Lunchrecensie: Brasserie Harkema

Samengevat
Sfeer
8
Eten
8
Bediening
7.5
Prijs-kwaliteit
7.5
7.8

Wie in Helpman woont en buiten de deur wil lunchen of borrelen hoeft sinds een paar maanden niet meer richting centrum te fietsen. Is Brasserie Harkema ook een bezoekje waard als je niet in de wijk woont?

Sfeer

Het is prachtig weer tijdens ons bezoek, dus gaan we aan een van de tafeltjes buiten zitten. Daar zitten we weliswaar in de schaduw – aan de voorkant, waar de zon is, staat wegens ruimtegebrek alleen een bankje – maar desondanks is het daar vandaag prima toeven. Het interieur van de brasserie, zien we tijdens het betalen, is modern en stijlvol: donkerblauwe lambrisering, lichte houten visgraatvloer en koperkleurige lampen. Daar hadden we vast ook fijn gezeten.

Eten

Het lunchmenu stemt ons vrolijk: ze hebben hier gelukkig iets anders dan de standaard selectie broodjes die je bij zoveel eetgelegenheden ziet: broodje ham, broodje gezond, broodje carpaccio, je kent het wel. De kaart is klein, maar fijn: broodje stoofvlees, broodje zalm met dille-citroenmosterd, huisgemaakte soep. Jammer alleen dat we niet te horen krijgen wat voor soep er vandaag op het menu staat, waardoor we die optie niet in overweging nemen. Tafelgenoten kiezen voor een clubsandwich en toast met uitgebakken spek en champignons, ik ga voor de tosti met pompoen, blauwe kaas, spek en uiencompote met ahornsiroop.

De clubsandwich mist weliswaar het derde sneetje brood – wat het eigenlijk tot een reguliere sandwich maakt – maar is wel voorzien van een ontzagwekkende hoeveelheid beleg. Hier zijn geen zielige plakjes vleeswaar gebruikt, maar dikgesneden gerookte kipfilet. Verder ligt er uitgebakken spek, ei, tomaat, sla, augurk, ui en remouladesaus op: helemaal goed. Een handjevol naturelchips, traditionele begeleider van een clubsandwich, had het nog net iets meer afgemaakt.

Bij Brasserie Harkema doen ze zo te zien sowieso niet aan garnering, want de andere twee borden zijn ook onopgesmukt. Geeft niet, want de broodjes smaken prima. De champignons op toast zijn smakelijk opgebakken in wat room met flinters spek, knoflook en peterselie. Ze worden naar keuze op geroosterde witte of bruine boterhammen geserveerd. Datzelfde brood wordt trouwens ook voor de clubsandwich en de tosti gebruikt: no-nonsense, maar wel lekker.

Heeft een gewone tosti vaak saus nodig omdat ie anders te droog is, het exemplaar dat voor mij op tafel komt heeft een lekker smeuïge vulling dankzij de gesmolten blauwe kaas en de uiencompote. Die ingrediënten vormen een gelukkig huwelijk met uitgebakken spek en pompoen. Enige nadeel: het is zo gauw op, zo’n tosti.

Bediening

We worden hartelijk ontvangen en we hoeven nooit lang te wachten op aandacht, dus onze indruk is positief. Opvallend: de sinaasappels voor de jus d’orange zijn op en de karnemelk die de dame aan het tafeltje naast ons bestelt ook. Moet het inkoopbeleid soms nog iets aangescherpt worden? Gelukkig zit er een Albert Heijn aan de overkant.

Kans op een tweede bezoek

Brasserie Harkema ligt voor mij niet op de route en om er speciaal voor om te fietsen is overdreven. Maar we hebben hier fijn geluncht en woonde ik in de buurt, dan zou ik zeker vaker langskomen.

 

praktische info

Verlengde Hereweg 86
www.brasserieharkema.com
Prijs lunchgerechten €3,50 – €9,50