Voor op je ’to drink’-lijstje: alle stad-Groninger bierbrouwers op een rij

Menig speciaalbierliefhebber houdt een lijstje bij van wat ie allemaal gedronken heeft: gotta catch ‘em all, zeg maar. Voor die mensen – en voor alle trotse Groningers – hebben we uitgezocht welke brouwerijen er in Stad zitten en waar je moet zijn om hun biertjes te proeven.

De brouw-scene in Groningen staat niet bepaald stil: alleen in 2018 al kwamen er twee bij en ontviel Pivo Brouwers ons. Die laatste zat trouwens in Haren, maar rekenen we gezien de gemeentelijke herindeling toch tot Groningse brouwerij. Als alles goed gaat kunnen we brouwerij De Prael dit jaar nog aan het lijstje nieuwkomers toevoegen. Al die veranderingen zijn nauwelijks bij te houden, dus hebben we voor dit overzicht dankbaar gebruik gemaakt van het naslagwerk van bierexpert Harry Pinkster. Hij houdt op zijn website een actueel overzicht bij van alle brouwerijen in de provincie.

Bax Bier

WIE Bax Bier is het geesteskind van Jeroen Bax en Sepp Jansen, die in 2014 als studenten thuis begonnen te experimenteren met bier brouwen. Dat werd al gauw zo’n succes dat ze hun eerste biertje op de markt brachten: Kon Minder. Sinds 2016 heeft Bax Bier een eigen brouw-locatie.

WAT Vaste waarde is nog altijd Kon Minder, dat inmiddels verkrijgbaar is in drie varianten: blond, wit en dubbel. Lentebok Rokkenjager en smoked porter Koud Vuur doen het ook al jaren goed. Ketter is het vaste winterbier, een imperial smoked porter. Er zijn ook altijd wel een aantal limited editions verkrijgbaar: Bax Bier houdt van samenwerken.

WAAR Bax Bier drink je bij voorkeur natuurlijk in het eigen proeflokaal aan de Friesestraatweg, met uitzicht over het Reitdiep. Maar er zijn weinig cafés in Groningen waar je géén Bax Bier kunt krijgen, dus stap een willekeurige zaak binnen en bestel een glas. Bij de slijterijen in de stad is het merk ook goed vertegenwoordigd.

Brouwerij Martinus

WIE Albert Jan Swierstra maakte in 2015 samen met zoon Martijn een succesvolle carrièreswitch: hij bouwde zijn drukkerij in hartje stad om tot een brouwerij, die hij Martinus doopte. Op de begane grond wordt gebrouwen, op de eerste verdieping is het proeflokaal en op de tweede verdieping zijn vaak concerten en vinyl nights.

WAT Martinus heeft momenteel zeven bieren op de rol staan: Blond, Tripel, Saison, Quadrupel, Imperial Smoked Porter, 1717 (witbier) en Nuchter (pale ale).

WAAR Het proeflokaal boven de brouwerij in de Kostersgang is een prima plek voor een biertje. Verder is Martinus goed vertegenwoordigd in de Groningse horeca en bij slijters, al zijn de bieren nog net niet zo alomtegenwoordig als die van Bax.

Groninger

WIE Het zevenkoppige team achter brouwerij Groninger kent elkaar van het Biergilde Groningen. De amateurbrouwers besloten in 2015 te professionaliseren en gingen samen verder met als bedrijfslogo een wolf, omdat die ‘altijd nieuwe terreinen verkent’. Groninger werkt samen met akkerbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen, waar de spelt, hop en vlierbloesem vandaan komt die in het bier verwerkt wordt. Het bier zelf wordt overigens gebrouwen bij Bierbrouwerij Aldtsjerk.

WAT De Spelt Pale Ale van Groninger won in 2017 de zilveren medaille tijdens het biercongres Concours International de Lyon; in 2018 ging die prijs naar hun Oerspelt Weizen.  Verder zijn er nog – deels seizoensafhankelijk – de Sweet Stout, American Pale Ale, Zwaar Blond, Lentebock, Traditional Bock, Oktoberfest Bier en Koningstripel.

WAAR De bieren van Groninger zijn in Stad goed verkrijgbaar bij slijters en verder bij cafés met wat uitgebreidere speciaalbierkaarten zoals Harbour Café, MOUT, De Toeter en De Koffer.

Rockin’ Ludina

Foto: Rockin Ludina

WIE Rockin’ Ludina is de eigen brouwerij van café De Toeter, opgericht in 2015 door Maik van Heerd en Jurjen Verver. De naam komt van de tjalk Ludina die in de Turfsingel voor De Toeter aangemeerd ligt en dient als terras van het café. In het ruim werden de eerste liters bier gebrouwen. Inmiddels gebeurt dat op grotere schaal elders in de stad.

WAT De namen van het trio bieren van Rockin’ Ludina verwijzen – hoe kan het ook anders – naar het zeemansbestaan. Barbarossa is een IPA, Belgian Mermaid een blond bier en De Tromp een saison. Daarnaast zijn er nog wisselende specials die op sherry- en whiskyvaten gelagerd zijn.

