Waar drink je de betere wijn in Groningen?

Er zijn nog veel te veel cafés en restaurants waar je een glas smakeloze, zurige bocht geserveerd krijgt als je de huiswijn bestelt. Bij deze vijf zaken drink je gegarandeerd wél een goed glas wijn.

Barrel Wijnlokaal

Wijnlokaal Barrel is een verborgen pareltje: vlakbij de Vismarkt, maar in een zijstraatje waar je verder eigenlijk niks te zoeken hebt. Tot nu toe dan, want Barrel is een bezoek waard. Er zijn minimaal vijftien wijnen per glas verkrijgbaar en je kunt er ook nog allerlei fijne hapjes bij bestellen. Ben je niet zo’n wijnkenner, dan vertel je gewoon wat je lekker vindt en raadt het personeel je een van de opties aan.

Haddingestraat 27

De Wolthoorn

Vraag om droge witte wijn bij De Wolthoorn en je krijgt meteen een glas ingeschonken: de huiswijn. En dat is prima, want de huiswijn die hier geschonken wordt is gewoon goed. Meer keus – in zowel rood als wit – is er overigens wel, als je daar behoefte aan hebt. En dan wordt de wijn ook nog eens geserveerd in een mooi groot glas en naar je tafeltje gebracht door een in traditioneel zwart-wit geklede heer of dame, die, als je wat vaker komt, precies weet wat jij drinkt. Wat wil je nog meer?

Turftorenstraat 6

Wijnkelder van ’t Huys Groningen

Op het eten bij ’t Zwarte Schaap hadden we wel het een en ander aan te merken, maar we waren blij verrast door de kwaliteit van de wijn en de ruime keuze aan wijnen per glas. Ook prettig: de overzichtelijke kaart die het de beginnende wijndrinker makkelijk maakt. Zo is de wijn ingedeeld in categorieën, met aan de witte kant bijvoorbeeld de opties licht en fris, fruitig en intens of vol en stevig. Op de dinerkaart staat per gerecht weer vermeld welke categorie erbij past.

Schuitendiep 53

Mofongo ’s Rooftop Winebar

Daar waar eerst de wijnhandel van Jos Beeres gevestigd was, kun je tegenwoordig nog steeds terecht voor goede wijn. Restaurant Louis XV heeft een aparte wijnbar waar je jezelf kunt bedienen met behulp van een chipsysteem: kies voor een proefglas, een half glas of een heel glas. Borrelhapjes zijn er ook te bestellen, of je schuift aan in het restaurant voor een bourgondisch diner.

Oude Kijk in ’t Jatstraat 47-51

Keldercafé Merlot

Wist je dat in de kelder van het Schimmelpenninckhuys een wijnbar zit? Nee? Je bent niet de enige: dit is een barretje dat maar weinig Groningers kennen, ook al zit het in een nogal prominent gebouw in de Oosterstraat. Er hangt een prettig intiem sfeertje met loungemuziek en er is een ruime keus aan wijnen per glas. Als het meezit krijg je er hapjes van het huis bij; anders kun je ze ook gewoon bestellen. Je kunt er dagelijks terecht voor je wijn-fix.

Oosterstraat 53

Wijn om mee naar huis te nemen

https://www.henribloem.nl/

https://vanjurjen.nl/

Cloinq

Vin Natuur