Daghap: Huize Maas

Uit eten gaan hoeft niet altijd duur te zijn: in Groningen kun je in tal van eetcafés een daghap krijgen voor 10 euro of minder. Maar de ene daghap is de andere niet: De Smaak van Stad schuift aan om ze te beoordelen. Deze keer Huize Maas.

Wat schaft de pot?

  • Kabeljauw met beurre blanc-saus
  • Groentespies met tomaten-paprikasaus
  • Prijs daghap €10

Wat valt op?

Huize Maas heeft standaard drie opties voor de daghap: vis, vlees en vega. Keus is altijd fijn. En er valt meer te kiezen: of je patat of gebakken aardappelen bij je eten wilt. De koolhydraten van je voorkeur worden in een apart schaaltje geserveerd, evenals twee soorten groente. Dat oogt toch altijd wat luxer dan wanneer je alles op één bord krijgt.

Hoe is de sfeer?

Het voorste deel is een gezellig bruin café, met grote bar, stamtafel en kek letterbehang. In de extra ruimte achterin de zaak, waar wij zitten, is de sfeer heel anders. Dit is overduidelijk een zaaltje voor feesten en partijen met een dansvloer en aan de zijkant wat bartafels in het halfduister. Leuk als het volle bak is, maar nu voelt het vooral groot en leeg. Zorg dus dat je een tafeltje voorin scoort.

Is het eten geslaagd?

De kabeljauw van tafelgenoot komt zo te proeven uit de diepvries en de botersaus smaakt haar ook niet: ,,Het lijkt wel of hij met margarine gemaakt is”, zegt ze. Mijn groentespies – geroosterde paprika, courgette, aubergine en rode ui, overgoten met een kruidige paprika-tomatensaus – is op zich prima, maar zonder proteïne-element als kaas of tofu wat karig. Wel positief: samen met de bijgerechten heb je toch een vullende maaltijd. De rauwkost, friet en aardappelen smaken goed, de boontjes minder. Ze lijken uit een pot te komen: zacht en doorgekookt. En ze zijn bestrooid met seroendeng (een mix van pinda’s en kokos), wat totaal niet past bij de hoofdgerechten.

Hoe doet de bediening het?

We zijn geen fan van het systeem waarbij de ene persoon de bestelling opneemt en de ander hem brengt: dat wekt bij de gasten alleen maar irritatie op en dat het efficiënter zou zijn, daar hebben we nog nooit wat van gemerkt. Nu ook weer: het is moeilijk de aandacht van de bediening te trekken en uit zichzelf komen de jongens en meiden nauwelijks langs. En als we ze dan aan onze tafel hebben, rennen ze alweer weg voor de bestelling onze mond goed en wel verlaten heeft. Zo krijgen we nauwelijks de kans om nog thee te bestellen bij het dessert van tafelgenoot.

Conclusie?

Het is mooi dat je uit meerdere daghappen kunt kiezen en met twee soorten groente en friet of aardappelen erbij heb je een vullende maaltijd. Maar op het eten hebben we het nodige aan te merken: dat lijkt sterk te leunen op kant-en-klare producten van de groothandel. Vers en huisgemaakt smaakt toch beter.

 

PRAKTISCHE INFO

Vismarkt 52
www.huizemaas.nl