Recensie: Buurman & Buurman

Pizza eten in Groningen. Je kunt er haast een aparte website voor optuigen. Helemaal geen gek idee, want er valt gewoon een heleboel te kiezen wanneer je je zinnen eenmaal op pizza hebt gezet. En ook in een stad als Groningen reikt het aanbod verder dan de studentikoze budgetpizza. Maar je moet toch érgens beginnen, en dus gingen we naar Buurman & Buurman Westend. Want daar haal je ‘De beste pizza’s van Groningen’ (bron: Buurman & Buurman).

Pizza party

Op de kruising van de Kraneweg en de Friesestraatweg is het altijd feest. Althans, de gekleurde feestlampjes branden en de biertafels staan – ook ’s winters – klaar voor een partijtje. Het hoekpand met geweldige glas in lood ramen ademt gezelligheid. De ramen zijn bovendien zo beslagen dat je niet meer naar binnen kunt gluren. Hier wordt óf hard gewerkt óf hierbinnen zitten een heleboel mensen enorm gezellig te doen. Misschien wel allebei.

Binnen hangt een fijne, informele sfeer. De inrichting is zelf bij elkaar geraapt en dat geeft een aangenaam huiskamergevoel. Je zit hier op ouderwetse barkrukken aan werkbanken, de vloer is van geverfd beton en aan het plafond hangen snoertjes, lichtjes en slingers kriskras door elkaar. Heel nonchalant maar vermoedelijk goed doordacht. Vanaf de bar kun je toekijken hoe de pizza’s bereid worden en in de houtgestookte oven – een fraai exemplaar, overigens – in een paar minuten tot perfectie worden gebakken.

Pizza Truffel Parma: tomatensaus, buffelmozzarella, Parmaham, huisgemaakte hazelnoot-truffelmayo, kappertjes, pijnboompitten, Parmezaan en rucola.

Gekke frisdrankjes en leuke speciaalbieren

Op de drankenkaart vind je geen Coca-Cola en Heineken, maar (bio) frisdranken en bieren in kekke blikjes. Biertjes uit Stad, de kop van Drenthe en ook cider uit de Biotoop in Haren. Ook heeft Bax Bier speciaal voor deze gelegenheid de Pizza Party Pale Ale gemaakt. Dat smaakt naar meer!

Buurman & Buurman noemt zichzelf een eetwinkel. Ik zou eerder zeggen dat het een pizzeria is. Iets anders dan pizza kun je hier namelijk niet krijgen als hoofdgerecht. Lekker overzichtelijk, lijkt me. Een paar voor- of bijgerechten staan wel op de kaart – antipasti, een salade en wat borrelhapjes – maar wij houden het deze keer strikt bij pizza. De Spicey Beef en de Truffel Parma, om precies te zijn.

Een eetwinkel? Ik zou toch zweren dat dit een pizzeria is.

Twee uitstekende pizza’s. Dunne, knapperige bodem met dat fijne smaakje van de houtoven, verse kwaliteitsingrediënten erop. Het bestek bleef onaangeroerd. De pizza’s zijn voorgesneden en dun genoeg belegd dat je de punten zo met de hand op kunt eten. Zelfs de servetten hebben het emmertje niet verlaten. De pizza’s zijn zo netjes belegd dat ze druipvrij zijn.

Spicy mango cheesecake: huisgemaakte witte chocolade cheesecake met spicy mango topping en vegan chocolade fudge.

Maar verwar netjes vooral niet met saai. Want dit is verreweg de minst saaie pizza die ik in jaren heb geproefd! Je proeft echt dat de sauzen zelfgemaakt zijn en de ingrediënten vers. Zo blijkt maar weer: kwaliteit gaat voor kwantiteit. Door de dikke bodem en de berg beleg kost het bij andere pizzeria’s nog wel eens moeite om zo’n hele schijf naar binnen te werken. Hier zijn de pizza’s bescheidener (én lekkerder!) en dat is maar goed ook, want zo hebben we tenminste nog een gaatje over voor een toetje.

De huisgemaakte spicy mango cheesecake is heerlijk: grof verkruimelde koek en stukjes chocola op de bodem, daarboven een dikke laag zoete roomkaas met echte vanille, afgetopt met een laagje mangopuree. Vullend, dat wel. Maar hee, ons hoor je niet klagen. De chocolade fudge viel minder goed in de smaak. Fudge associeer ik toch echt met boter en room, maar dat proefde ik in deze niet terug.

Bij het afrekenen bleek waarom. Het betrof een veganistische variant van de fudge. Tsja, dat groene vinkje had ik even gemist op de kaart. Oops.

Pizza party part 2?

Ik ga hier zeker nog eens vaker een pizzaatje eten. Echt een leuke plek en zalige pizza’s.

 

PRAKTISCHE INFO

Buurman & Buurman Westend
Friesestraatweg 41
www.buurman-groningen.nl
Prijs pizza’s €15,25 – €17,95