Daghap: d’Ouwe Brandweer

Uit eten gaan hoeft niet altijd duur te zijn: in Groningen kun je in tal van eetcafés een daghap krijgen voor een bescheiden bedrag. Maar de ene daghap is de andere niet: De Smaak van Stad schuift aan om ze te beoordelen. Deze keer d’Ouwe Brandweer.

Wat schaft de pot?

  • Kerriestrudel met groenten, noten en geitenkaas
  • Prijs daghap €12,50

Wat valt op?

Je kunt bij d’Ouwe Brandweer kiezen uit drie daghappen: vlees, vis en vegetarisch. De kans dat er iets naar je smaak tussen zit neemt daardoor met sprongen toe. Met een prijs van €12,50 is dit een van de duurdere daghappen, maar het is ook een behoorlijk luxe versie: je krijgt dezelfde schaaltjes friet, gratin en salade die bij de reguliere hoofdgerechten geserveerd worden.

Hoe is de sfeer?

Eetcafé d’Ouwe Brandweer doet zijn naam eer aan: overal waar je kijkt zie je brandweerattributen en oude foto’s aan de muur van brandweerlui aan het werk. Het meubilair is van de bruinhouten variant, maar de lambrisering is, net als de voorgevel, brandweerrood geverfd en ook de lampen boven de tafels hebben die tint. Zo ziet de zaak er al minimaal vijftien jaar uit, maar het verveelt ons nog niet.

Is het eten geslaagd?

De kerriestrudel op mijn bord doet zeker niet onder voor de saté van mijn tafelgenoot, die ze van de reguliere kaart heeft gekozen. Het deegjasje is goudbruin en knapperig gebakken, de vulling van paprika, courgette, wortel, cashewnoten en geitenkaas is goed gekruid en biedt voldoende variatie. De strudel heeft een prima formaat en het bord is ook aantrekkelijk opgemaakt, met een streep wortelpuree, een puntje aardappelgratin – die wel wat zout nodig heeft –  en een halve rode biet. Erbij krijg ik, om te delen met tafelgenoot, nog een schaaltje aardappelgratin – deze is wel prima op smaak – een goedgevulde gemengde salade en heerlijk knapperige frietjes met Brander-mayonaise. Het kommetje rabarbercompote met rode vruchten is lekker friszoet, maar we eten er desondanks weinig van omdat we het niet bij onze hoofdgerechten vinden passen.

Hoe doet de bediening het?

De bediening is vooral functioneel: we zullen ons de studentikoze jongemannen niet nog weken herinneren om hun kundigheid of warme gastheerschap, maar ze zijn vlot en vriendelijk en vragen vaak genoeg of we onze glazen bijgevuld willen hebben. We nemen nog een nagerecht en op mijn dessertbord zijn spetters vleesjus beland: dat mag in de keuken natuurlijk niet onopgemerkt blijven, maar wanneer ik de bediening er op wijs biedt hij aan om het bord mee terug te nemen en dat is een nette oplossing.

Conclusie?

Een prima keus voor een goedkoop etentje: de vegetarische strudel is die €12,50 zeker waard en het zit altijd gezellig bij d’Ouwe Brandweer. Hier willen we best nog eens terugkomen.

 

PRAKTISCHE INFO

www.ouwebrandweer.nl 
Gedempte Zuiderdiep 75