ze hebben een prettige vorm waarin je lekker achterover kunt leunen. De locatie is ook fijn: je hebt mooi uitzicht op het Academiegebouw en het is gezellig druk met fietsers en wandelaars die voorbij komen. Aan de zijkant kun je onder de luifels zitten en er zijn twee grote parasols. De bediening liet af en toe wat op zich wachten, maar de bestellingen kwamen wel snel. En de hapjes zijn niet verkeerd: behalve kaas en bitterballen ook chorizokroketjes, met roomkaas gevulde jalapeno’s en kara age (Japanse gefrituurde kip). Het grote aanbod drankjes, waaronder zelfgestookte sterke drank en likeur, is ook het noemen waard.

Het Concerthuis

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon-schaduwverhouding: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,60 (Fritz); bier €2,80; wijn vanaf €3,80 TOTAAL: 21 zonnetjes

Op het Poeleplein staan zoveel terrassen bij elkaar dat het soms lastig te bepalen is op wiens terras je eigenlijk zit. Maar wij zorgden er dit keer voor dat we specifiek bij Het Concerthuis zaten, de meest opvallende zaak in het rijtje. Waar je geen Coca Cola drinkt, maar Fritz Kola, waar de complete kaart bestaat uit kleine hapjes – bestel bijvoorbeeld arancini, maiskolf of gegrilde watermeloen bij je drankje –  en waar het personeel vrolijk, vlot en informeel is. Qua omgeving heeft het terras weinig interessants te bieden: er lopen vooral andere terrasgangers langs en je hebt ook geen mooi uitzicht. Maar het Poeleplein is wel autovrij en dat is een flinke pré. De locatie is zonnig, maar er zijn voldoende parasols en luifels die voor schaduw zorgen. De stoelen zijn oké, al nodigen ze niet echt uit tot relaxen. En dreig je je te vervelen? Het Concerthuis heeft een uitgebreide spelletjeskaart.

De Drie Gezusters

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €3,00; wijn vanaf €3,80 TOTAAL: 21 zonnetjes

Vanaf het terras van De Drie Gezusters is het uitstekend mensen kijken en je hebt er ook nog eens leuk uitzicht op het Stadhuis en de Martinitoren. Het nadeel van de terassen aan de Grote Markt: de bussen die om de zoveel minuten achter het terras langs rijden. Je zit hier op de bekende rieten stoelen en er zijn veel parasols om de temperaturen op het zonnige terras binnen de perken te houden. Er loopt veel bediening rond en die is ook nog eens snel en oplettend, dus je zit nooit lang zonder drankje. De hapjes zijn weinig verrassend, maar de mini-eierballen springen er positief uit. Lekker Gronings.

Pronk

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €2,90; wijn vanaf €3,90 TOTAAL: 21 zonnetjes

Wie in het centrum een terrasje zoekt maar de toeristen wil ontwijken, gaat naar Pronk. De stille binnentuin is een goedbewaard geheim bij Stadjers. Hier kun je dus geen mensen kijken, maar je zit er wel uitermate idyllisch, zo onder het gebladerte. Het zit er daarnaast ook nog eens comfortabel, op stoelen met meeverende rugleuning of in de loungehoek. Dit is een zonnig plekje, maar er staan flink wat parasols die voor schaduw zorgen. Iets te veel wellicht, want als ze allemaal uitgeklapt staan is het hele terras afgeschermd. De bediening mocht net iets sneller, maar is wel oplettend: het werd opgemerkt dat wij van tafel wisselden. Naast het standaard hapjesaanbod kun je hier ook een paar leuke borrelhapjes krijgen, zoals Thaise bitterballen en calamari met aioli.

