Samengevat
7.9Eindcijfer
Sfeer7.5
Eten7.5
Bediening8.5
Prijs-kwaliteit8

Er komen zo vaak nieuwe en veelbelovende eetgelegenheden bij in Groningen dat je de veteranen van de stadse horeca soms een beetje vergeet. Tijd voor een bezoek aan zo’n vaste waarde: De Kleine Kasteleine.

Sfeer

De Kleine Kasteleine zit al minstens twintig jaar aan de Carolieweg en aan de interieurstijl is in al die tijd niet veel veranderd. Het is een typisch bruin café, met harde houten stoeltjes en tafels met zo’n ingelegd donkergroen vlak. Wat het uniek maakt is het kleine oppervlak van het zaakje: beneden is slechts ruimte voor een paar tafeltjes en op een tussenverdiepinkje staan er nog een paar extra opgesteld. Van bovenaf kun je zo in de kleine open keuken kijken. Dat zorgt voor een prettig intieme sfeer, maar een nadeel is er ook: de – overigens veelbelovende – kookgeurtjes trekken het hele café door, dus je moet je kleren wel luchten de volgende dag.

Eten

Het menu van De Kleine Kasteleine zit in de Frans-Mediterrane hoek. Geen liflafjes, maar gewoon stevig eten. Zoals de kaasfondue met flink wat vers brood waar ik mijn avond mee start: geen voorgerecht voor mensen met een kleine eetlust. Het is de klassieke versie van gruyère en emmentaler met een bittertje van kirsch dat ondersteunt, maar niet overheerst. De uiensoep van tafelgenoot 1 – met huisgemaakte kaaskoekjes in plaats van kaas op toast – is iets aan de zoete kant en bevat flink wat tijm: ,,Doorsnee”, oordeelt hij. En dan is er nog de gemengde salade voor tafelgenoot 2, met warme geitenkaasjes in een paneerjasje. Het is een mooie afwisseling van smaken en texturen: pittige rucola, bittere witlof, zoete gekarameliseerde appel en friszure geitenkaas, aangevuld met cashewnoten en pijnboompitten voor de nodige bite.

Ik maak er een vleesloze avond van en bestel als tweede gang de ravioli met vulling van groene asperges. Wat opvalt: de twee vegetarische hoofdgerechten staan in een kleinere variant ook als voorgerecht op de kaart en dat beperkt je keuze behoorlijk. Gelukkig ben ik fan van kaas én pasta, dus is het voor mij geen probleem. Wat er op tafel komt is op zich prima voor €14,50, maar wel een beetje gewoontjes: deegkussentjes met een roomsaus van pesto en gepureerde doperwt, courgette en groene asperges, afgetopt met een dot rucola.

Tafelgenoten zijn over hun keuze allebei erg enthousiast. Voor de een is dat sukadesteak afgelakt met honing, mosterd en basterdsuiker, met een kommetje chimichurri erbij – een saus op basis van koriander, azijn en rode peper – en een paar stukken suikermais. Voor de ander ligt er malse diamanthaas met rodewijnsaus en krokant gebakken gerookte ham op het bord. Smullen, vindt hij, al levert de bol gepofte knoflook naast het vlees enige verwarring op: wat wordt hij geacht daarmee te doen?

Ook de bijgerechten zijn geslaagd: gebakken rosevalaardappeltjes en frisse rabarber met aardbei. Het verplichte schaaltje salade is basic, maar oké.

Aan de ene kant van de tafel verschijnt daarna een brownie met pecannoten – lekker fudgy, zoals het hoort – plus een bolletje vanilleijs en gezouten karamelsaus. Aan de andere kant worden twee soorten cheesecake geserveerd: een vierkantje New York cheesecake – in de oven gebakken – met frambozen en witte chocolade en een rondje gekoelde kwarktaart met mandarijngelei. De desserts zijn bescheiden van formaat, maar dat is eigenlijk wel fijn als afsluiter van een stevig maal.

Bediening

We kunnen alleen maar respect hebben voor de kok en de gastvrouw, die met z’n tweetjes de hele zaak runnen. Hij in een ieniemini-keukentje, zij met volle dienbladen de trap op- en afsnellend. We horen één keer servies rinkelen in de keuken, maar verder gaat het allemaal wonderbaarlijk goed. En gestroomlijnd, want we hoeven nooit lang te wachten op eten of aandacht. Wel jammer dat we niet gewezen worden op de seizoensgerechten die naast de vaste menukaart verkrijgbaar zijn: het kleine krijtbord aan de muur zagen we over het hoofd.

Kans op een tweede bezoek

Het was zeker tien jaar geleden dat we hier voor het laatst waren, maar zo lang gaat het niet duren tot ons volgende bezoek. In de categorie bruine eetcafés in Groningen is dit zeker een van de betere.

 

praktische info

Carolieweg 31
www.dekleinekasteleine.nl
Prijs driegangenmenu €27 – €37