Daghap: Ugly Duck

Uit eten gaan hoeft niet altijd duur te zijn: in Groningen kun je in tal van eetcafés een daghap krijgen voor een bescheiden bedrag. Maar de ene daghap is de andere niet: De Smaak van Stad schuift aan om ze te beoordelen. Deze keer eetcafé Ugly Duck.

Wat schaft de pot?

  • Indiase curry met tempeh
  • Kipfilet met saus van La Trappe witbier
  • Prijs daghap €11,90 – €12,50

Wat valt op?

Ugly Duck heeft een ruime keus aan dag- en weekschotels: een gerecht met vlees en een vegetarische hap, een biergerecht, een vis van de maand en nog een dagsoep. Da’s mooi, die variatie, zeker omdat de vaste kaart volgens tafelgenoot niet enorm aan verandering onderhevig is. ,,Ik heb hier jaren geleden voor het laatst gegeten en toen stond die kaasfondue er ook al op.”

Hoe is de sfeer?

Ook al stabiel door de jaren heen: wie niet zo van verandering houdt, vindt eetcafé Ugly Duck een vertrouwd baken van rust. De zwart-wit geblokte linoleum vloer, donkerbruin gebeitst cafémeubilair en glas-in-lood hanglampen zetten de toon. Aan de hoge houten lambrisering hangen emaillen bierreclames.

Is het eten geslaagd?

Ik heb het biergerecht van de week besteld: kipfilet met een saus van room en La Trappe wit trappistenbier. De aangekondigde champignons zijn wat zuinigjes vertegenwoordigd. Het is een flink stuk kip, dus er hadden best nog wat extra paddenstoelen bij gemogen. Kip en saus zijn allebei gul gekruid. Ik ben thuis doorgaans redelijk kwistig met het zoutvaatje, dus ik ben wel wat gewend, maar van dit gerecht vermoed ik dat veel mensen het te zout vinden. Op de bijgeleverde patat zit dan gek genoeg weer bijna geen zout – of toch wel, ontdek ik later, maar alleen op de onderste frietjes.

Tafelgenoot ging voor de vegetarische daghap, een milde Indiase curry met tempeh, spinazie, kikkererwten, amandelen en abrikoos. Wat die blaadjes rucola bovenop doen is ons een raadsel: die zijn in India niet heel populair, voor zover wij weten. Als je dan toch wilt garneren met groen, kies dan voor koriander. Los daarvan is het geen slecht gerecht, al gaan we voor Indiaas toch liever naar een Indiaas restaurant. Samen met een schaaltje rijst erbij is het ook voldoende, dus van de plichtmatige schaaltjes rauwkost en wortels die we erbij krijgen eet tafelgenoot, net als ik, niet heel veel.

Hoe doet de bediening het?

Op de 100 meter sprint zou onze serveerster het goed doen. Tafelgenoot heeft al een drankje voor haar neus wanneer ik binnenkom en zodra ik zit wordt ook mij gevraagd of ik iets te drinken wens. Maar als de serveerster een minuut later mijn glas wijn komt brengen, wil ze ook al weten of we klaar zijn om onze bestelling te doen. Dat is wel erg vlot, ik heb nog geen blik op de kaart kunnen werpen. Bij het afruimen laat ze er ook geen gras over groeien: we zijn het bakje friet nog aan het leegeten als ze komt vragen of ze af mag ruimen. Wel jammer dat die actiebereidheid zich niet vertaalt in het aanbieden van een tweede drankje als onze eerste glas geleegd is.

Conclusie?

We waren allebei al lang niet meer bij eetcafé Ugly Duck geweest, maar we hebben er ook weinig aan gemist. Het eten is niet slecht, maar ook niets om over naar huis te schrijven en de service een tikje gejaagd. Voor die 12,50 euro zijn er tegenwoordig aantrekkelijkere opties.

praktische info

Zwanestraat 28
www.uglyduck.nl