Foto: Pigalle

Lunchrecensie: Pigalle

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7.5
7.1

Pigalle in de Stoeldraaierstraat, de originele Franse croissanterie in de stad, roept bij vele Groningers nostalgische gevoelens op. Maar is de zaak voldoende met zijn tijd meegegaan? We schoven aan voor de lunch.

Sfeer

Als student zat ik met enige regelmaat bij Pigalle, toen de straten rond de universiteit nog niet gevuld werden door hippe lunchcafés. Hoewel er sindsdien wel degelijk vernieuwingen zijn geweest in het interieur, is het gevoel nog hetzelfde. Een plavuizen vloer met natuursteen-look, witte muren met ouderwetse reclameborden en wat brocante-versierselen, een grote stamtafel in het midden en kratten vol sinaasappelen naast de broodjescounter voorin de zaak. We wanen ons nog niet helemaal op een Frans dorpsplein – daarvoor is bij de inrichting van de croissanterie te duidelijk een makkelijke schoonmaak in gedachten gehouden – maar toch zeker in de auto op weg er naartoe.

Eten

Ook de menukaart van Pigalle is nog altijd vertrouwd. Hij biedt voor elk wat wils, mits je niet koolhydraatarm eet: luxe broodjes, simpele broodjes met één soort beleg, broodjes uit de oven en een aantal wisselende gerechten, zoals soep en quiche.

Tafelgenoot bestelt een wit pistoletje met ossenworst, dat verder belegd is met komkommer en wat ijsbergsla. De uitjes zijn op haar verzoek achterwege gelaten wegens sociale verplichtingen later die middag. Het is een what you see is what you get-broodje: simpel, zonder opsmuk, maar wel met goede, verse ingrediënten.

Ik heb besloten juist eens iets anders te nemen dan een broodje en ga voor de quiche van de dag, die onder meer champignon, broccoli, paprika en gorgonzola bevat. Hij is goed warm, maar de korst is niet enorm knapperig en dat is jammer. Opgewarmd in plaats van afgebakken, vermoedelijk. Het plukje sla met tomaat, komkommer en mais ernaast oogt nogal plichtmatig en nodigt niet echt uit tot eten.

Bij de koffie en thee krijgen we een klein maar fijn stukje brownie en dat is een welkom extraatje. Ik drink er ook nog een sinaasappel-frambozensap bij. Vers, claimt de kaart, en zo smaakt het ook.

Al met al zijn het prima lunchgerechten bij Pigalle: geen culinaire hoogstandjes, maar je krijgt gewoon wat je bestelt en dat is netjes uitgevoerd. Zeker voor die prijs, want 4 euro voor de quiche en 3,60 euro voor een pistoletje ossenworst is geen geld.

Bediening

De dames die aan onze tafel komen zijn vriendelijk, laten regelmatig hun gezicht zien  en ruimen lege borden en glazen vlot op. Ze doen hun werk vrij onopvallend, maar dat verwacht je ook in een zaak als deze.

Kans op een tweede bezoek

Ik was al een tijd niet meer bij Pigalle geweest, omdat ik liever voor een minder alledaagse lunch ga als ik buiten de deur eet. Maar als er weer een gelegenheid is die zich leent voor een no nonsense-broodje – als ik weinig tijd heb bijvoorbeeld – dan kan ik me aan Pigalle geen bult vallen.

praktische info

Stoeldraaierstraat 17
croissanteriepigalle.nl
Prijs broodjes €1,85 – €8,50