Recensie: Alu Alu Noorderzon

Samengevat
Sfeer
7
Eten
8
Bediening
7.5
Prijs-kwaliteit
7.5
7.5

Twee jaar geleden waren we niet wild enthousiast over Alu Alu, het pop-uprestaurant dat elk jaar op Noorderzon te vinden is. Maar dit jaar wordt de catering verzorgd door De Smaak van het Noorden en daar hebben we goede dingen over gehoord. Tijd voor een tweede bezoek, dus.

Sfeer

De grote tent waarin Alu Alu zit is netjes ingericht: plankenhouten vloer, steigerhouten bar, een combinatie van gewone cafétafeltjes en bartafels en op die tafels groene bloempotjes, dito waxinelichthouders en zelfs her en der een groen kleedje: groen is de huiskleur van De Smaak van het Noorden. Niks mis mee dus, maar wat we de vorige keer zeiden blijft staan: wie binnen zit bij Alu Alu mist toch een beetje de gezellige sfeer die Noorderzon kenmerkt. Een plekje op het terras is dus aan te raden, zodat je toch naar de voorbijstruinende mensenmassa kunt kijken.

Eten

Een van de redenen dat De Smaak van het Noorden dit jaar Alu Alu kreeg toebedeeld, zal ongetwijfeld zijn dat ze graag koken met biologische producten uit de streek. Daar hecht de organisatie van Noorderzon belang aan. We zien het ook terug op de kaart: daar staan kazen uit Workum en Zevenhuizen op, Groninger rundvlees en vis met een keurmerk.

Over de kaart gesproken: die stemt tafelgenoot en mij vrolijk. We zijn voor drie gangen weliswaar duurder uit dan twee jaar geleden – toen 25 euro, nu 30 – maar de gerechten zijn een stuk interessanter. En er is voldoende keus voor vegetariërs, dus ook daarvoor krijgen ze een pluim.

Ik open de voorstelling met een kom lekker kruidige sinaasappel-tomatensoep. Hoewel je de sinaasappel er niet echt in proeft, zorgt hij wel voor een zuurtje dat de soep boven de doorsnee uit tilt. De salade van tafelgenoot bestaat uit rucola met koude gegrilde paprika, courgette en aubergine, aangemaakt met een lichte balsamicodressing. De groente had tafelgenoot liever warm gezien, maar de salade krijgt desondanks haar stempel van goedkeuring. Het is voor de koks toch wat behelpen in zo’n tent, dus is het niet gek dat er zoveel mogelijk vooraf wordt bereid. Het geel van de twee gepocheerde eitjes is net iets te ver gestold, maar ook dat vergeven we. Al met al is dit gewoon een prima voorgerecht, dat net even wat meer pit krijgt dankzij de geraspte oude Nylander kaas.

Het tweede bedrijf is voor tafelgenoot parelhoen uit de oven (met bot, staat behulpzaam op de kaart) die bij haar herinneringen oproept aan babi pangang. Niet vanwege de smaak, maar vanwege de combinatie van het geroosterde vlees met een zoetzure saus. En net als bij die Chinese klassieker werkt dat ook hier uitstekend: het vlees is mals, het vel krokant en de saus van kweeappel en ui heeft precies de goede verhouding van zoet en zuur.

Over mijn gefrituurde polenta ben ik net iets minder enthousiast: hij is wat zuinigjes belegd met geitenbrie en ook de kruidige tomatensaus houdt qua hoeveelheid niet over. Het gerecht – afgemaakt met gegrilde champignons – is zeker niet slecht, maar het mist een smaak die eruit springt. Polenta is zonder extra toevoegingen vrij lafjes en er zit hier te weinig kaas en saus bij om dat te compenseren.

Bij je hoofdgerecht krijg je naar keuze gestoomde krieltjes of friet. Tafelgenoot is voor de eerste optie gegaan, ik voor de tweede. Het blijken flinke schaaltjes: eentje was voor ons ook genoeg geweest. Wel geven we allebei de voorkeur aan de knapperige friet met Brander-mayonaise boven de krieltjes. Die zijn weliswaar gezonder, maar ook een beetje saai. Het bijgeleverde schaaltje sla is niet zo interessant: zonder extra toevoegingen en vrijwel zonder dressing.

Omdat ik even later verwacht wordt bij de radio-uitzending van Glasnost op Noorderzon om te vertellen over het eten bij Alu Alu, nemen we de desserts to go mee. Of ze leuk opgemaakt worden in het restaurant kan ik je dus niet vertellen, wel dat ze erg goed smaken. Twee opties zijn er: chocolademousse versierd met grote splinters karamel waar munt doorheen zit en aardbeien met vlierbloesemsiroop en slagroom. Ik moet moeite doen om ze terug te krijgen van de presentator en dat zegt genoeg.

Bediening

De bediening heeft het bij zo’n pop-uprestaurant niet makkelijk: geen tijd om een routine op te bouwen, mensen gaan zomaar overal onaangekondigd zitten en niet al het personeel heeft veel horeca-ervaring. We moeten daardoor soms wat langer wachten tot onze bestelling wordt opgenomen. Maar de meiden en jongens van de bediening zijn vrolijk, welwillend en niet te beroerd om aan ons verzoek te voldoen om de desserts in een bakje mee te nemen.

Kans op een tweede bezoek

Noorderzon duurt nog maar een paar dagen, dus een tweede bezoek is niet heel waarschijnlijk. Maar wat mij betreft verzorgt De Smaak van het Noorden het eten bij Alu Alu volgend jaar weer en dan reserveer ik een tafel.

 

PRAKTISCHE INFO

Noorderplantsoen, tegenover Zondag
Prijs driegangenmenu €28 – €30