Plantaardig eten zonder opgeheven vingertje

Anat Gringhuis bewijst dat je in Groningen nog best ergens een pionier in kunt zijn. Zaterdag opent ze het eerste veganistische ontbijt- en lunchcafé in de stad.

,,Het was eigenlijk niet eens mijn plan om de horeca in te gaan, ik wilde mensen vooral laten proeven hoe lekker plantaardig eten kan zijn”, lacht Gringhuis. ,,Ik heb totaal geen horeca-ervaring en doe eigenlijk maar wat.”

Zaterdag 9 mei is de officiële opening van haar café Anat en de klussers zijn druk bezig om alles op tijd af te maken. Toch krijg je al een goede indruk van het eindresultaat. Om haar boodschap nog eens te benadrukken heeft Gringhuis het prachtige pand aan het Noorderplantsoen zachtgroen geverfd. Anat biedt legio mogelijkheden om met veganistisch eten kennis te maken. Je kunt er ontbijten, lunchen, smoothies en slowjuices drinken, of met een picknickmand in het plantsoen zitten. Verder is er altijd huisgemaakte veganistische taart. De chocoladetaart en lavendelcake die tijdens het interview op tafel komen smaken zondig en romig, je zou niet zeggen dat er geen dierlijke producten aan te pas zijn gekomen.

Anatcollage2

Ondanks het strikt veganistische menu is Gringhuis, moeder van twee kinderen met een achtergrond in de communicatiewereld, niet eens 100% vegan. ,,Thuis kook ik alleen plantaardig, maar als vrienden iets lekkers met dierlijke producten hebben gemaakt eet ik gewoon mee. Ik ben geen gezondheidsfreak in die zin en mijn passie voor veganistisch koken is ook niet ontstaan omdat ik klachten had.” Ze volgde een opleiding tot voedingsconsulente toen ze zwanger was en experimenteerde daarna met plantaardig koken en bakken. ,,Vrienden waren enthousiast en toen is het idee om een café te openen ontstaan. In Groningen is er nog geen plek waar je fatsoenlijk veganistisch eten kunt halen en ik wil laten zien wat voor mogelijkheden en alternatieven er allemaal zijn.”

Op de website is al een voorproefje te zien van de menukaart, hoewel deze volgens Gringhuis in de praktijk vaak zal wisselen en afhankelijk zal zijn van wat er lokaal beschikbaar is.

Opties als raw broccolisalade en courgettepasta zullen vast in de smaak vallen bij de groeiende groep Groningers die zich met alternatieve voeding bezighouden. Maar hoe krijg je de twijfelaars om? ,,Ik vind dat je geen goede reden kunt verzinnen om dierlijke producten te eten, maar veel mensen houden vast aan het idee dat het wel nodig is”, zegt Gringhuis. ,,Dan kan ik ze wel tegemoet komen door een broodje geitenkaas op het menu te zetten, maar daar zou ik zelf niet achter staan. Daarnaast denk ik dat veel mensen dan voor de veilige optie van het broodje kaas gaan, terwijl ik juist graag zie dat ze iets nieuws proberen en denken: ‘Hé, maar dit is ook lekker!”’

En wees gerust, je hoeft niet bang te zijn dat je bij Anat een bord groente en niks anders voorgeschoteld krijgt. ,,Ik ben bijvoorbeeld helemaal niet bang voor koolhydraten. Die trend dat je opeens geen aardappels mag snap ik totaal niet. Het is een prachtig natuurproduct, wat is daar mis mee?”

Een blik op het interieur van Anat.

De zon schijnt door de ramen van het hoekpand en de zwanen kabbelen buiten rustig in de vijver. Maar voor Gringhuis is het bepaald geen rustige dag: ze toont een ellenlange to do-list. Wat gaat er zaterdag allemaal gebeuren? ,,Ik heb geen openingsfeestje gepland, maar ga zaterdag gewoon open. De dag van je verhuizing plan je immers ook geen housewarming. Als ik de slag eenmaal goed te pakken heb geef ik een feestje. Zaterdag hangt hier een krijtbord met de menu-opties, zijn er heerlijke taarten, smoothies, slowjuices en goede koffie. En er komt natuurlijk een onweerstaanbaar terras!”

Anat opent zaterdag 9 mei aan de Verlengde Grachtstraat 1. Openingstijden: wo-vr. van 9-16 uur en za-zo van 10-16 uur.