Lunchrecensie: Bellami’s Bar à Manger

Samengevat
Sfeer
8.5
Eten
8.5
Bediening
8.5
Prijs-kwaliteit
7.5
8.3

Het ene Franse restaurant (Muller, van chef Jean-Michel Hengge) maakte eerder dit jaar plaats voor het andere in de Grote Kromme Elleboog. Maar wel een heel ander soort: bij Bellami’s Bar à Manger kom je voor stevige kost met een goed glas wijn of bier erbij. Wij schoven aan voor een Franse lunch.

Sfeer

Het interieur van het kleine pandje ging flink over de kop om Bellami’s Bar à Manger te worden: er kwam een flinke bar, wanden met spiegels en met zwart-wit geometrisch behang. Het meubilair werd vervangen door petrolkleurige pluchen stoeltjes, banken van zwarte latjes en tafels van messing en zwart glas. Het effect is chic, maar knus: heel Frans dus. Een fijne plek om een uurtje of twee door te brengen als het buiten donker en koud is. En ook een plus: het is eens iets heel anders dan de industriële kringloop-look die zoveel horecazaken zich de laatste jaren hebben aangemeten.

Eten

Voor recensies van nieuwe restaurants hebben we onszelf een wachtperiode van minimaal een maand opgelegd, omdat er altijd kinderziektes zijn. Dit keer konden we ons maar moeilijk beheersen: tafelgenoot en ik waren allebei erg benieuwd naar het eten bij Bellami’s. Authentieke stevige Franse kost, die kon je in Groningen nog nergens krijgen. We kijken begerig naar de borrelhapjes op het menu – beignets met mozzarella en tomaat, Franse kazen, rillettes van konijn – maar we zijn hier voor de lunch. Dus bestelt tafelgenoot een open sandwich met burrata en hazelnootpesto (€9) en ga ik voor een ‘croque bellami’ (ook €9), een tosti met draadjesvlees en boerentruffelkaas.

Als je ergens aan day drinking mag doen is het wel Frankrijk, dus bestel ik er een glas witte wijn bij. Omdat er flink wat open wijnen op de kaart staan vraag ik sommelier Roel om advies. Hij raadt me een muscat sec aan van Chateau De Stony (€6). De muskaatdruif wordt doorgaans voor zoete wijnen gebruikt, maar dit is een droge wijn en dat zorgt voor een bijzondere smaak. Tafelgenoot drinkt er een biologische appel-rabarbersap van Schulp bij (€3,50).

Wanneer onze lunch op tafel komt zien we dat we voorlopig geen honger meer gaan krijgen. Mijn croque is een stevig geval van dikke sneden brood waar knapperig gebakken kaas uitsteekt. Hij is gul belegd met zachtgestoofd draadjesvlees – de traditionele versie met kruidnagel – en een kaasbechamelsaus: goddelijk lekker comfort food. De bietenmayonaise die er in een apart bakje bij geserveerd wordt combineert prima, maar dat had wel wat meer mogen zijn. En ik mis een lepeltje, want voor dopen is de tosti te dik.

De open sandwich – wij noemen dat gewoon twee sneden brood – van tafelgenoot is belegd met burrata – buffelmozzarella gevuld met room – hazelnootpesto, cherrytomaatjes en botersla. Tafelgenoot is dol op burrata, dus zij is innig tevreden. Het kommetje gemengde sla en kiemgroente dat we er allebei bij krijgen vindt zij niet zoveel toevoegen, maar op mijn verder groentevrije bord is het een welkome aanvulling. Heb ik toch nog een beetje het idee dat ik goed bezig ben, deze lunchpauze. Een paar drupjes vinaigrette erop had wel gemogen.

Bediening

Het team achter Bellami’s gaat al de nodige jaren mee in de Groningse horeca – onder meer bij De Wolthoorn en Bij Van Boven – en dat is te merken, want ze hebben de bediening uitstekend in de vingers. En niet onbelangrijk in een bar: ze kunnen de drankkaart goed toelichten. Roel wijst me naar de leukste wijnen op de kaart en beargumenteert waarom ik nou juist die ene soort moet proberen.

Kans op een tweede bezoek

Ik droom dagen later nog steeds van die croque, dus ik schat de kans vrij hoog in dat ik alleen daarvoor al terugkom. Maar de borrelhapjes klinken ook erg goed, evenals het wisselende aanbod dinergerechten. En er is nog meer wijn om uit te proberen…

 

praktische info

Grote Kromme Elleboog 13
bellamisbam.nl
Prijs lunchgerechten €7 – €13,50