Lunchrecensie: De Beren

Samengevat
Sfeer
7.5
Eten
6
Bediening
7.5
Prijs-kwaliteit
6
6.8

De Rotterdamse restaurantketen De Beren timmert hard aan de weg: inmiddels zijn er al 37 vestigingen, inclusief eentje in Groningen. Benieuwd naar een verklaring voor het succes schuiven we aan voor de lunch.

Sfeer

Omdat het langgerekte pand in de Brugstraat alleen aan de voor- en achterkant ramen heeft is het er vrij donker. Daar is echter handig op ingespeeld met een knusse inrichting. De open keuken van voorganger Feliz Fine Food is gebleven, maar verder heeft het restaurant een De Beren-sausje gekregen: zwarte muren en dito industriële lampen, visgraatvloer, veel warmblond hout en pluche knuffelberen verspreid door de zaak. Wij zitten achter in de tuin vandaag, maar op minder hete dagen lijkt het ons binnen gezellig. Het terras is ook prima trouwens: er is een grote zonwering aan de muur geïnstalleerd zodat we fijn in de schaduw kunnen zitten.

Eten

Aan keuze geen gebrek bij De Beren: je kunt hier broodjes, salades, soep en tosti’s bestellen en ook nog eens de gerechten van de dinerkaart, al zien we dat laatste pas als we onze lunch al achter de kiezen hebben.

Tafelgenoot gaat voor de Rotterdamsche oude kaas op twee sneden bruinbrood. Ik word een beetje kriegel van die old-timey spelling, maar het blijkt een merknaam te zijn. Vast bedoeld om ambachtelijkheid uit te stralen, al is het zo te zien gewoon een voorgesneden plak. Er zitten twee kommetjes saus bij: uienchutney op verzoek van tafelgenoot, en de mosterd-dillesaus die er standaard bij hoort. We vragen ons alleen wel af of het inderdaad mosterd-dillesaus is, want dille kunnen we er niet in terugvinden en het bruinroze kleurtje suggereert de toevoeging van balsamicoazijn. De beloofde vijg en walnoten ontbreken en in plaats van ’tomaten’, meervoud, ligt er een halve cherrytomaat op een plukje rucola. Al met al een vrij mager broodje voor €7,90.

Mijn salade met gegratineerde geitenkaas is ook teleurstellend. Ik heb gekozen voor de kleine variant (€9,25) op aanraden van de bediening, maar als je hoopt er de middag op door te komen zul je drie euro extra neer moeten tellen voor de grote versie. Het is een mager bergje droge sla en afgezien van het kaasje bovenop, een paar croutons en wat stukjes dadel en walnoot stelt het weinig voor. Dat oordeel blijkt wel te kloppen: de jongen van de bediening ziet dat de bacon ontbreekt en komt die even later op een apart schoteltje brengen. Daarna valt me op dat de honing-mosterddressing ook ontbreekt. Dat vindt onze ober te ver gaan: hij laat een nieuwe salade aanrukken. Die is beter. Alle beloofde ingrediënten zijn aanwezig en ik tel nu ook meer dan 1 tomaatje. Maar alle goede bedoelingen van de bediening ten spijt stijgt deze salade toch niet boven de middelmaat uit.

Bediening

De mensen van de bediening in zwart-geel geruit overhemd doen hun best. Onze ober pakt de problemen met mijn salade netjes op en haalt ter compensatie ook nog een drankje van onze rekening. Verder krijgen we ook voldoende aandacht. Wel vinden we het vrij lang duren voor onze bestelling op tafel komt: in de keuken gaat het minder gesmeerd, zo te merken.

Kans op een tweede bezoek

De Beren voegt weinig toe aan de bestaande lunchgelegenheden in Groningen. Voor hetzelfde geld krijg je bij veel andere zaakjes in de stad een beter belegde boterham. Maar mogelijk is de prijs-kwaliteitverhouding beter bij de dinergerechten, dus wie weet komen we nog eens terug voor een burger, saté of spareribs.

 

praktische info
Brugstraat 13
www.beren.nl
Prijs lunchgerechten €3,90 – €15,50