Lunchrecensie: Food Matterz

Samengevat
Sfeer
8
Eten
8.5
Bediening
8.5
Prijs-kwaliteit
8.5
8.4

Zaal Leatherwear schoof een pandje op in de Oude Ebbingestraat en maakte plaats voor lunchroom annex delicatessenzaak Food Matterz. Waar jarenlang leren jassen in de etalage hingen, vind je nu wijn, thee, kazen, charcuterie en belegde broodjes. Voor die laatste komen we langs op een winterse middag.

Sfeer

We komen hier voor het eerst sinds Food Matterz het hoekpand overnam van de leerzaak en we staan te kijken van de metamorfose. Het is er nu licht en gezellig, met een interieur dat het midden houdt tussen Scandinavisch en industrieel. Grote linoleumtegels met betonlook op de vloer, lichte natureltinten op de muren, tafels – deels laag en deels hoog – in blank hout en achterin staat een bank om te loungen met een kop koffie of glas wijn. Deze stijl is niet waanzinnig origineel wellicht, maar tafelgenoot en ik vinden Food Matterz een prettige vibe hebben.

Eten

De lunchkaart is prettig no-nonsense: je hebt hier de keus uit sandwiches (€6,95), luxe tosti’s (€5,75) en salades (€10,50), allemaal met een Italiaanse insteek. Er wordt een beperkt aantal ingrediënten gebruikt als beleg, maar wel in verschillende samenstellingen. Zo kun je een broodje geitenkaas met pancetta en abrikozenchutney krijgen, een tosti geitenkaas met verse spinazie en mozzarella en een salade geitenkaas met pancetta en blauwe bessen. Ook de parmaham en de tonijnsalade zien we in meerdere lunchgerechten terug. Niet zo gek ook, in een delicatessenzaak: hier zetten ze vooral in op kwaliteitsingrediënten en niet op eindeloze keuze.

Tafelgenoot gaat voor de sandwich geitenkaas, naar keuze op wit- of meergranenbrood van een Groningse bakker die met meel uit Kropswolde bakt. Daar zit geen woord Italiaans bij. Twee dikke plakken mooi vers brood krijgt ze, belegd met pancetta – niet uitgebakken zoals de kaart beloofde – plukjes geitenkaas, abrikozenchutney en walnoten. Een prima combinatie van smaken, al had het zoet van de chutney net iets meer tegenwicht kunnen gebruiken. ,,Wat extra pancetta misschien”, suggereert tafelgenoot, maar misschien was uitbakken wel voldoende geweest. Het kleine handje ambachtelijke chips dat erbij geserveerd wordt vindt ze weinig toevoegen, maar daar lopen onze meningen toch uiteen. Dat knapperige en zoute geeft juist een extra dimensie aan zo’n broodje, vind ik.

De chips zitten overigens ook bij mijn tosti, die van zichzelf al knapperig is. Hetzelfde meergranenbrood dat voor de sandwiches gebruikt wordt, is hier geroosterd en belegd met buffelmozzarella, pikante salami, rode ui en fijngesneden tomaat. Er zit ook een schaaltje groffe tomatenketchup bij uit het Ierse Ballymaloe, van dezelfde mensen die de beroemde kookschool daar runnen. Erg lekker, dus prettig dat je die meteen in de delicatessenzaak kunt kopen. Dat geldt overigens ook voor veel andere producten die hier op de kaart staan. De thee die we drinken, bijvoorbeeld, en de Kroatische Agroposta-limonadesiroop: niet te zoet en verkrijgbaar in smaken als framboos, vlierbes en salie.

Bediening

Net voor ons is een grote groep binnengekomen, waardoor de zaak opeens behoorlijk vol zit. Maar daar laten de dames in de bediening zich niet door van de wijs brengen: ze blijven kalm hun werk doen en we hebben zelfs niet het idee dat we langer hoeven te wachten op onze lunch. Het duo komt daarnaast oprecht warm over en informeert regelmatig even naar onze wensen: helemaal oké.

Kans op een tweede bezoek

Food Matterz serveert fijne broodjes met goede ingrediënten voor relatief weinig geld. Spannend is de kaart misschien niet, maar kwaliteit is altijd een goede keus. En dan zit het ook nog eens leuk hier en is de bediening prettig: reden genoeg om vaker langs te komen.

 

praktische info

Oude Ebbingestraat 86
foodmatterz.nl
Prijs lunchgerechten €5,75 – €10.50