Zondag

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,60; bier €2,70; wijn vanaf €3,80 TOTAAL: 21 zonnetjes

Niet voor niets komt het Noorderplantsoen in elke muzikale ode aan Groningen terug: idyllischer dan bij Zondag op het terras wordt het niet snel. En dan kun je er ook nog eens uitstekend mensen kijken, want bij mooi weer fietst, wandelt en rolt half Groningen door het plantsoen. Dat de bediening bij Zondag matig is moet je dan maar voor lief nemen. De jongens en meiden zijn heus vriendelijk, maar er gaan te vaak dingen mis met de bestelling of je zit lang te wachten op aandacht. Het comfort van de fleurige metalen stoelen laat ook te wensen over, maar wie nog goed door z’n knieën kan zakken kan loungen in een strandstoel. Qua hapjes zit het hier wel goed: bitterballen, nootjes, kaas en worst, dat werk, maar ook aangeklede nacho’s met pulled pork en Aziatische gefrituurde kip. 

DOT

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50 of €3,00 (Fritz); bier €2,70; wijn vanaf €3,70 TOTAAL: 20 zonnetjes

Flessen zonnemelk op de terrastafels: daar win je sympathiepunten mee. Verstandig ook, want het terras van DOT is erg zonnig, met her en der een paar parasols en ‘bushokjes’ waar je in de schaduw kunt zitten. Door de omheining van bouwhekken merk je als terraszitter eigenlijk weinig van wat daarbuiten gebeurt, maar dat wil niet zeggen dat het hier stil is: er wordt muziek gedraaid buiten en het aanpalende stadsstrand kan ook voor drukte zorgen. Het publiek bestaat dan ook vooral uit twintigers en dertigers, die niet voor hun rust komen. Je kunt hier kiezen tussen picknickbanken, metalen stoeltjes en houten loungebanken met – als je geluk hebt – een paar kussentjes, dus verwacht niet te veel comfort. Wat je wel kunt verwachten: een prima hapjesaanbod. Op de kaart staat onder meer dimsum en calamari en je kunt uitwijken naar het gewone menu, waarop middelgrote gerechten staan die ook bedoeld zijn om te delen. De bediening is talrijk en efficiënt en op mooie dagen is er een bemande buitenbar. 

De Sigaar

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €2,85; wijn vanaf €3,95 TOTAAL: 20 zonnetjes

Bij de eerste straaltjes zon is het vechten om een plekje op het terras bij De Sigaar. Niet zo gek: je hebt hier mooi zicht op de Hoge der A met zijn bootjes  en grachtenpanden en het is ook nog eens fijn kijken naar de voorbijgangers. Er komen aan deze zijde van de straat weinig auto’s langs, dus je zit toch relatief rustig. Wie in de zon wil zitten moet op het terrasgedeelte langs de kade plaatsnemen, want door de bomen staan de stoelen langs de gevel van De Sigaar vooral in de schaduw. De populariteit van het terras heeft ook een nadeel: het is even wachten tot we kunnen bestellen. Gelukkig zit je hier prima op de rieten stoelen. Het aanbod hapjes is niet heel verrassend, wel uitgebreid. De nacho’s zijn een goede keus.

‘t Feithhuis

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €2,80; wijn vanaf €4,25 TOTAAL: 19 zonnetjes

De binnentuin van ’t Feithhuis is een oase van rust in hartje stad. De bouw van het Forum verstoort de idylle misschien een beetje, maar wij hadden daar geen last van. Nadeel is dat je er geen mensen kunt kijken. Maar daar weegt veel tegenop: alerte en vriendelijke bediening, ruime keus in zitplekken – van loungebank tot plastic medaillonstoeltjes en meer traditionele terrasstoelen – en een beschutte locatie waar het tot laat in de avond prettig zit. Door de hoge omringende gebouwen is hier flink wat schaduw, maar er staan een paar parasols voor wanneer de zon toch fel schijnt. Het aanbod hapjes is niet heel uitgebreid, maar er zitten wel twee proeverijen bij, waarvan eentje vegetarisch. We spotten hier de nodige beter gesitueerde vijftigplussers, maar ook veel twintigers en dertigers.

