Lunchrecensie: Het Paleis

Samengevat
Sfeer
8
Eten
7
Bediening
7.5
Prijs-kwaliteit
7.5
7.5

Het Paleis stopte begin dit jaar met het serveren van diner. Jammer, want daar waren wij wel over te spreken. Lunchen kan er nog wel. Is dat ook een aanrader?

Sfeer

Sinds we hier de laatste keer waren om het diner te bespreken zijn er geen radicale ingrepen in het interieur geweest. Niet nodig ook, want door voor een geheel eigen stijl te kiezen is de brasserie op een goede manier tijdloos. De witte wanden en parketvloer vormen een neutrale basis waar het brandweerrood van de bar, het felgroen van de kuipstoeltjes en het rood-oranje-gele van de tafelbladen lekker uitknallen. Speels, maar netjes.

Eten

Er is in Groningen meer behoefte aan goede locaties voor besloten evenementen dan aan nog een restaurant, dus de keuze van Het Paleis om het diner af te schaffen valt wel te begrijpen. De lunch is wel gebleven en dat lijkt ons een goede zet, want door de locatie op loopafstand van het centrum met een parkeergarage nabij is dit een handige plek om voor een middaghapje af te spreken met zakenrelaties. Verwacht hier overigens geen brassende zakenlui die in duur pak aan een driegangenlunch zitten; zo’n tent is dit niet. Op het menu staan gewoon heel Nederlandse dingen als soep, tosti’s en broodjes hamburger en hotdog. De meest decadente keuze die er tussen staat is nog de Paleis Lunch, een verkleinde versie van vier gerechten die ook fullsize op de kaart te vinden zijn.

Tafelgenoot bestudeert de opties en vraagt zich af waarom ‘vegetarisch’ in de horeca  vaak synoniem is met ‘hipster’: er worden meteen allerlei gezonde ingrediënten opgevoerd. Hij wil geen meergranen molenaarsbrood bij zijn paddenstoelenomelet, verdorie, hij wil gewoon witbrood! Ciabatta blijkt bij navraag gelukkig ook te kunnen. Net zo goed hipsterbrood natuurlijk, maar dat zeg ik maar niet tegen tafelgenoot. Als culi-kenner weet hij dat je een omelet niet aan beide zijden hoort te bakken, zoals hier gebeurd is. Desondanks gaat het broodje ei er prima in, al is het meer dan hij op kan.  Volgens de kaart komen de eieren, evenals de kaas, uit Groningen. Dat klinkt altijd lovenswaardig, het gebruik van streekproducten, maar in dit geval vragen we ons af: wat is de meerwaarde van een Gronings ei?

Ik ga voor de Paleis Lunch, een mooie manier om verschillende gerechten van de kaart te proberen. Er had ook nog verse jus bij geserveerd moeten worden, maar dat ontdek ik pas achteraf en ik heb het ook niet gemist. Ik ga van start met een soepje in een borrelglas, een pittig-kruidige Marokkaanse harira met kikkererwten, yoghurt en koriander. Smakelijk, maar de kikkererwten blijven steken in het smalle glaasje. De macgyver-oplossing: het lepeltje dat bij mijn kop thee hoort. Dan volgt de ‘BLT sandwich roll’. De letters staan voor bacon, lettuce & tomato, maar dit is een nieuwerwetse variant, met Zeeuws spek en tomatentapenade. In elk rolletje – korstloos witbrood, wel weer traditioneel – is een plukje sla gestoken. Op een klein briochebolletje ligt een kroket met mosterdmayonaise. Het menu rept van een ‘draadjesvleeskroket’, maar dat is ook weer marketingtaal: het is gewoon een luxe kroket a la Van Dobben. Je kunt ook te hoge verwachtingen willen wekken. Het broodje met kaas en roerei had wat meer zout en peper kunnen gebruiken, maar voor iets meer dan 10 euro ben ik tevreden.

Bediening

Onze serveerster pakt het verzoek van tafelgenoot om witbrood netjes op en ook verder kwijt ze zich naar behoren van haar taak: ze komt regelmatig even aan ons tafeltje en vraagt bij het serveren van de lunch of we nog een tweede drankje willen.

Kans op een tweede bezoek

Voor zakelijke gesprekken zijn er een paar vaste plekken waar ik regelmatig afspreek en daar komt het Paleis zeker bij. Een rustige, neutrale plek net buiten het centrum waar je ook nog prima kunt lunchen, die heb je hier niet zo veel.

praktische info

Boterdiep 113
www.paleisbrasserie.nl
Prijs lunchgerechten €5 – €10,50