Lunchrecensie: Werkman

Samengevat
Sfeer
8.5
Eten
7.5
Bediening
7.5
Prijs-kwaliteit
7
7.6

Werkman aan de Grote Markt wil een ontmoetingsplek zijn waar je kunt eten, drinken, dansen en werken. Dat dansen komt er even niet van, maar eten kan gelukkig nog wel gewoon. Dus schuiven we aan voor de lunch.

Sfeer

Werkman zit in een relatief smal pand, maar het is wel hoog en opgedeeld in halve verdiepingen. Daardoor zijn de ruimtes nooit ongezellig groot, terwijl ze toch luchtig aandoen. De zaak is vernoemd naar De Ploeg-kunstenaar Hendrik Werkman en de kleuren in het interieur lijken een verwijzing naar zijn werk: groene stoelen en banken tegen een groene wand, roze krukjes bij een roze tafel, een rode boekenkast tegen een blauwgrijze wand waaraan een kunstwerk van geometrische houten vormen hangt. Combineer dat uitgesproken kleurgebruik met veel velours,  messing en spiegels, en  1920s meets 2020s.

Eten

We hadden al eens vaker op de menukaart van Werkman gekeken, maar we werden van de dineropties niet heel erg warm: een beetje de standaard zaken die een moderne horecazaak voor een breed publiek op tafel zet. Dus gaan we eerst maar eens langs voor de lunch. Die is weliswaar ook niet vernieuwend, maar dat vinden we tussen de middag toch minder erg.

We kunnen kiezen uit tomaten- of mosterdsoep, diverse salades – caesar, gegrilde groenten, carpaccio – een broodje kroket, hummus of zalm en onder de specials staan een paar Amerikaanse klassiekers: tuna melt, Philly cheese steak, eggs benedict en een hotdog.

20200926_124916
20200926_124925

Tafelgenoot laat zich echter verleiden door de ‘smashed avocado’, waarbij smashed natuurlijk gewoon een hippe term is voor geprakt. We gaan er tenminste maar vanuit dat er niemand met een hamer op de avocado heeft lopen inslaan. Hij wordt op stevig bruinbrood geserveerd met een gepocheerd ei, sla en limoenmayonaise. Die laatste had iets meer uitgesproken mogen zijn, vindt tafelgenoot, want nu heeft de bitterheid van de avocado te weinig zuur tegenwicht. En hoewel zij er niet over klaagt, vind ik een enkele snee brood voor 8 euro wat karig.

Het valt des te meer op omdat ik een clubsandwich heb besteld (€11,50), en dat is nogal een flinke toren. Gemaakt van datzelfde bruinbrood en belegd met lekker pittige oude kaas, uitgebakken spek, kip, sla en kerriemayonaise. Willen sommige horecazaken nog wel eens een sneu plakje kipvleeswaren serveren, hier is het gelukkig echte kipfilet. Het is altijd even worstelen om zo’n clubsandwich enigszins elegant soldaat te maken, maar lekker is het wel.

Bediening

We worden bij de ingang ontvangen en naar onze plaats gebracht. Dat is ongetwijfeld coronabeleid, maar het doet wel prettig ouderwets aan en dat past wel bij zo’n zaak met een roaring twenties-vibe. Voor de rest is het qua bediening een doorsnee bezoek: we krijgen vlot onze menu’s gebracht, hoeven niet lang op de bestelling te wachten en er wordt tussentijds nog een paar keer netjes geïnformeerd of we nog iets wensen.

Kans op een tweede bezoek

Is het eten bij Werkman uitdagend en origineel, zoals de kunstwerken van de man wiens naam de zaak draagt? Nee, dat niet. Maar het smaakt ons wel en het zit hier leuk, zo met dat fraaie uitzicht over de Grote Markt. Dus we durven hier zeker nog wel eens te komen voor de lunch en we sluiten een dinerbezoek ook niet uit.

 

Praktische info

Grote Markt 41
werkmangroningen.nl
Prijs lunchgerechten €6 – €15,50