Kookboek: Simply Nigella

Nigella Lawson is persoonlijk verantwoordelijk voor mijn liefde voor bakken. Haar Hoe word ik een goddelijke huisvrouw is al jaren het meest gebruikte kookboek bij mij thuis, en ik heb haar nog nooit op een minder geslaagd recept kunnen betrappen.

Dus moest ik haar nieuwste boek, Simply Nigella, natuurlijk ook hebben. Bakken, dat kun je wel aan Nigella overlaten, maar hoe zijn haar andere recepten?

Simply Nigella volgt dezelfde opmaak als haar eerdere kookboeken: fris en helder. Op de ene pagina staat het recept, op de andere pagina een foto. Dat is voor mij een plus, want recepten zonder foto maak ik niet zo snel. Bij elk recept staat een bewaarnotitie: in of buiten de koelkast, en hoe lang te bewaren? Voor de meeste gerechten ligt dat vrij voor de hand, maar voor beginnende koks kan het handig zijn.

De titel van het boek slaat op het soort recepten dat er in staat: niet te ingewikkeld, maar wel van de ‘feel good’-variant. Gerechten die je voor jezelf maakt op een doordeweekse avond, of voor een informeel etentje met vrienden: van merguez-gehaktballen in tomatensaus en Thaise noedels met kaneel en garnalen tot mac and cheese met zoete aardappel. Ik testte drie recepten: een soep, een salade en een nagerecht.

Spliterwtensoep met chilipeper, gember en limoen

Klopt het recept? Helemaal. Het is een eenvoudig recept: spliterwten, knoflook, bosui en rode peper met water aan de kook brengen, en tegen het einde van de kooktijd de gember, limoen en wat bouillonpoeder erbij.

Lijkt het op ’t plaatje? De bosui springt er iets meer uit in Nigella’s versie, maar dat is vast omdat ze een deel ervan achtergehouden heeft als garnering. Ik heb meteen alles meegekookt, dus bij mij vallen de groene ringetjes niet meer zo op in de gele massa.

En smaakt ’t ook? Nigella houdt van uitgesproken smaken en ik ook, dus deze soep bevalt me wel. De gember en limoen zijn duidelijk aanwezig, maar net niet te overheersend. En bijkomend voordeel: de soep is gezond en licht, maar vult wel flink.

Zoetzure salade

Klopt het recept? Nigella’s instructies laten aan duidelijkheid niets te wensen over, het is vooral snijden, snijden en nog meer snijden: rode kool, paprika, bosui, peper. De dressing van ananassap had volgens mij wel gehalveerd kunnen worden, want er blijft nu een grote plas vocht onderin de schaal liggen. En waar Nigella 50 gram verse koriander voorschrijft heb ik een standaardverpakking van 15 gram uit de supermarkt gebruikt, en dat was ruim voldoende.

Lijkt het op ’t plaatje? Ja! Beide versies zijn een kleurexplosie van paars, rood, geel, oranje en groen die het leuk doet op de eettafel.

En smaakt ’t ook? Deze salade is zeker voor herhaling vatbaar. Hij heeft een fijne bite en het zoete van de groenten contrasteert lekker met de zure limoen en de vurige rode peper.

Chocolate chip-cakejes

Klopt het recept? Ja. Dit koekjesdeeg in een ramekin draai je binnen de kortste keren in elkaar, en omdat je de ingrediënten waarschijnlijk al in huis hebt is het een perfect toetje voor als je iets makkelijks wilt maken met groot resultaat.

Lijkt het op ’t plaatje? De randen van de ramekins zijn bij mij niet helemaal schoon gebleven, want het is nog niet eenvoudig om een dik deeg met stukjes chocola een beetje netjes in een vormpje te krijgen. Maar voor de rest oogt het net zoals in het kookboek.

En smaakt ’t ook? Ja, oh ja… Chocolate chip-koekjesdeeg dat binnenin nog zacht is, warm uit de oven: goddelijk. Maar zoetigheid is dan ook Nigella’s specialiteit.

Na drie recepten is de conclusie: Simply Nigella kon zomaar eens een van mijn nieuwe favorieten worden. Uitgesproken smaken, groot resultaat met relatief weinig inspanning, en dat ook nog eens met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt krijgen. Past helemaal bij iemand die graag lekker eet, maar inherent nogal lui is, zoals ik…

Simply Nigella – Nigella Lawson
Uitgeverij Atlas Contact, €34,99