Het Goudkantoor

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,30; bier €2,40; wijn vanaf €3,80 TOTAAL: 19 zonnetjes

Op het terras van Het Goudkantoor hoor je het geroezemoes van de stad als een prettig achtergrondgeluid. Er lopen her en der wel mensen voorbij, maar als het stil is kun je altijd nog genieten van het uitzicht op de achterkant van het Stadhuis. Aan het begin van de middag staat bijna het hele terras in de zon, terwijl het aan het eind van de middag juist vooral in de schaduw zit. Kies je bezoek dus met zorg. Er staan een paar parasols, maar niet bij elke tafel. De rieten stoelen zitten prima, de bediening is vlot en de hapjes zijn standaard.

Grand Café Groningen

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,30; bier €2,80; wijn vanaf €3,80 TOTAAL: 19 zonnetjes

Het terras van Grand Café Groningen zit aan de minder zonnige zijde van het Zuiderdiep, maar je kunt je hier ook prima vermaken met het kijken naar het voorbijfietsende en -wandelende volk. Bussen en auto’s verstoren de rust helaas wel, al is dat minder erg dan voor de elektrische minibusjes hun intrede deden. De bediening is snel en oplettend en de hapjes – onder meer oesterzwambitterballen, cheese poppers en oriëntaalse garnalen – zijn prima. De stoelen zitten goed, maar wie de kans heeft gaat zitten op een van de loungebankjes tegen de gevel.

Hooghoudt

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-1.5 fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €3,00; wijn vanaf €3,80 TOTAAL: 19 zonnetjes 

Het terras van Hooghoudt is perfect om mensen te kijken, want er komt veel volk langs. Het nadeel daarvan: je moet hier niet voor je rust komen, zeker niet op marktdagen. Tijdens ons bezoek lag er ook veel afval op de grond tussen de tafeltjes. De bediening was redelijk, al liet het aanbod van een tweede drankje lang op zich wachten. De kunststof rotan stoelen zijn niet enorm comfortabel, maar door de combinatie van zonnige locatie en parasols kun je hier wel altijd een plekje naar je smaak vinden – tenzij het terras vol is, natuurlijk. Het aanbod hapjes is redelijk uitgebreid, maar niet erg origineel. Verwacht veel studenten en toeristen aan de omringende tafels.

De Oude Wacht

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €2,90; wijn vanaf €3,90 TOTAAL: 19 zonnetjes

De Oude Wacht is een uitstekende plek om fietsers en wandelaars te spotten, maar het nadeel van een terras zo vlak langs het fietspad is dat die fietsers voor je gevoel wel heel rakelings achter je langs scheren. De voorbijrijdende bussen en auto’s verstoren de rust verder. De bediening is vlot, de rotan stoelen zitten prima en het terras ligt tot het einde van de middag in de zon. Wel staat bij elk tafeltje een parasol. Wat de borrelkaart betreft valt de ruime selectie wijnen per glas op. De frituurhapjes zijn standaard, maar je kunt ze hier per stuk bestellen en zo je eigen mix samenstellen.

De Klikspaan 

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”]Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €2,40; wijn vanaf €3,25 TOTAAL: 18 zonnetjes

De Klikspaan is een buurtcafé met fanatieke fans: dit terras werd zo vaak genoemd in reactie op onze lezersoproep dat we de openingstijd van 16 uur (te laat volgens de regels van onze test) besloten te negeren. De prijzen zijn hier vriendelijk, net als het bedienend personeel. Zo kun je nog eens ja zeggen tegen het aanbod van een tweede drankje, dat al vlot kwam. De harde plastic stoelen vonden we niet heel comfortabel en de hapjeskaart is erg standaard, maar je zit hier wel op een levendige plek met veel voorbijgangers. Leuk mensen kijken dus, jammer van de auto’s. De locatie is erg zonnig, maar parasols zagen we niet staan. Vergeet je zonnemelk niet, ook na 16 uur kun je nog verbranden.

