Daghap: De Sleutel

Uit eten gaan hoeft niet altijd duur te zijn: in Groningen kun je in tal van eetcafés een daghap krijgen voor een bescheiden bedrag. Maar de ene daghap is de andere niet: De Smaak van Stad schuift aan om ze te beoordelen. Deze keer café De Sleutel.

Wat schaft de pot?

  • Vegetarische lasagne met spinazie en champignons
  • Rendang met rijst
  • Prijs daghap €10

Wat valt op?

De Sleutel is meer een café waar je ook kunt eten dan een echt eetcafé. Wie wil weten wat de pot schaft vraagt het aan de bediening, want het staat niet aangekondigd. Er zijn altijd twee opties voor het hoofdgerecht, waarvan één vegetarische. En ook bijzonder: je kunt er een driegangen-daghap van maken met een soep vooraf en een toetje na.

Hoe is de sfeer?

Bij De Sleutel hangt altijd een ontspannen sfeertje. Dat is vermoedelijk mede te danken aan het feit dat er bijna altijd wel een borrel gaande is: het café is een geliefde locatie voor bedrijfs- en verenigingsfeestjes en andere excuses voor samenscholing. Het pand zelf bestaat uit allerlei kleine en grotere ruimtes in bruin café-stijl met een eclectische inrichting: van een opgezette uil tot maritieme attributen en schilderijen van bulldogs, net als het hondenras zo lelijk dat ze weer leuk zijn.

Is het eten geslaagd?

Het eten bij De Sleutel wordt geserveerd zoals thuis: alles bij elkaar op een bord, behalve dan de salade. Het rendang-stoofvlees  – met rijst  – is in draadjes uiteen gevallen en kruidig, maar niet heet. Er zitten doperwtjes, wortel en ui in voor de vitamines. Meer de versie die je moeder maakt dan de traditionele Indonesische variant, maar het eet lekker weg. Wat cassavekroepoek zorgt voor iets om op te kauwen en op een apart bordje ligt nog meer groente: een grove versie van atjar, met ingelegde wortel, komkommer, selderij en witte kool.

De vegetarische lasagne is een flink stuk, uit een grote schaal geschept en op het bord gedrapeerd met wat groentechips erop ter decoratie. De vulling van spinazie en champignons is prima op smaak gebracht, maar we hadden liever een minder dikke laag bechamelsaus gehad, want die overheerst nogal. Erbij hoort een schaaltje komkommersalade.

Hoe doet de bediening het?

De bediening is vlot en joviaal, precies wat je wilt als je voor een snelle hap komt. De  hoofdgerechten worden elk met hun eigen salade geserveerd, maar we kunnen ze natuurlijk altijd onderling ruilen, oppert de gastvrouw spontaan.

Conclusie?

Het eten is niets bijzonders, gewoon wat je thuis ook zou koken. Maar dat is ook precies waarom je hier naartoe gaat, omdat je geen tijd of zin hebt om zelf achter het fornuis te staan en gewoon een snelle en voedzame maaltijd wilt. Meer pretendeert De Sleutel ook niet te bieden. Wil je toch een iets meer aangeklede daghap, dan kun je beter voor €2,50 extra naar een van de echte eetcafés in de stad.

praktische info

Noorderhaven 72
cafedesleutel.nl