Barrel rolt vrolijk verder

Barrel was vijf jaar geleden het eerste gespecialiseerde wijnlokaal in Groningen. Dat jubileum viert eigenaar Martijn Fernhout met een tweede zaak: Barrel Wijnwinkel, eind deze maand te openen. Tijd voor een gesprek over wijnsnobs, ijsblokjes en flessen van 2500 euro.

Als er één ding is waar Martijn Fernhout niet tegen kan, is het wel wanneer mensen zijn wijn ‘duur’ noemen. Want ja, voor de ene fles betaal je aanzienlijk meer dan voor de andere, maar je krijgt bij hem wel altijd wáár voor je geld. Gelukkig hoeft hij dat de meeste gasten niet uit te leggen: in de vijf jaar sinds Barrel zijn deuren opende aan de Haddingestraat heeft de wijnbar een trouwe clientèle opgebouwd, die weet waar ze voor komt. ,,We zitten een beetje uit de loop hier, maar dat vind ik juist fijn. Zo komen er vooral mensen die specifiek naar Barrel willen.”

Wat hen zo aantrekt, denkt Fernhout: ,,We doen hier niet snobistisch over wijn. Je hebt mensen die heel serieus over wijn willen praten en mensen die daar juist allergisch voor zijn. Zelf vind ik het belangrijker dat het gezellig is dan dat er veel over wijn gezwetst wordt, al kán dat natuurlijk wel bij ons. Als iemand een ijsblokje in zijn glas wil: ook prima. Ik ben niet zo iemand die alleen schenkt wat hij zelf lekker vindt, dan word je een soort wijnautist en kun je beter de deur dicht doen. Maar we proeven hier natuurlijk wel op kwaliteit.”

Barrel is eigenlijk een beetje een uit de hand gelopen side hustle voor Fernhout. Het oorspronkelijke plan: een wijngroothandel runnen, en dan drie dagen in de week een café erbij ,,voor de leuk”.  ,,Maar mijn afnemers wilden ook graag langskomen en dat kon alleen op zondag. Dus kwam die dag erbij en dat is steeds verder uitgebreid.” Sinds vorige week zijn de openingstijden weer een stukje ruimer: Barrel is nu van maandag tot en met donderdag al vanaf 17 uur open en in het weekend vanaf 16 uur.

En alsof het daarmee nog niet druk genoeg is, komt er eind deze maand ook nog eens een Barrel Wijnwinkel bij in de stad. Waar precies, dat houdt Fernhout liever nog even stil. ,,Maar het is hemelsbreed op 800 meter hier vandaan.” Omdat Barrel alleen een horecavergunning heeft moest hij gasten die een fles wilden kopen voor thuis nul op het rekest geven. Zonde, vond hij, dus komt er nu een zaak waar de particuliere wijnkoper terecht kan. ,,Daar worden straks ook proeverijen georganiseerd. Dat doe ik nu ook al in de wijnbar, maar dat is voor grotere groepen nogal krap. En de winkel krijgt ook een kleine keuken, dus is daar ook meer ruimte om iets te doen met hapjes.”

Fernhout, die oorspronkelijk van de Veluwe komt, begon aan een hele reeks studies in Groningen: Nederlands, filosofie, de kunstacademie. Gedurende die jaren werkte hij veel in de horeca – onder meer voor Koos Huizenga bij café De Sleutel – en zo vond hij uiteindelijk z’n roeping in de wijnhandel. ,,Toen ik besloot om voor mezelf te beginnen verklaarde mijn oude baas, een grote wijnimporteur, me voor gek: een wijnbar in Groningen? Dat gaat niet werken, dacht hij. Maar er is de afgelopen jaren op horecagebied veel ten goede veranderd hier in de stad.”

Er kwamen in vijf jaar tijd meer wijnbars bij, al mogen die wat Fernhout betreft de naam niet allemaal dragen. ,,Als je vijf rood en vijf wit op de kaart hebt staan, dan kun je jezelf niet met goed fatsoen een wijnbar noemen.”

De wijnkaart van Barrel telt zo’n 600 wijnen. Betaalbare flessen, maar ook behoorlijk prijzige exemplaren van 150 euro of meer. Wordt die laatste categorie wel verkocht, in Groningen? ,,Jazeker. Dat had ik eigenlijk ook niet zo verwacht, maar ik verkoop zulke flessen met regelmaat. Wel vaak aan toeristen, trouwens, en aan internationale studenten of hun ouders. En er zijn mensen die speciaal naar Groningen komen voor een weekendje Barrel. Maar ik moet het uiteindelijk vooral hebben van de wijnen van 5 of 6 euro per glas, alles van boven de 25 euro per glas is liefhebberij. Ik heb bijvoorbeeld een fles wijn van 2500 euro in een opslag liggen, die zal niet zomaar verkocht worden. Maar dat is een investering, dat geld loopt niet weg.”

Waar hij terugkijkend op de afgelopen vijf jaar vooral trots op is, is dat er zo’n breed publiek komt bij Barrel. ,,Van jong tot oud. Er was bijvoorbeeld een meisje dat haar achttiende verjaardag hier wilde vieren met haar familie, voor het eerst mocht ze wijn bestellen. En toen ze weer vertrokken, zei haar opa tegen me dat hij zeker zijn vrienden mee zou nemen hiernaartoe. Dat is toch geweldig? Zo’n leeftijdsverschil en ze vinden het allebei leuk hier.”