Lunchrecensie: News Cafe

Samengevat
Sfeer
8
Eten
6
Bediening
6
Prijs-kwaliteit
6
6.5

Het News Cafe heeft een makeover gekregen en een nieuwe kok aangetrokken om ook op culinair gebied stappen te zetten, lazen we eerder dit jaar. Hoe pakt dat uit in de praktijk?

Sfeer

Het is zonnig deze septemberdag, dus wij gaan buiten op het terras zitten. Dan zit je hier prima rond lunchtijd: in de zon, uit de wind. Binnen heeft het interieur na twintig jaar een opknapbeurt gekregen: moest de zaak je eerst naar tropisch Miami vervoeren, nu is dat kosmopolitisch New York geworden. Het is een stijl die de een chic en gelikt vindt en de ander koel en ongezellig, maar die je in elk geval nergens anders in Groningen ziet. En dat is een plus, wat ons betreft: steigerhout en metrotegels zien we al genoeg. Stemmige kleuren als zwart, grijs en crème voeren de boventoon in de opvallend vormgegeven ruimte met zijn hoge plafonds. Beneden in het grand café vind je twee bars en veel kleine tafeltjes, boven is de zaak meer als een traditioneel restaurant ingericht met twee- en vierpersoonstafels.

Eten

Het News Cafe is dankzij z’n centrale locatie in de binnenstad zo’n plek waar al het winkelend publiek langs komt. Die gevarieerde groep wil het café zo te zien in zijn geheel van dienst kunnen zijn, gezien het uitgebreide menu. Voor de traditioneel ingestelde types is er de uitsmijter, mosterdsoep of kroketten op brood, voor de hippere garde een bagel met beef teriyaki, couscoussalade of  focaccia met basilicumkip. Tafelgenoot gaat voor een kleine salade (€7,90), ik voor een huisgemaakte falafelburger met ‘luie frieten’ (€8).

Die burger is… geen falafelburger. Ik neem een hap, ik neem nog een hap en concludeer dat er een groenteburger op mijn broodje ligt. Zo een die je in de supermarkt koopt, met blokjes wortel en mais erin. Huisgemaakt? Ik heb er zo mijn twijfels bij. Ik roep de bediening en vraag of ik de juiste burger wel gekregen heb. ,,Ja hoor”, verzekert hij me. ,,De falafelburger.” Als ik hem er op wijs dat dit geen falafel is, zegt hij: ,,Er zitten kikkererwten in, proef maar.” Daar kan ik het mee doen.

Die kikkererwten proef ik overigens niet, maar aan de burger zit überhaupt weinig smaak. ,,Misschien begreep je het menu verkeerd”, grapt een kantoorgenoot later. ,,Het moest natuurlijk fa-LAF-el zijn.” Voor het beloofde brioche-broodje zou een Fransman z’n neus optrekken: dat blijkt een vrij droog sesambolletje, belegd met ijsbergsla en tomaat, maar zonder saus. De aioli zit er in een apart bakje bij. Vast goed bedoeld, zodat je de saus zelf kunt doseren, maar met zo’n zalvige structuur is dat niet erg praktisch. Het puntzakje knapperige grofgesneden frieten redt de zaak nog een beetje, maar verder is het voor mij een teleurstellende lunch.

Tafelgenoot heeft meer succes met zijn salade, die bestaat uit gemengde jonge bladgroenten – mesclun noem je dat – met een iets zoete dressing plus rozijnen, gekookt ei en kip met een basilicum-pijnboompittensaus. Het klinkt als een wat wonderlijke combinatie, maar de ingrediënten gaan verrassend goed samen.

Bediening

De man die ons bedient is vriendelijk, maar weet niet erg goed hoe hij klachten moet aanpakken. Hij doet niets met mijn opmerking over de falafel die geen falafel is. Wanneer hij bij het afruimen vraagt of alles naar wens was, herhaal ik nog eens dat ik teleurgesteld was in de burger. Weer geeft hij geen sjoege, behalve dan dat hij beaamt dat het gerecht misschien beter als groenteburger op de kaart kan staan. Maar daar koop ik natuurlijk weinig voor, met mijn onvervulde falafel-hunkering. Nog een minpunt: er wordt ons ook niet gevraagd of we nog een tweede drankje willen.

Kans op een tweede bezoek

Na die matige burger zal ik niet snel weer bij het News Cafe gaan lunchen. En hoewel de salade van tafelgenoot prima was, is dat voor hem ook geen reden om deze zaak te verkiezen boven de talloze andere lunchplekken in de stad. Dan maar iets minder kosmopolitisch uit eten.

 

praktische info

Waagplein 5
www.newscafe.nl
Prijs lunchgerechten €5,50 – €16