Lunchrecensie: Stadscafé Pronk

Samengevat
Sfeer
8
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7
7.3

Zomers kreeg nieuwe eigenaars en een nieuwe naam: Stadscafé Pronk. Is Groningen er op voor- of achteruitgegaan? We brachten een bezoekje om het uit te zoeken.

Sfeer

Vanaf de kant van de Vismarkt oogt het pand van voorheen Zomers nog altijd hetzelfde, maar binnen is rigoureus de bezem door het interieur gehaald. En dat is een goede zaak: met de oude inrichting was weinig mis, maar nu is het een plek geworden waar je graag wilt zitten. Stoer en stijlvol, met honingblond hout, zwart staal, oranjerode fluwelen bankjes en grote, minimalistische kroonluchters met retro gloeilampen. De muur- en plafondornamenten vallen ons opeens ook meer op: hadden die vroeger ook al een kleurtje? Het terras steekt bij al die hipheid wat gewoontjes af, maar is nog altijd een prima plek om te zitten met een hapje en een drankje.

IMG_20160601_131124

Eten

Tijdens ons bezoek aan Zomers, een klein jaar geleden, concludeerden we dat de kaart hard toe was aan een update. Die heeft ie nu gekregen. Het zijn nog steeds niet de meest verrassende lunchgerechten – vooral veel broodjes – maar de keus is ruim en dus zit er voor iedereen wel iets tussen. Jammer alleen dat het vegetarische aanbod uitsluitend bestaat uit gerechten met kaas: da’s toch een beetje de fantasieloze uitweg. Gratis tip: avocadotoast schijnt erg hip te zijn momenteel.

IMG_20160601_124229

Ik besluit voor een van de warme lunchgerechten te gaan, een hartig taartje van bladerdeeg gevuld met prei, witlof, walnoten, dadels en bleu de wolvega. Zeker een aanrader: het deeg is knapperig en de vulling balanceert precies tussen zoet en hartig in. We zien het taartje later nog een paar keer voorbij komen met een trosje cherrytomaten er bovenop ter garnering. Bij mij is de keuken dat blijkbaar vergeten – dat verklaart waarom ik het bord wat kaal vond ogen. Ik drink er appelsap bij, dat in een flesje met rietje geserveerd wordt. Tsja. Had ik wel een glas gekregen als ik om de ‘volwassen’ versie, troebel appelsap, had gevraagd?

IMG_20160601_124638

Tafelgenoot heeft een broodje spinata romana besteld, maar wat ze krijgt lijkt toch echt verdacht veel op tonijnsalade. Het probleem wordt snel opgelost en dus kunnen we toch nog tegelijk eten. Het brood dat Pronk serveert is van bakkerij Broodje van Eigen Deeg, even verderop in de stad. Slim, want lokaal staat sympathiek op de menukaart en bovendien is het gewoon goed brood. De combinatie van het vlees met munt en crème fraîche intrigeerde tafelgenoot en het blijkt een smaakvol geheel. Wel jammer: de beloofde vijgen die ook in de saus zouden moeten zitten proeft ze niet. En een heel ander verbeterpuntje: de messen kunnen het brood niet aan. Doe ons maar gewoon een fijn gekarteld mes, dat zaagt tenminste goed.

Bediening

Wij zitten vanwege het mooie weer op het terras, waar het behoorlijk druk is. Daardoor heeft de bediening niet zoveel aandacht voor ons als we zouden willen: een tweede drankje wordt ons niet aangeboden, bijvoorbeeld. Maar als we zwaaien komt er meteen iemand langs, het probleem met het broodje wordt vlot geregeld en iedereen is even vriendelijk.

Kans op een tweede bezoek

Zomers was altijd een van onze reguliere lunchstekjes vanwege z’n centrale ligging in de binnenstad en neutrale ambiance, en dat is niet veranderd. Sterker nog, het interieur en de kaart zijn wat ons betreft een slagje beter geworden. We keren dus ongetwijfeld weer terug bij Stadscafé Pronk.

 

PRAKTISCHE INFO

Vismarkt 56
www.stadscafepronk.nl
Prijs lunch: €6,50 – €12,50