Lunchrecensie: Café Hooghoudt

Samengevat
Sfeer
7.5
Eten
7.5
Bediening
8.5
Prijs-kwaliteit
7
7.6

Café Hooghoudt scoorde onlangs prima in onze Grote Groninger Terrassentest. Maar kun je ook een beetje leuk lunchen, daar aan de Grote Markt?

Sfeer

Dit is een bruin café, dus de inrichting is zoals je hem verwacht: bruin. Toch heeft Café Hooghoudt wat meer cachet dan andere zaken in dit segment, dankzij het visgraatparket op de vloer en de obers die gekleed gaan in zwart-wit tenue. Dat zorgt voor een prettig ouderwets sfeertje.

Eten

Het lunchmenu is aardig uitgebreid en varieert van belegde broodjes tot soepen, salades, uitsmijters en ‘vlammenkouk’, de Groningse versie van flammkuchen. Eén ding is ons duidelijk: we moeten in elk geval een tosti bestellen hier. Daar gaan ze namelijk nogal prat op: ‘Onze beroemde zeslaags tosti’, staat er op de kaart vermeld bij de ‘club tosti’, en dan zijn er nog de ‘allergrootste tosti’s van Groningen’ in zeven smaken. Tafelgenoot gaat voor zo’n xxl tosti. De BovenBeste (€7) met beenham, salami en jongbelegen kaas.

De sausjes, mayonaise en ketchup, zitten tussen de tosti in plaats van los erbij en dat vindt tafelgenoot wel een slimme vondst. Minder geslaagd is dat ook de komkommer is meegetoast. ,,Warme komkommer, bah.” Die vist ze er tussenuit. Waar ik een meerlaags tosti had verwacht, blijkt de tosti xxl te zijn in lengte. Hij bestaat namelijk uit twee plakken overdwars gesneden wit casinobrood. De traditionele tosti dus, maar dan net even iets anders: goed voor de grote tostitrek.

Mijn broodje pulled beef (€8,70) – runderstoofvlees dus, maar dat klinkt minder hip –  is erg geslaagd. Het zachte draadjesvlees ligt op een knapperig broodje en heeft oosterse trekjes dankzij ingelegde wortel en een zoete, rokerige barbecuesaus. Het is alleen wel een lastig broodje. Ik besluit om mes en vork te laten voor wat ze zijn, want die halen meestal vrij weinig uit op dit type brood.  Het wordt hamburger-style eten: bepaald niet charmant, wel efficiënt.

Bediening

In traditioneel zwart-wit maak je toch meteen meer indruk als bediening, vinden tafelgenoot en ik. En dan doet onze ober zijn werk ook nog eens prima: we worden snel geholpen, na de lunch gaat er een doekje over tafel en hij spreekt zijn talen, merken we wanneer hij de buren in vloeiend Duits te woord staat. Ook een pluim voor de mensen die het eten komen brengen: die moeten elke keer met volle borden de trap af, want de keuken zit op de eerste verdieping.

Kans op een tweede bezoek

Ik was hier al jaren niet meer geweest, maar werd er weer aan herinnerd dat dit een prettig café is. De lunch is ook fijn, dus een volgend bezoek zal niet weer jaren op zich laten wachten.

 

praktische info

Grote Markt 42
cafehooghoudt.com
Prijs lunchgerechten €5,80 – €18,50