Flinders

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €2,70; wijn vanaf €3,90. TOTAAL: 17 zonnetjes

Bij Flinders troffen we vooral twintigers en dertigers aan op het terras. Niet zo gek, want het is een hippe tent met dito hapjes- en drankjesaanbod. En, vermoeden we, mensen van boven de veertig trekken die ongemakkelijke metalen stoelen niet meer. De attente bediening maakte goede indruk: een pluspunt voor het in de juiste glazen serveren van de speciaalbiertjes. Overdag pak je hier veel zon, maar dan is er ook geen schaduw te vinden op het parasolvrije terras. Vanaf het eind van de middag is die er wel. Er komt nogal veel autoverkeer voorbij hier, maar wie een plekje aan de zijkant van het hoekpand zoekt zit iets rustiger.   

De Bastille

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €2,70; wijn vanaf €4,00 TOTAAL: 16 zonnetjes

Wie van warmte houdt zit goed op het terras van De Bastille: veel zon, weinig wind – afhankelijk van de windrichting – en de donkere straatstenen houden de warmte nog eens extra vast. Maar er is ook weinig mogelijkheid om in de schaduw te zitten, dus je hebt kans dat je wegsmelt. De locatie is niet geweldig, met veel voorbijrijdend verkeer aan weerszijden van het Damsterplein en een weinig inspirerend uitzicht over het kale plein. Maar de stoelen zijn prima, de bediening is vriendelijk en snel en de borrelkaart bevat naast het standaard aanbod ook dingen als quesadilla’s, chicken wings en calamari.

De Kosterij

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €2,95; wijn vanaf €4,00 TOTAAL: 15 zonnetjes

De Kosterij heeft een prachtig zonnig plekje onder de Martinitoren. Jammer alleen van die bussen en scooters die ronkend voorbij scheuren: dat doet toch behoorlijk afbreuk aan de idylle. Het is hier ook minder goed mensen kijken dan je zou denken, want er komt weinig voetverkeer langs. De bediening laat wat steken vallen tijdens ons bezoek. Niet zozeer bij ons, al moeten we een tijdje wachten tot onze bestelling opgenomen wordt, maar bij twee tafels om ons heen horen we klachten over bestellingen die nooit op komen dagen. Je moet hier meteen afrekenen: het kenmerk van een toeristentent, maar het komt toch niet zo sympathiek over. De rieten stoelen zitten prima, het aanbod hapjes is standaard.

De Uurwerker

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,20; bier €2,50; wijn vanaf €3,00 TOTAAL: 15 zonnetjes

De Uurwerker ligt pal naast het Harmoniegebouw en is dus een echte studentenhangout. Dat zie je ook terug aan het concept: er staan picknicktafels – handig voor de laptopwerkers – en je moet binnen je eigen drankjes halen. Doordat het terras omringd wordt door gebouwen zit je hier lekker rustig en beschut, maar er is ook weinig moois om op uit te kijken. Hoeveel zon er is hangt af van het tijdstip, maar er is eigenlijk altijd wel een schaduwplekje te vinden. Naast de standaard hapjes kun je hier onder meer quesadilla’s krijgen en kroketjes met geitenkaas of pekingeend.

Land van Kokanje

Mensen kijken: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Idylle: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Bediening: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Hapjes: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zitcomfort: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Zon/schaduw: [icon name=”sun-o” class=”fa-spin”][icon name=”sun-o” class=”fa-spin”] Prijzen: cola €2,50; bier €2,75; wijn vanaf €3,50 TOTAAL: 14 zonnetjes

Land van Kokanje maakt een slechte beurt met de bediening: na twintig minuten wachten is er nog altijd niemand onze bestelling op komen nemen en houden we het voor gezien. Van de zonnige kant bekeken: we hebben daardoor wel tijd genoeg gehad om de andere aspecten van het terras te beoordelen. Je kunt hier prima mensen kijken, want er komen veel wandelaars en fietsers voorbij. Rustig is het dus niet, maar omdat er weinig autoverkeer is vinden we dat geen probleem. Het hapjesaanbod is standaard, de stoelen en banken met rechte rugleuning niet enorm comfortabel. Maar de tafels zijn dan weer wel leuk aangekleed met een bloemetje. Omdat de Oude Boteringestraat vrij smal is met hoge gebouwen zit je hier een flink deel van de dag in de schaduw.