Lunchrecensie: Stephen’s Smaakatelier

Samengevat
Sfeer
7
Eten
8
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
8
7.8

Voor een goede lunch hoef je heus niet altijd de binnenstad in. Als je in de Rivierenbuurt woont, wandel je gewoon naar de Vechtstraat. Daar zit Stephen’s Smaakatelier.

Sfeer

Stephen’s Smaakatelier is gevestigd in een van zichzelf niet al te sfeervol pand – we worden altijd erg verdrietig van systeemplafonds – maar toch is het heel aardig gelukt om er wat leuks van te maken. Een terracottarode muur, abstracte schilderijen in primaire kleuren, een rek vol kaarten en verse voorjaarsbloemen vrolijken de boel op, langs het raam is een hip barretje geplaatst en een chesterfield achterin de zaak nodigt uit om neer te ploffen met een kop koffie of een borrel. Gezellig tentje. Maar mag alsjeblieft die apostrof uit de naam? Die hoort er natuurlijk niet in het Nederlands.

Eten

De lunchkaart is bescheiden en wie plantaardig of glutenvrij eet heeft pech, maar de meeste mensen zullen er wel wat van hun gading tussen vinden. We kunnen kiezen uit broodjes pekelvlees, zalm, makreel, geit of oude kaas, een kipburger of een tosti met oude kaas en feta. Ik ga voor de laatste, tafelgenoot voor de geit.

Beide broodjes worden in een gezellig rood plastic mandje met vetvrij papier opgediend, zoals je die in Amerikaanse diners wel krijgt. Op de tosti kom je de middag wel door: drie plakken gegrild maisbrood met gesmolten oude kaas ertussen en een kommetje mosterdmayonaise erbij om in te dippen, plus een salade van komkommer, rode kool, kiemgroenten en sla met plakken feta erop. Een fijne lunch, al mag hij wel iets nauwkeuriger beschreven worden op de menukaart. Het gebruik van maisbrood in plaats van standaard bruin of wit is wel iets om te melden en ik had de feta op de tosti verwacht, niet ernaast.

Tafelgenoot was al bekend met het broodje geitenkaas met mangochutney. ,,Lekker, maar wel een hele onderneming om op te eten”, is haar ervaring. De salade die bij mijn tosti apart werd geserveerd, zit bij haar tussen het bruinbrood en dus is het nogal een dikbelegde sandwich. En dan zit er ook nog een gulle hoeveelheid geitenkaas op. Al met al krijgen we flink waar voor ons geld: de broodjes zijn maar 5 euro en voor 3,50 euro extra nemen we er ook nog een sapje bij.

Die sapjes komen van de nieuwe kaart: eentje met appel, munt, limoen en spinazie, de ander met framboos en Thaise basilicum. Allebei zijn ze heerlijk en verfrissend, uitstekend voor de zomer. De spinazie proef je trouwens niet echt, dat is meer voor het gezonde idee. De Thaise basilicum – met anijs-basilicumsmaak – geeft pit aan het frambozendrankje.

Bediening

We worden bediend door Stephen himself, die – zoals het de eigenaar van een buurtcafé betaamt – zijn buren goed blijkt te kennen. Het laatste nieuws over tafelgenoot, die hier wel vaker komt lunchen, heeft hem al bereikt, blijkt tijdens een praatje. Zoiets zorgt voor een fijne informele sfeer. Verder is ie ook goed bezig: hij haalt uit eigen beweging een kinderstoel tevoorschijn voor de kleine van tafelgenoot en raapt zelfs diens speelgoed van de grond. Nadat twee andere eters de zaak al vrij snel na onze komst verlaten, zijn wij de enige gasten voor de lunch. We krijgen dus voldoende aandacht, maar tussendoor is Stephen druk genoeg met andere dingen dat we ons niet bekeken voelen. Eerlijk is hij ook nog eens: als ik vraag of de sapjes huisgemaakt zijn meldt hij dat hij ze doorgaans dagvers maakt, ,,maar ook wel eens een dag eerder”.

Kans op een tweede bezoek

Stephen’s Smaakatelier ligt voor mij een beetje uit de richting, maar als ik in de buurt ben zou ik er zo weer neerstrijken. Prima eten, goede prijzen, gezellig informeel sfeertje. En je kunt er ook allerlei cocktails en andere drankjes krijgen, dus het is ook nog eens een goede plek voor een vrimibo.

 

PRAKTISCHE INFO

Vechtstraat 68
www.smaakatelier.nl
Prijs lunch €5 – €7,50