Lunchrecensie: Gustatio

Samengevat
Sfeer
6.5
Eten
9
Bediening
6
Prijs-kwaliteit
7.5
7.3

Wie in Groningen wil lunchen, komt doorgaans niet veel verder dan een broodje, soep of salade. Maar bij Gustatio is de dinerkaart ook de lunchkaart en kun je dus al bijtijds aanschuiven voor je pasta-fix.

Sfeer

Gustatio zit ingeperst tussen de fastfoodzaken in de Oosterstraat: snackbar Hoek, Dönerix, Hasret en meer van zulks. Maar hoewel dit volgens velen de beste Italiaan van de stad is, valt ie qua sfeer niet enorm uit de toon in het rijtje. Het is een klein zaakje met de uitstraling van een Italiaans terras, maar dan binnen. Een ruwe bakstenen muur achterin, op de vloer zeil met een kasseien-patroon. Het meubilair is eenvoudig: een deel van de gasten zit op houten bistro-klapstoeltjes. Dat nodigt niet echt uit tot een lange middag of avond tafelen, maar het heeft wel iets authentieks. Er zitten tijdens ons bezoek in elk geval de nodige Italianen en dat kan alleen maar een goed teken zijn.

Eten

Gustatio is klein en geliefd en dus is het lastig er zonder reservering ’s avonds aan te schuiven, klaagt tafelgenoot. Daar heeft ze iets op gevonden: het restaurant voert namelijk precies dezelfde menukaart voor de lunch. Wij gaan dus pasta eten op vrijdagmiddag, op z’n Italiaans met wijn erbij. Dat stemt vrolijk, want de lunchcultuur in Groningen (en de rest van Nederland) bestaat toch vooral uit broodjes, soep of een salade.

Een driegangenlunch is bij Gustatio een optie, maar omdat we toch Noorderlingen blijven – en bovendien meer te doen hebben vanmiddag – houden we het bij een hoofdgerecht. ‘La casa della pasta’, noemt het restaurant zichzelf, dus over het type gerecht hoeven we ons hoofd niet te breken. Maar dat betekent niet dat de keus makkelijk is: op de kaart staat een heel rijtje klassieke pastagerechten, een reeks verse pasta’s, gnocchi en lasagne. En het klinkt allemaal even lekker.

Tafelgenoot gaat voor de gnocchi al pomodoro (€10). Bij Gustatio heeft ze namelijk ontdekt dat de balletjes van aardappel en tarwemeel niet aan behanglijm hoeven doen denken en sindsdien is ze helemaal om. Ze worden simpel opgediend in een tomatensaus met basilicum en mozzarella, maar meer is ook niet nodig.

Ik heb een wat duurdere pasta fresca besteld. Voor €15 krijg ik een bord medaglioni pecorino: medaillons van vers pastadeeg gevuld met pecorinokaas en geserveerd met pijnboompitten, rozijnen, citroenrasp en raapstelen. Wat een feest om te eten, verzucht ik tegen tafelgenoot: zoet en hartig komen in perfecte harmonie samen. En ook niet onbelangrijk: op de porties die Gustatio serveert kom je de middag wel door.

Omdat we nu toch decadent bezig zijn, drink ik een glas witte wijn bij het eten: een prima Trebbiano D’Abruzzo voor €4. Tafelgenoot blijft alcoholvrij, maar wel typisch Italiaans. Ze bestelt een glas chinotto, een frisdrank van sinaasappel die wel een beetje aan cola doet denken, maar dan bitter.

Bediening

De zaak wordt gerund door een Romein, die ook de bediening doet. Het is een man van weinig woorden. Hij neemt onze bestelling op en komt een en ander vlot brengen zonder dat daar tekst aan te pas komt. We horen hem voor het eerst praten bij de kassa: of we apart af willen rekenen. Misschien ligt het aan een taalbarrière? Tafelgenoot weet te melden dat hij tijdens een eerder bezoek honderduit kletste met een Italiaans-sprekende vriendin van haar. Hoe dan ook: we hadden graag wat meer aandacht gehad: ‘Is alles naar wens, wilt u nog iets drinken’, dat soort dingen.

Kans op een tweede bezoek

Die is zeker aanwezig. Tafelgenoot was dolblij dat ze weer eens naar dit restaurant kon en dat snap ik wel. Van de entourage en bediening ben ik niet onder de indruk, maar de pasta is fantastisch bij Gustatio. Verwacht niet meer dan dat en je komt hier knorrend van tevredenheid weer vandaan.

 

praktische info

Oosterstraat 3
www.gustatiogroningen.nl
Prijs pasta’s €10 – €17