Lunchrecensie: Bij Britta

Samengevat
Sfeer
8
Eten
6.5
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
7.5
7.5

Bij Britta in de Oude Kijk in ’t Jatstraat kennen tafelgenoot en ik vooral van de grote selectie losse thee en lekkere taarten. Maar je kunt er ook lunchen, dus schuiven we dit keer aan voor een broodje.

Sfeer

Het barst in de Oude Kijk van de koffie- en lunchtentjes en dan moet je je als horecazaak wel zien te onderscheiden van de rest. Daar slaagt Bij Britta qua interieur in elk geval alvast prima in. Waar de rest voor verschillende stijlen hip gaat, is de inrichting van Bij Britta een gezellig samenraapsel van huisvlijt en kringloopvondsten. Zo zijn de oude schoolstoelen beplakt met knipsels uit tijdschriften, hebben de simpele houten tafels een gekleurd blad gekregen en hangen er aan de muur kratjes met oude blikjes, glazen en ander klein spul dat je kunt kopen. Het resultaat is een prettig ongedwongen sfeertje, net of je bij iemand thuis op bezoek bent.

Eten

De meeste mensen komen naar Bij Britta voor taart en thee. Aan de muur hangt een metalen bord vol magnetische blikjes losse thee waar je uit kunt kiezen en de taarten zijn huisgemaakt. Maar er is ook een bescheiden lunchmenu: zo kun je een ‘plettertje’ bestellen – een geroosterde kaascroissant – een gewone croissant of een tosti ham-kaas. En dan is er nog het broodplankje, twee dikke sneden brood met beleg naar keuze. Die laatste is ook te bestellen als lunchdeal voor 10 euro, met een kop koffie of thee en een smoothie erbij. Niet duur.

Tafelgenoot houdt wel van een dealtje. De belegopties staan op het krijtbord boven de toonbank genoteerd: zes varianten, waarvan eentje vega en één vegan. Het wordt kipfilet met bacon, sla en cherrytomaatjes. Op zich een prima combinatie, alleen blijkt de kip een plak vleeswaar te zijn en geen echte filet. Voor deze prijs willen we niet te hard klagen, maar we hadden op zulke dikke plakken brood graag iets meer kip gezien. Nu wordt het een wat droge hap.

Omdat we verschillende gerechten willen proberen, heb ik de tosti besteld. Dat is er precies zo eentje als je thuis zou maken: twee plakken kaas en een plak achterham tussen twee sneden bruinbrood in het tosti-ijzer, met een kommetje ketchup erbij. Heel eenvoudig, maar dat is de prijs ook: voor 3 euro staat ie voor mijn neus.

De drankjes zijn meer de moeite waard. Bij de thee krijgen we een blokje huisgemaakte cake en dat is een traktatie op zich. We nemen daarna ook nog een smoothie: eentje met onder meer ananas, kokos en banaan en een met bosvruchten, appel en peer. Ze worden niet ter plekke van vers fruit gemaakt, vertelt de serveerster, maar met ijsschaafsel vermengd en in een glazen flesje geserveerd. Het smaakt er niet minder om.

Mijn plan om daarna ook nog een plettertje te bestellen sneuvelt in het zicht van de taarten op de toonbank. Die nemen we niet mee in het recensiecijfer – geen lunchgerecht, tenslotte – maar de heerlijke stroopwafel-carameltaart is te verleidelijk om te laten staan. Bij Britta is vooral sterk in taart en thee, concluderen we, en dat is helemaal niet erg.

Bediening

Zelden kwamen we bediening tegen die zo opgetogen aan het werk is als die van Bij Britta. De jonge medewerkster komt elke keer stralend bij ons aan tafel en ook de eigenaar – een kind van de jaren zestig met blauw geverfde baard – zorgt met een praatje hier en daar voor een gezellige sfeer. Dan willen we best vergeven dat het soms wat langer duurt voor we onze bestelling krijgen.

Kans op een tweede bezoek

Voor de lunch zou ik zelf een andere zaak opzoeken. Bij Britta maakt broodjes zoals je ze thuis maakt en als ik buiten de deur eet wil ik nou juist iets luxers. Maar voor thee met taart blijft Bij Britta, zoals de Amerikanen dat noemen een echt ‘mom and pop’-zaakje, een van mijn favorieten.