Recensie: Land van Kokanje

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7
7

Land van Kokanje zit in een van de mooiste gebouwen van de stad, een sierlijk Jugendstil-pand uit begin 20ste eeuw. Doet het eten de omgeving eer aan?

Sfeer

Bij Land van Kokanje eet je op stand: het restaurant is gevestigd in een fraai Jugendstil-pand met hoge, sierlijke ramen die voor veel lichtinval zorgen, donkerhouten lambrisering en een brede draaitrap waar je jezelf al in je avondjurk vanaf ziet schrijden. Dan is het jammer dat de rest van het interieur niet net zo stijlvol is: de ongedekte houten tafeltjes kom je in elk restaurant tegen, de leren stoeltjes zijn her en der een beetje sleets aan het raken en de menukaart – een paarse multomap met plastic insteekhoesjes waarin standaard wit printerpapier zit – oogt goedkoop.

IMG_20160417_191917

Eten

Ik heb me ingelezen op de website van het restaurant en had me verheugd op de speltsoesjes met gorgonzolamousse vooraf, maar de online menukaart blijkt achterhaald te zijn. Dan maar de aspergesoep, die goed op smaak is en opgediend wordt met truffelroerei. Tafelgenoot 1 is blij gravad lax op de kaart te zien staan. De gerookte zalm, gemarineerd in whiskey, smaakt goed, maar had best met iets meer fanfare opgediend mogen worden: het gerecht bestaat nu alleen uit zalm, een paar kappertjes en wat rucola op plakjes citroen. Tafelgenoot 2 heeft een van de drie varianten op brood besteld die bij de voorgerechten staan – wel erg veel van het goede – en hoewel de bruschetta met tomaat prima is, vind ik het gerecht a €6,50 niet goedkoop voor een simpel hapje.

Tafelgenoten zijn allebei erg te spreken over het hoofdgerecht, de tournedos. Het rosé gegaarde vlees is mooi mals en wordt  opgediend met een crunchy laagje van hazelnoten en koffie, torentjes aardappelmousseline en een balsamicojus. Ik heb een vegetarische wrap besteld die gevuld is met biet, geitenkaas en appel. Smaken die goed bij elkaar passen, maar de vulling wordt op den duur – er liggen twee grote wraps op mijn bord – wel wat eentonig van smaak en textuur. De gegrilde courgette en paprika die erbij geserveerd worden zijn individueel smakelijk, maar passen niet erg bij de bietenwrap.

kokanje1

Bij de hoofdgerechten krijgen we een schaaltje salade – die wel wat dressing kan gebruiken – maar geen friet. Die blijk je apart te moeten bestellen: de menukaart repte van extra friet voor een euro, wij gingen er vanuit dat daarmee een tweede portie bedoeld werd en de bediening vroeg ook niet naar onze frietwensen. Maar gelukkig staat er snel een schaaltje knapperige friet met schil op tafel nadat het misverstand uit de weg geholpen is. Toch vragen we ons af: waarom wel salade standaard, maar geen friet? Die ene euro is de moeite ook niet voor de uitbaters.

Tafelgenoot 1 en ik sluiten af met de ‘chocomess’: twee kleine bolletjes chocolademousse op een bedje van gebroken hazelnotenmerengue. Niet heel ingewikkeld, wel een geslaagd gerecht. Tafelgenoot 2 houdt van traditie en bestelt de dame blanche. Weinig spannend, die bolletjes vanilleijs met chocoladesaus en slagroom, en er is geen poging gedaan er meer van te maken. Maar ach, wie vernieuwing wil bestelt geen dame blanche.

kokanje2

Bediening

We worden netjes opgevangen bij de bar en mogen ons eigen tafeltje kiezen: het is zondag en niet erg druk in de zaak. De meiden van de bediening zijn de hele avond netjes en vriendelijk, maar ook weinig opvallend: veel meer dan opdienen en weer afruimen doen ze niet. Wel opvallend: ze komen de gerechten brengen met handschoentjes aan. Het is ons niet helemaal duidelijk of dat een praktische reden heeft of een stijlkeuze is, maar het oogt opmerkelijk in een zaak zonder tafelkleden.

Kans op een tweede bezoek

Vijftien jaar geleden was Land van Kokanje mijn vaste stek wanneer ik als student een beetje op sjiek wilde eten: originele gerechten, veel biologische ingrediënten toen dat nog niet alomtegenwoordig was en een mooie setting. Inmiddels heeft de zaak een nieuwe eigenaar en dat lijkt geen verbetering te zijn geweest: wat er nu op de kaart staat is vrij dertien-in-een-dozijn. De uitvoering ervan is niet slecht, maar maakt ook weinig indruk op me. Voor hetzelfde geld zijn er nu genoeg andere zaken in de stad die interessanter eten serveren, al zitten die dan niet in zo’n mooi pand.

 

PRAKTISCHE INFO

Oude Boteringestraat 9
www.landvankokanje.nl
Prijs driegangenmenu €30- €45