Lunchrecensie: FLFL

Samengevat
Sfeer
7.5
Eten
8.5
Bediening
7.5
Prijs-kwaliteit
7.5
7.8

Een recensie van een falafeltent, dat is misschien wat veel eer. Aan snackbars en shoarmazaken maken we bij De Smaak van Stad immers ook weinig woorden vuil. Maar FLFL is een geval apart. Twee Stadjers die op basis van het succes van hun ‘falafelfiets’ een eigen zaak openden, dat is toch een bezoekje waard.

Sfeer

Wie de uitzending van het RTL-programma Opdienen of Afserveren gezien heeft waarin eigenaren Jesse en Daan gevolgd werden weet dat ze de zaak zonder kluservaring zelf verbouwd hebben. Dus is het slim dat ze het interieur een onafgewerkte look hebben gegeven: dan vallen die verfvlekken op de tegels ook niet zo op. Een bakstenen muur is ruw afgebikt, een oude werkbank dient als stamtafel, langs het raam is nog een barretje gebouwd waar een vrolijke bos bloemen op staat. Er is niet heel veel zitplek in de kleine ruimte, maar je wordt ook niet geacht hier lang te zijn. Het blijft wel fastfood, natuurlijk.

Eten

De mannen hebben hun zaak gebouwd op het succes van hun zelfgemaakte falafel, waar ze sinds het afgelopen jaar mee op de markt stonden. Nu ze een eigen plek hebben is het menu iets uitgebreid: naast falafel kun je ook shakshuka krijgen – eieren in een pittige tomatensaus – en sabich. Ik spreek het uit als een variant op sandwich, maar het is ‘sabig’, verbetert Jesse me: een wrap met onder meer gegrilde aubergine en gekookt ei. Ik sta in dubio, maar volgens Jesse kan ik beter de falafelwrap nemen, aangezien het mijn eerste bezoek aan FLFL is.

Na een paar happen snap ik wel waarom de twee Groningers zo snel een goede reputatie hebben gekregen: dit is een geslaagd recept. Er zit veel verse peterselie en koriander door het falafeldeeg – dat levert een opvallende groene kleur op – en de balletjes zijn knapperig gefrituurd. De wrap is verder gevuld met fijngesneden tomaat en komkommer, hummus en tahin. Eenvoudig, maar goede ingrediënten maken het gerecht. Het geheel is slim ingepakt in vetvrij papier, zodat je zonder knoeien kunt eten.

Mijn gezelschap wil de shakshuka bestellen, maar – we komen laat op de middag langs – die blijkt op te zijn. Dus wordt het wegens glutenvrij dieet de falafel zonder wrap, maar met extra aubergine en twee sausjes: amba, de Midden-Oosterse variant op mangochutney, en een hete saus met groene peper en koriander. ,,Dit is echt heel goed”, verzucht ze een paar keer. ,,Had ik al gezegd dat dit heel goed is?” De sabich moet maar wachten tot een volgend bezoek.

Bediening

We bestellen ons eten aan de counter en mogen zelf een blikje drinken pakken uit het koelkastje dat daar staat, dus de bediening bestaat er alleen uit dat Jesse onze bestelling komt brengen. Maar hij maakt een positieve indruk: hij geeft advies als we twijfelen over wat we zullen nemen, komt later nog even vragen of het smaakte en neemt de tijd om onze vragen te beantwoorden.

Kans op een tweede bezoek

FLFL is een eenvoudig eetzaakje met een dito menu, maar wel goed in zijn soort. Ik kom hier vast nog vaker, want zo’n falafelwrap is ideaal voor een snelle lunch of makkelijke avondhap. En die sabich moet ik natuurlijk ook nog eens uitproberen.

 

praktische info

Oude Kijk in ’t Jatstraat 44
falafel.nl
Prijs lunchgerechten €3,50 – €7,50