Lunchrecensie: Zondag

Samengevat
Sfeer
9
Eten
7
Bediening
6
Prijs-kwaliteit
7
7.3

Je kunt natuurlijk je kleedje neerleggen op het gras van het Noorderplantsoen, maar de luxere optie is om een tafeltje te claimen bij Zondag. Een fijne borrelplek, maar kun je er ook lekker lunchen?

Sfeer

Ah, het Noorderplantsoen. Geroemd in elke ode aan Groningen, toevluchtsoord bij warm weer en de plek waar heel de stad samenkomt tijdens Noorderzon. Restaurant Zondag zit op het mooiste plekje in het park: onder de bomen, met uitzicht op de vijver en de voorbijgangers. Dan kan er qua sfeer al weinig meer misgaan, natuurlijk, maar het paviljoen zelf – gebouwd in 1930 – is ook nog eens leuk om te zien. Het interieur is sober, met schoolstoeltjes en moderne houten tafeltjes. Dat past hier wel, maar is minder geschikt voor een lange zit – net als de kleurige metalen stoelen buiten.

Eten

Het lunchmenu bij Zondag is vrij rechttoe-rechtaan, met gerechten als caesarsalade, tomatensoep, een clubsandwich en een bagel gerookte zalm. Als vegetariër kom je er qua broodjes wat bekaaid af met twee opties, valt ons op. Dan moet je al gauw je toevlucht nemen tot soep of salade. Wij laten ons flexitarisme vandaag naar de andere kant uitvallen en bestellen de sandwich met makreelsalade, de tosti ham-kaas en een kom courgette-doperwtensoep.

Over de sandwich oordeelt tafelgenoot: ,,Gewoon prima.” Het zure van de ingelegde wortel, kappertjes en appel geeft een mooi fris tegenwicht aan de vettige makreelsalade en de sneden bruinbrood zijn vers en knapperig. Een open sandwich eet ook een stuk makkelijker dan bijvoorbeeld een pistoletje, vindt ze. En dat is in dit geval wel handig, want het is een broodje met veel aankleding.

De courgette-doperwtensoep wordt in een flinke kom geserveerd, maar had wat mij betreft iets meer pit kunnen gebruiken. En het mini-broodje erbij is schattig, maar daar mag de kok best twee stuks van meegeven. Zonde van die rozet kruidenboter, anders, die grotendeels onaangeroerd blijft. Ik heb er ook nog een tosti ham-kaas bij besteld en die is goed in z’n eenvoud, met een flinke portie beleg.

Bediening

Ons bezoek begint veelbelovend, want er komt al snel een vrolijke studente aan onze tafel om onze drankbestelling op te nemen en af te leveren. Maar daarna blijft het minstens een half uur stil aan onze tafel, ook al is het ruim na twaalven en ligt het voor de hand dat we willen lunchen. We trekken uiteindelijk zelf maar een van de personeelsleden aan z’n jasje. Onze lege glazen vallen de bediening ook lange tijd niet op, dus blijft het bij twee drankjes in plaats van de drie die ze ons hadden kunnen verkopen. Dat mag wel wat beter.

Kans op een tweede bezoek

Zondag blijft voor mij toch vooral een fijne borrelplek: je gaat er naartoe voor de locatie en niet in de eerste plaats voor de lunch. Die is gewoon oké, maar niet erg geïnspireerd. En dat is ergens jammer, want daar heeft zo’n toplocatie recht op.

 

praktische info

Kruissingel 1
www.zondagnoorderplantsoen.nl
Prijs lunchgerechten €4,50 – €12