Karel Zwaneveld (links), Angela Prins (rechts) en hun productieteam.

Groningers willen frituur-kookboek crowdfunden

Friet, bitterballen, frikandellen, vlammetjes: weinig geeft zoveel voldoening als een goede portie gefrituurde snacks wegwerken. Dat vinden kookboekenschrijver Angela Prins uit Veendam en voedselfotograaf Karel Zwaneveld uit Groningen ook en dus hebben ze samen Fris Frituren gemaakt, een kookboek vol frituurrecepten.

Eén probleempje: ze hebben geen uitgever. Met behulp van een crowdfundingscampagne hopen ze voldoende geld bij elkaar te verzamelen om het boek zelf te kunnen publiceren. In totaal hebben ze 8500 euro nodig, maar met nog een kleine twee weken te gaan komen ze nog ruim 3000 euro te kort om hun doel te bereiken.

Het duo, dat samen al meer kookboeken produceerde, wil een lans breken voor het inzetten van de frituurtechniek in de keuken: je kunt namelijk veel meer frituren dan alleen de bekende snacks. In het boek staan onder meer recepten voor gefrituurd ijs, kersen in een gefrituurd jasje en cannoli met ricotta. Juist in combinatie met gestoomde, gekookte, gepocheerde en gebakken gerechten, betogen Prins en Zwaneveld, zorgt iets knapperigs met een beetje vet voor een heel bevredigende smaak.

De Groningse culinaire trots, de eierbal, staat natuurlijk ook in het boek. De versie van Prins is heel geschikt voor feestjes, want een stuk kleiner dan het origineel: kwartelei met kalfsragout. En ze weet waar ze het over heeft als het om eierballen gaat, want samen met Zwaneveld en drie andere Groningers die ook bij de productie van het boek betrokken zijn heeft zij ervoor gezorgd dat de eierbal dit jaar tot immaterieel cultureel erfgoed is uitgeroepen.

De frituur is al een tijdje bezig aan een culinaire opmars: inmiddels hebben al meerdere sterrenchefs in Nederland zich op de ‘haute friture’ gestort en eigen snackbars geopend. Ook bij gewone snackbars ligt de nadruk steeds meer op kwaliteit: zo eet je bij de Frietwinkel in de Folkingestraat patat van biologische aardappels die ter plekke gesneden worden, heeft snackbar Plat in de Astraat luxe mayonaisesoorten en richt Friet van Piet aan de Meeuwerderweg zich op duurzaamheid.

Het is de bedoeling dat er naast een papieren kookboek ook een interactieve digitale versie van Fris Frituren komt. Om mensen over te halen om te doneren worden er diverse lokkertjes weggegeven: van een gesigneerd exemplaar tot publicatie van je eigen frituurrecept in het boek. De campagne is hier te vinden, de website van het kookboek hier.