Daghap: De Branderij

Uit eten gaan hoeft niet altijd duur te zijn: in Groningen kun je in tal van eetcafés een daghap krijgen voor een bescheiden bedrag. Maar de ene daghap is de andere niet: De Smaak van Stad schuift aan om ze te beoordelen. Deze keer De Branderij.

Wat schaft de pot?

  • Penne met roomsaus en groente
  • Prijs daghap €9,95

Wat valt op?

Net als bij een aantal andere zaken waar we aanschoven voor de daghap biedt De Branderij voldoende keus: we kunnen vandaag opteren voor varkenssaté, heekfilet of een vegetarische pasta. Alledrie kosten ze een tientje, een prima prijs.

Hoe is de sfeer?

De Branderij, op het hoekje van Poelestraat en Schuitendiep, is ingericht met veel donkerbruin gebeitst hout: bekend, maar wel gezellig. Leuk zijn de zitjes voorin de zaak, waar je lekker knus kunt plaatsnemen bij tafels met halfronde bankjes eromheen die comfortabel ogen. Wij zoeken een tafeltje uit bij het raam met uitzicht op het Schuitendiep.

Is het eten geslaagd?

Ik krijg een royaal bord vol penne met champignons, courgette, rode paprika, zongedroogde tomaat, rucola en pijnboompitten. De groente is grof gesneden, wat ik wel prettig vind: zo proef je goed wat je eet. De roomsaus is ook goed op smaak gebracht. Omdat je bij pasta doorgaans geen bijgerechten krijgt, is het niet helemaal duidelijk of de schaaltjes salade en friet ook voor mij bedoeld zijn, of alleen voor tafelgenoot die van de reguliere kaart eet. Maar gezien de hoeveelheden concluderen we van wel en snaai ik mee van de dungesneden frietjes. Die zijn prima, alleen wordt Franse friet snel koud, dus kunnen we ze niet lang in hun optimale toestand proeven. De sla is eenvoudig: gemengde sla met vinaigrette.

Hoe doet de bediening het?

Onze serveerster is nogal summier als ze de opties voor de daghap opsomt: saté, heek en pasta. Maar wat zit er in die pasta? En wat voor saus bij de heek? Dat mag iets uitgebreider. We worden wel vriendelijk bediend en krijgen voldoende aandacht, dus al met al zijn we tevreden.

Conclusie?

Hier durven we nog wel eens een daghap te eten. En van de gewone kaart bestellen ook wel trouwens, want tafelgenoot is goed te spreken over de kabeljauw met zeekraal en garnaaltjes.

 

PRAKTISCHE INFO

Poelestraat 55
www.debranderij.com