WAAR Rockin’ Ludina-bier drink je bij café De Toeter en op het terras van de Ludina natuurlijk, maar je kunt de biertjes ook kopen voor thuis bij een aantal supermarkten en slijterijen. De specials kun je alleen bij de slijter krijgen, bijvoorbeeld bij Just in Beer, Slijterij Groningen, De Roemer, Van Erp en The Tasting Otter.

Grunn Bier

WIE Grunn Bier is eigendom van de oudste nog bestaande brouwerij in Stad, de Groningse Bierbrouwerij, opgericht in 2000. Dat klinkt veelbelovend, maar Grunn Bier liep in 2015 nogal een deuk in z’n imago op. Een aantal cafés en speciaalzaken stopte toen met de verkoop van Grunn Bier omdat het vermoeden bestond dat het supermarktbier was met een eigen etiket erop.  Sindsdien probeert de brouwerij onder leiding van directeur Jaap van der Weide het vertrouwen in zijn bier te herstellen.

WAT Er zijn acht verschillenden Grunn-bieren: Goudhaantje, Hoagelwit, Hail & Zegen, Rode Hoan, Dreidubbel, Bock, Hopquell en Strong Bock. Die worden geproduceerd door zogenoemde huurbrouwerijen buiten de stad.

WAAR Grunn Bier is nauwelijks verkrijgbaar bij cafés in de stad. Als je het wilt proeven is je beste kans de supermarkt of de Mitra, maar het overzicht met verkooppunten op de website lijkt niet goed up to date te zijn.

Eggens

WIE Martijn Eggens liet zich mogelijk inspireren door Jeroen Bax en vernoemde zijn brouwerij naar zichzelf: Eggens, dus. Na een paar jaar oefenen in eigen keuken werd vorig jaar zijn eerste commerciële bier dan ook bij Bax Bier gebrouwen. Martijn heeft het brouwen overigens niet van een vreemde: zijn ouders zijn mede-oprichters van Maallust in Veenhuizen.

WAT Er zijn inmiddels drie Eggens-bieren: een blond, een IPA en een tripel. Die worden allemaal gebrouwen bij Bax Bier.

WAAR Je kunt Eggens bij de meeste slijters in Groningen krijgen. Wil je het buiten de deur drinken, dan ga je naar onder meer Chaplin’s Pub, De Koffer, De Doos en De Singelier.

Folkingebrew

WIE Justin van Akkeren van speciaalbierzaak Just in Beer in de Folkingestraat nam er niet langer genoegen mee uitsluitend bier van andere brouwerijen te verkopen en begon dit jaar samen met vier vrienden zijn eigen brouwerij: Folkingebrew.

WAT Het eerste bier van Folkingebrew, Just a Backyard IPA, kwam afgelopen mei uit. Het werd gebrouwen in de ketels van Rockin’ Ludina. Het uitgangspunt: de brouwers moesten het bier vooral zelf heel lekker vinden. Momenteel wordt er gewerkt aan een tweede variant.

WAAR De eerste batch van Just a Backyard IPA is helemaal uitverkocht, maar ergens in september of oktober kun je hem weer proeven. Dan kun je terecht bij Just in Beer en mogelijk ook bij Chaplin’s Pub en The Dog’s Bollocks, waar hij eerder al op de kaart stond.

Punt

WIE Nieuwkomer Punt werd nog maar een paar weken geleden opgericht door Henkjan Matthijs, die al ervaring opdeed met de in 2017 ter ziele gegane brouwerij Vechter. Het uitgangspunt: geen ingewikkelde toevoegingen, maar nuchter Gronings bier op basis van uitsluitend water, mout, hop en gist.

WAT De eerste twee biertjes van Punt zijn een blond ale en een viergranen witbier. Zoals veel kleine brouwerijen huurt Punt ketels bij een andere brouwerij, in dit geval eentje in Limburg.

WAAR Punt wordt geschonken bij De Sigaar en bij MOUT.

Jotner

WIE Nog nooit gehoord van Jotner? Dat kan, want het is een klein brouwerijtje met een eigen brouwinstallatie van slechts 30 liter. Maar eigenaren Jelle Dam en Jelmer Mensonides timmeren al even aan de weg: sinds 2014 om precies te zijn. De naam verwijst naar de Noorse mythologie: Jötnar zijn wijze reuzen die godennectar brouwen.

WAT Hecht je niet te veel aan een specifiek Jotner-biertje, want elke batch is uniek. De Jotner Pils is inmiddels in drie variaties voorbij gekomen en er werden ook al eens een witbier, een quadrupel en een stout gebrouwen.

WAAR Wie Jotner-bier wil proeven moet zich rechtstreeks tot de brouwers wenden. De afgelopen tijd waren ze weinig actief wegens buitenlandse avonturen, maar vanaf september gaan ze weer nieuwe batches produceren, is het plan.

Dokjard

WIE Nog heel even geduld, dan opent ‘brouwbistro’ Dokjard zijn deuren aan de Noorderhaven. In het café annex brouwerij van Jard van Dalen kunnen mensen een hapje eten met huisgebrouwen bier erbij.

WAT Dat is nog even afwachten, maar de naam van het eerste brouwsel is al wel bekend: Klusbaas. De eerste batch wordt gebrouwen bij Bax Bier, omdat de eigen installatie van Dokjard niet tijdig gereed was.

WAAR Het bier van Dokjard kun je uitsluitend in de brouwbistro drinken.