Recensie: Dokjard

Samengevat
Sfeer
8.5
Eten
7
Bediening
8.5
Prijs-kwaliteit
7
7.8

We waren al eens bij Dokjard binnengevallen voor een borrel en toen beviel de sfeer ons prima. Maakt het eten bij dit brouwcafé net zo’n positieve indruk?

Sfeer

Sinds Kaap Noord er vorig jaar vertrok heeft het pand aan de Noorderhaven een hele metamorfose ondergaan. Donkerbruin hout werd fris grijs geverfd, de muren kregen een lik wit en eentje werd helemaal afgebikt zodat de kale bakstenen zichtbaar zijn. Het bekende cafémeubilair maakte plaats voor stoere tafels van hout en zwart staal en verrassend comfortabele leren kuipstoeltjes. De grote ronde haard met bank in het midden van de zaak is gebleven: een slimme zet, want het zit hier prima met een drankje voordat je aan tafel gaat.

Wij hebben een tafeltje aan het raam, dat aan de ene kant uitzicht biedt op de schepen in de Noorderhaven en aan de andere kant op de brouwketels waarin vanaf deze maand de eigen biertjes van Dokjard liggen te gisten. Al met al is het hier prettig toeven, vinden we. Enige aanmerking: vanwege het ontbreken van een hal is een gordijntje voor de entree in de winter wel fijn.

Eten

Dokjard heeft een overzichtelijke kaart met daarop over het algemeen wat stevigere kost. Dat bevalt ons wel, zo hartje winter. De gerechten zijn in principe compleet, maar als je extra bijgerechten wilt kun je die apart bestellen.

Ik begin de avond met een snertkroket. Dat blijkt precies wat je er van verwacht: dikke erwtensoep met blokjes aardappel in een krokant korstje. Een uitstekende vondst, als je het mij vraagt. Ernaast ligt kruim van roggebrood, gelakt katenspek en zalvige crème van aardpeer. Het spek is wat taai geworden, maar dat mag de pret niet drukken.

Tafelgenoten zijn ook blij met hun keuzes: goed op smaak gebrachte steak tartaar met een kwarteleierbal erop voor de één en voor de ander ‘winterceviche’ van zwaardvis met venkel, radijs, hazelnoot, gerookte paprika en dragon. ,,Een mooie combinatie”, oordeelt ze.

Dan de hoofdgerechten. Mijn hazenstoof met stout is lekker kruidig door de toevoeging van anijs, kruidnagel en peper. Er gebeurt alleen wel veel in het gietijzeren pannetje: bovenop de stoof liggen gerookte zoute amandelen, peultjes, roze bloemkool en romanesco, plus rodekool en lookmousseline. Ik had liever wat minder toevoegingen gezien: rode kool en aardappelpuree – op een apart bord, graag – zijn meer dan voldoende.

De zeebaars van tafelgenoot 1 is goed gegaard en gaat gepaard met beukenzwam, broccoli, parelgort en crème fraîche met yuzu, een Japanse citrusvrucht. Ook hier spotten we weer roze bloemkool en diezelfde kleur komt terug in de parelgort: een vrolijk gezicht. Het is een geslaagd gerecht, maar qua portie steekt het toch wat bekaaid af bij wat tafelgenoot 2 en ik voor onze neus hebben staan.

Tafelgenoot 2 heeft namelijk een halve geroosterde pompoen met risotto erin geserveerd gekregen: dat is wel erg veel pompoen. De risotto met eekhoorntjesbrood, knolselderij, rozijnen, salie en geitenkaas is lekker, maar ook hier gebeurt weer erg veel qua garnering. De roze bloemkool zien we voor de derde keer terugkomen. Tafelgenoten concluderen dat de overgebleven pompoen uitstekend smaakt met de goddelijke truffelmayonaise die bij de friet met Parmezaanse kaas hoort. Die hebben we als bijgerecht besteld: niet noodzakelijk als maagvulling, wel erg lekker.

Heiligschennis in een brewpub natuurlijk, maar we drinken vanavond geen bier maar wijn bij ons eten. Het druivennat is geen ondergeschoven kindje, kunnen we gelukkig concluderen, want Dokjard schenkt een prima glas.

Bij het nagerecht ben ik degene die wat karig bedeeld wordt met een stoofpeertje en een dot crème van witte chocolade. De kriek waar de peer in gestoofd is proef je nauwelijks en het gerookte sesamzaad is vooral leuk voor het oog. Al met al geen 8 euro waard.

Sowieso laat Dokjard steken vallen bij het nagerecht, want tafelgenoten vinden hun desserts ook het minst geslaagd van de drie gangen. De frangipane – Franse amandelcake – is een mond vol deeg met te weinig lemon curd ter compensatie en de kastanje-chocoladecake is juist vrij klef en muf. Het kersenijs met trappistenbier dat erbij hoort valt dan wel weer in de smaak.

Bediening

De zwarte brigade van Dokjard maakt een prima indruk op ons. Er lopen voldoende mensen rond en ze houden goed in de gaten of ze nog ergens van dienst kunnen zijn. De jonge vrouw die onze bestellingen opneemt is informeel op een prettige, hartelijke manier en ook nog eens in voor een praatje: wanneer tafelgenoot vraagt naar de brouwketels krijgen we precies uitgelegd hoe het systeem in elkaar zit.

Kans op een tweede bezoek

Het eten werd wisselend ontvangen, maar we gaan hier toch tevreden vandaan. Dat is mede te danken aan het leuke personeel en de fijne ambiance, die een dermate goede indruk maken dat we hier graag nog eens terugkeren.

 

praktische info

Noorderhaven 63
www.dokjard.nl
Prijs driegangenmenu €27 – €41,50